Çiftçiler, çeşitli türlerde sebze, meyve, tarım ürünleri ve hayvanlar yetiştirirler ve bunları satarlar. Çiftçiler aynı zamanda toprağın ve tarım alanlarının bakımını da yaparlar. Çiftçilik mesleği, çeşitli seviyelerde öğrenilebilir ve uzmanlaşılabilir.
Çiftçilik, toprağın işlenerek, tohumlama, ekme, biçme eylemleri ile yenilebilir türde bitkileri yetiştirme eylemi ve sürecidir. Aynı zamanda hayvan ya da hayvan ürünleri üretimi de çiftçilik süreçlerine dahildir. Çiftçilik, tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişilerin aynı zamanda yaşam tarzlarını da belirler.
Dünya genelinde 1,3 milyar kişi tarım arazilerinde çalışmakta ve toprak hazırlama, ekim, bitki koruma ürünleri uygulama, hasat ve makine bakımı gibi çeşitli faaliyetlerde görev almaktadır. Ayrıca tarım sektörü dünyanın en büyük istihdam alanını oluşturmaktadır.
Gelişmiş ekonomilerde bir çiftçi genellikle bir çiftlik sahibi iken, toprak sahibinin toprağında çalışan kişiler rençper, çiftlik işçisi ya da ırgat olarak bilinir.
Çiftçilik belgesini tarım yaptığınız il ya da ilçelerin ziraat odalarından almanız gerekir. Bunun için öncelikle e-devletten çiftçi kayıt formunu indirmeniz ve çıktısını alarak doldurmanız gerekir. Sonrasında diğer gerekli evraklar ve başvuru formu ile Tarım İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Arazi 100 dekarın altında ise de muhtardan kira sözleşmesi yaptırılmış olması gerekir. Onaylı kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi alınarak üzerine kaşe basılıp C belgesi doldurulur. Ardından muhtara veya Tarım İl Müdürlüklerine teslim edilir.
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler çiftçi sayılıyor.
Tarım, bitkisel üretim (tahıllar, sebzeler, meyveler, vb.) ve hayvansal üretim (süt, et, yumurta, vb.) gibi birçok farklı alanda faaliyet gösteren bir sektördür. Çiftçiler, bu ürünleri yetiştirmek, toplamak, depolamak ve pazarlamak için tarım arazilerinde çalışırlar.
Çiftçilik hem bir yaşam biçimi hem de bir meslektir. Dünyada halen milyarlarca insan çiftçilikle, tarımla hayatını kazanıyor. Özellikle kırsal kesimde tarım yapılıyor. Tarımla ilgilenen, üretimde bulunan insanlara “çiftçi” deniyor.
Tarım veya ziraat, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır.
Ziraat Bankası tarafından 2023 yılında Tarım alanında gerçekleştirilen faaliyetlerin desteklenmesi ve çiftçi sayısının arttırılmasına yönelik Kadın Çiftçilerimize ve Genç Çiftçilerimize 1.000.000 TL'ye kadar "%10 özkaynak katkısı" ile kredi desteği verilecektir.
Tarım, ürün almak için toprağı sürüp ekme ve hayvan yetiştirme işidir. Bahçecilik, çiftçilik, meyvecilik, hayvancılık, sebzecilik, bağcılık, tütüncülük tarımın başlıca kollarını meydana getirir. Özellikle bahçe ve çiftlik faaliyetleri ülkemizde tarımın en sık yapıldığı dallardan biridir.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 2 milyon 172 bin 987 üretici yer alıyor. Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor.
Çiftçi Ürününü Nasıl Satar? Çiftçi ürününü kendisi toplar ya da toplatır traktörüne yükleyerek en yakın hale götürür. Hal müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan fiyat aralığından ürününü satar.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Üretim yapılan bölgeye ve alınınca göre tarım makineleri çeşitlilik göstermektedir. Genellikle en çok kullanılan makineler arasında traktör, orak makinesi, balya makinesi, biçerdöver, çapa makinesi harman makinesi, pulluk, silaj makinesi, toprak frezesi gibi sıklıkla kullanılan makinelerdir.
Başlıca tarım ürünlerimiz buğday, arpa, şekerpancarı ve ayçiçeğidir. Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup bağcılık da ekonomide önemli yer tutmaktadır. Hayvancılık: Geleneğe bağlı usullerle yapılan hayvancılık mevcuttur. Sığır, Ankara keçisi, kıl keçisi ve koyun başlıca beslenen hayvanlardandır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı 'çiftçi' olarak ifade edilmektedir. Sadece yazılışı değil aynı zamanda okunuşu üzerinden de bu şekilde doğru biçimde kullanılabilir.
Bağcılık, çiftçilik ve maden mühendisliği de tarım alanındaki diğer ekonomik faaliyetler arasında yer alır.
eleman.net verilerine göre, Tarım İşçisi 2023 yılında ortalama 12.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tarım İşçisi , Ocak 2023 yılında ortalama 9.023 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 5.764 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
18 ile 41 yaşları arasında olmak, En az lise eğitimi almış olmak, Hibe ve destek programları için hazırlanan sertifika programlarına katılmak, Ücretli olarak herhangi bir işte çalışmamak.
Türkiye'de yıllara göre çiftçi sayısı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri de kayıtlı çiftçi sayısının son yıllarda giderek düştüğünü ortaya koyuyor. 2008'de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2011 yılında 1 milyon 122 bine düştü. Çiftçi sayısı 2021 yılı sonu itibariyle 512 bine kadar geriledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen bir hibe programı olan genç çiftçi projesinden faydalanmak isteyen genç nüfusun önce Bakanlığın resmi internet adresi aracılığıyla programa ön kayıt yaptırmaları gerekiyor. Bu sistemden gerekli bilgi ve dokümanlara da ulaşılması mümkün.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri