1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Türkiye'de tarım üretiminin ve tarımsal hasılanın son dönemdeki gelişimini gözler önüne seren en güncel verilere SABAH ulaştı. Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Almanya ABD ve Hollanda'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Tarımda gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya'nın tahıl üretimi ve tarımın bu ülkelerdeki ticaret üzerindeki etkileri son yıllarda önem göstermektedir.
Uzun yıllar Rusya'dan en fazla tarım ürünü ithal eden Çin ikinci sırada kaldı. Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında ise Rusya 3. sırada yer alıyor.
Hollanda, süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya lideri, et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsü. Bir tarafta 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatı bulunan Türkiye, diğer tarafta 90 milyar dolarlık tarımsal ihracatı olan Hollanda.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Hollanda'da insanlar sadece teknolojiyi kullanarak eskisinden çok daha farklı bir tarım deneyimini yaşıyor. Daha fazla yerel üretime neden olabilecek bu teknolojik gelişmeler, küçük alanlarda çok çeşitli sebze meyve üretmeyi de beraberinde getiriyor. Üstelik daha az toprak ve su ile daha fazla ürün elde etmek mümkün.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 2 milyon 172 bin 987 üretici yer alıyor. Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Tarım üretimi girdilerinde ithalatın payından bahseden Yıldırım “Türkiye'nin tarımsal üretim yaparken kullandığı mazot, gübre, tohum, zirai ilaç gibi girdilerin tamamı dışa bağımlı. Döviz arttıkça, temel ekonomik sıkıntılar çoğaldıkça bu girdilerin hepsinin fiyatları, maliyetleri artıyor.
Mekanizasyonlaşmak tarım devrimine neden olmuştur ve bundan dolayı da büyük çiftlikler kurulmuştur. Büyük çiftliklerde sulama işlemi genelde pivot ve lineer yağmurlama sulama sistemleri ile olmaktadır. Dünya'nın en büyük çiftliği Çin'de 90.000.000 dönüm dür.
İşletme Şanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinde yer almakta ve Suriye Devletine 64 km sınırı bulunmaktadır. Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde damızlık üstün vasıflı hayvan yetiştiriciliği, sertifikalı tohumluk yem ve hububat yetiştiriciliği, yapılmaktadır. İşletme 1.633.244, dekar üzerine kurulmuştur.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye'nin son 20 yılda tarım hasılasıyla Avrupa'da birinci olduğunu vurgulayan Kirişci, "Dünyada ilk ondayız. 2022'deki inşallah kapatacağımız rakam 50 milyar doları bulacak. Bu, 2002'de 25,1 milyar dolardı.
Üretimde ilk sırada yer alan Türkiye, ITC verilerine göre dünya ihracatının da yaklaşık %54'ünü karşılamıştır. Üretimde Türkiye'den sonra ikinci ve üçüncü sırada yer alan Mısır ve Fas'ın dünya ticaretindeki düşük seviyesi nedeni ile üretilen incirin tamamına yakınının iç piyasada tüketildiği tahmin edilmektedir.
Konya'nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda'nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya'dan çok az büyük olan Hollanda'nın 2017 yılı tarımsal ihracatı 100 milyar Euro.
Türkiye'nin Hollanda'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler demir çelik, plastik ve plastik ürünleri, makineler ve organik kimyasallardır. Bu sektörler arasında son 5 yılda artış gösteren tek sektör Hollanda ithalatımızda lider olan ve ithalatımızın %30'luk büyük bir bölümünü oluşturan demir çelik sektörüdür.
Cari fiyatlarla 2002 yılında 25 milyar dolar olan tarımsal GSYH, 2022 yılında %133 artışla 58,6 milyar dolara yükseldi. Tarımsal gayrisafi yurt içi hasılada %133 oranında artış sağladık. Türkiye, tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı bir ülkedir.
Dünyanın ikinci en büyük doğal gaz üreticisi ve en büyük petrol üreticisidir, aynı zamanda önde gelen elmas, nikel ve platin üreticisi ve ihracatçısıdır.
5- Ülkenin en önemli ürünleri arasında tahıl, şekerpancarı, ayçiçeği, keten, patates, sebze ve meyve üretimi var. Kuraklığın olduğu yıllar 60 milyon ton, olmadığı yıllar ise 90 milyon ton civarında tahıl üreten Rusya'nın şekerpancarı üretimi 2000 yılında 15 milyon ton iken 2012'de 43 milyon tona ulaştı.
Ukrayna, İnsani Gelişme Endeksi'nde 74. sırada yer alan gelişmekte olan bir ülkedir. Moldova ile birlikte Avrupa'nın en fakir ülkesidir ve çok yüksek yoksulluk oranı ve ciddi yolsuzluktan mustariptir. Ancak, geniş verimli tarım arazileri nedeniyle Ukrayna, dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri