Helezon Yay Ömrü Genel olarak ise 150.000-200.000 km aralığındaki tüm araçların amortisör ve yay setlerini kontrol ettirmeleri tavsiye edilir. Kırılan, deforme olan, esnekliğini kaybeden ve kısalan yayların yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Bu durumda da savurma, kasise girince sert darbe hissetme gibi durumlar oluşabilir. Ya da araçta bir tarafa yatma dediğimiz denge kaybı, normalinden çok daha fazla savurma dışında süspansiyon sisteminden gelen tuhaf sesler helezon yayların arıza belirtileri arasında sıralanabilir.
Normal şartlarda ve düzgün kullanıldığı takdirde helezon yaylar bulundurduğu özellikleri kolay bir şekilde kaybetmez. Ani frenlerin sık sık olması sonucunda yay yüksekliğine bir azalma meydana gelir. Bu durumda savurma, kasis gibi durumlarda sert darbeler almış hissi oluşması gibi durumlar meydana gelebilir.
Helezon yay; amortisör sisteminin ya da daha çok kullanılan biçimiyle süspansiyon sisteminin etrafını saran ve aracın yolda stabil kalmasını sağlayan yay sistemine verilen isimdir. Bu yay sisteminin görevlerinden biri de aracı sarsıntılara karşı korumaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Helezon yaylarının kırılmasının sürüş üzerinde önemli etkileri olur. Helezon yaylar, düz yolda, eğimli yolda ya da çukurlarla dolu bir yolda giderken aracın sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlar. Yaylar kırıldığında kasa dengesi bozulacağı için akıcı bir sürüş deneyimi sağlanamaz.
Helezon yayında meydana gelen bir arıza süspansiyon sistemindeki diğer aksamlarda da aşınma veya arızalanma oluşturabilir. Aracınızın kullanım şekline göre ani frenler, virajlı yollarda sık sürüşler gibi durumlar sonrasında helezon yayı yüksekliğini kaybetmeye başlar.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Eskimiş bir amortisör, bozuk zeminlerden geçerken yoldaki bozuklukları fazla hissetmenize sebep olur. Ayrıca amortisörlerin çıkardığı boşluk sesinden bu durum anlaşılabilmektedir. Eskimiş amortisörlerin içerisindeki yağ ya da gaz artık özelliğini kaybetmiş ve görevini yerine getiremez olmuştur.
Kesilen yaylar direncini kaybettiğinden kırılma riskine yol açıyor. Ayrıca boyu kısalan yaylar, amortisör çanaklarının arasını dolduramadığı için amortisör kendi işlevini olması gerektiği gibi yerine getiremiyor ve üzerine yük almaya başlıyor.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Yapılan İşlemler
Amortisörün karosere bağlı olduğu kısımlar sökülür. Boşa çıkan amortisörde gerekli alet vasıtasıyla helezon yay sıkıştırılıp amortisör tablası sökülür. Boşa çıkan helezon yerinden çıkarılıp yerine yenisi takılır. Takılan yay sıkıştırılıp amortisör tablası takılır.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Günsan Tofaş Doğan Şahın Ön Helezon Yayı 10 Bakla 4476352.
Arızalı amortisöre sahip araçlarda ıslak zeminlerde araçta kayma yaşanır. Islak zeminde düşük hızlarda bile kızaklama (patinaj çekme) görülüyorsa bu durum da amortisör arızasının sonuçlarındandır. Karlı ve buzlu yollarda araç hakimiyeti çok kolay kaybediliyorsa büyük ihtimalle amortisörler arızalıdır.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir. Aracın kullanıldığı bölgeye göre değişim süresi uzayıp kısalabilir.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Süspansiyon birkaç kez sekmeye devam ederse, bu, amortisörün aşındığının ve değiştirilmesi gerektiğinin bir işaretidir. Ek olarak, bir amortisörden gelen gök gürültüsü benzeri bir ses duyarsanız, bu, hasarlı olduğu ve değiştirilmesi gerektiği anlamına gelebilir.
Helezon yay, arabanın parçaları arasında bulunur.
Helezon Get Lastiği ya da Helezon Yükseltme Takozu, helezon yayının olması gereken yüksekliğe ulaşması için kullanılan bir süspansiyon parçasıdır.
Helezon konveyörler toz veya granül halindeki malzemelerin bir kaynaktan alınıp hedef noktaya (miksere, tartım ünitesine vb.) aktarılmasını sağlamak için kullanılan ürünlerdir. helezon konveyör, vidalı götürücü, boru helezon, tüp helezon, U helezon gibi isimlerle anılmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri