Çiftlik yerleşmeleri, geniş mülkiyetlerinin en büyük parçası olan ziraat alanları üzerinde her Ģeyden evvel tarla ziraatının egemen olduğu tarımsal işletmelerdir.
Çiftlik çok köklü ve oldukça yaygın bir iskan şeklidir. Türkiye içinde yaygın olduğu bölgeler başta Trakya olmak üzere Marmara Bölgesi, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'dur.
Ağıl: Köyün dışında küçükbaş hayvan sürülerinin barınması için hayvan sahipleri tarafından kurulan yerleşmelerdir. Kom: Çoğunlukla Doğu Anadolu'da hayvancılığa bağlı oluşan yerleşmelerdir.
Bunlara geçici yerleşmeler denir. Yayla, mezra, kom, ağıl, çiftlik, oba, dam, kışlak, bağ evi, bahçe evi, çardak, dalyan, divan, zoma, tol gibi adlarla adlandırılmış olan bu grup geçici yerleşmelerinde egemen ekonomik etkinlik, göçebe ya da yarı göçebe hayvancılıktır.
Ġslâhiye ve Hassa leçesinde, genellikle leçe taĢından (bazalt) yapılmıĢ, 1,5-2 metre yüksekliğinde taĢ duvarlar halindeki üstü açık evler PEY veya PAĞ (Peg) olarak adlandırılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Çiftlik, insanların kırsal alan'da bitki ve hayvanları yetiştirip yararlandıkları işletme.
Peyk - Osmanlılar'da ilk dönemde habercilere (ulak), muhafızlara, daha sonraki dönemlerde bazı törenlere gösteri amacıyla katılan görevlilere verilen ad.
Mezra, köyden küçük, yönetim olarak köy muhtarlığına bağlı, sürekli kırsal yerleşmelerdir. Bir mezra, genelde tarımla uğraşan bir grup evdir. Batıda da bir değirmenin çevresindeki küçük bir ev kümesi için kullanılan bir tabirdir.
Kom, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek alanlarda yapılan hayvancılık işlevi için kurulmuş geçici bir yerleşme şeklidir. Komlarda genellikle taştan yapılmış basit evler ile bunların kenar ve çevresinde ağıllar yer alır. Genellikle dağınık yerleşme düzeni gösteren komlar, dağların yüksek kesimlerindeki otlaklarda yer alır.
Dalyan: Deniz,akarsu,göl gibi sularda kıyıya yakın yerlerde su içerisine yerleştirilmiş kazık- lara gerilmiş ağlardan oluşturulan geniş , balık avlanma,yetiştirme yerleridir.
Evlerin rastgele ve geniş alanlara dağılmasıyla oluşan yerleşmeye gevşek dokulu yerleşme denir. Gevşek dokulu yerleşmelerin oluşmasında arazinin yapısı, genişliği, yapılan ekonomik faaliyet, toplumsal ilişkiler gibi faktörler etkili olmuştur. Bu yerleşme türü Karadeniz kıyı kuşağında yaygındır.
Bu yerleşmelere, ülkemizin hemen her coğrafi bölgesinde rastlanır. Bu ko- nudaki envanter, şimdilik pek yeterli değildir. Ancak, bunlardan anlaşıldığına göre, oba yerleşme sayısı en yüksek iller, sırasıyla Kahramanmaraş ve Ordu il- leri olup, belki de araştırmalara öncelikle bunlardan başlamak daha isabetli olur¹.
Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen Şanlıurfa'daki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 559 bin dönümde 160 biçerdöverle başlayan buğday hasadı devam ediyor.
Dam, hayvancılığın ön planda olduğu, bazen de tarımın yapıldığı geçici yerleşmelere denir. Orta Asya Türk toplumlarında sur (kale duvarları) anlamında kullanılmakta olan dam (orijinali tam), değişik yörelerde farklı anlamlara sahiptir.
Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir.
Diğer bir ifade ile köyden daha çok kırsal yerleşme olarak bilinirler. Özellikle Yayla, ağıl, dam, oba, çiftlik, dalyan ya da mahalle gibi isimler alır. İdari açıdan köy sınırları içerisinde ve köye bağlı olarak merkeze bağlıdırlar.
Madde 1 - Nüfusu 2000'den aşağı yurtlara (köy) ve nüfusu iki bin ile yirmi bin arasında olanlara (kasaba) ve yirmi binden çok nüfusu olanlara (şehir) denir. Nüfusu iki binden aşağı olsa dahi belediye teşkilatı mevcut olan nahiye, kaza ve vilayet merkezleri kasaba itibar olunur. Ve Belediye Kanununa tabidir.
Divanlar Batı Karadeniz Bölümü'nde, bu sahaya has topografik faktörlerin bir sonucu olarak dağınık küçük köylerin bir merkez etrafında toplulaştırılması amacıyla oluşturulmuş bir idari sistemdir.
Mezra, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Ülkemizde sayıları oldukça fazla olan geçici kır yerleşme tiplerinin başlıcaları; yayla, güzle, kışla, ağıl, kom, divan, mezraa, oba, dam ve caniktir.
Eski eserlerde abad veya abadan şeklinde de görülen bu kelimenin ilk anlamı aslında "tam olmak, mamur olmak, rahat" şeklindedir. Bir de abat sözcüğünün mecazi anlamı bulunmaktadır. Mecazi anlamda kullanıldığında ise abat sözcüğü "şen, neşeli, mesut, mutlu" gibi anlamlara gelmektedir.
Günümüze gelindiğinde, Kolaysoft Teknoloji AŞ tarafından üretilen KolayPeyk, şirketlerin yasal zorunluluk olarak çalışanlarına elden tebliğ ettiği ve yazılı cevap alması gereken bildirimlerin, elektronik ortamda yapılmasını ve yine elektronik ortamda yazılı olarak cevap alınmasını sağlayan uzaktan bildirim ürünüdür.
Abad olmak ise kalkınmak ve gelişmek anlamına gelir. 1- Belediye başkanının katkılarıyla ilçemiz iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde abad oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri