"En basit açıklaması pişmemiş besinlerle beslenmektir. Çiğ beslenme felsefesi de pişirme gibi herhangi bir işlemden geçirilmemiş gıdaların tüketilmesi temeline dayanır .
Çiğ besin diyeti, çoğunlukla veya tamamen çiğ ve işlenmemiş gıdalardan oluşan bir beslenme şeklidir. Bir yiyecek hiç 40-48°C üzerinde ısıtılmadıysa çiğ kabul edilir. Ayrıca rafine edilmemeli, pastörize edilmemeli, zehirli maddelerle muamele edilmemeli veya başka şekilde işlenmemelidir.
İşlenmemiş çiğ et/sakatat/yumurta, kabuklu deniz ürünleri, kefir, çiğ süt ürünleri, yüzyıl yumurtası, fermente edilmiş et/balık gibi gıdalar yenebilecek yiyeceklere dahildir. Bunların yanı sıra sebze, meyve, fındık ve bal da tüketilirken, genellikle çiğ bile olsa tahıl, bakliyat ve soya yemekten kaçınılır.
Çiğ beslenmeden anlamanız gereken çiğ sebzelerin direk ısıya maruz kalmadan taze bir şekilde tüketilmeleridir. Bu şekilde çiğ tüketebileceğiniz sebzelerden, salatalarda kullandıklarımızı hepimiz biliyoruz.
Çiğ beslenme pişmemiş besinlerle, yani çiğ sebze, meyve, kuruyemişler ve yağlı tohumlarla sınırlı öğünleri tüketmek anlamına geliyor. Besinlerin pişirilmesi ile enzim aktivitelerinin sonlandığı ve besleyici değerlerinin azaldığı inancına dayanan bu beslenme trendine aslında bir yaşam felsefesi demek daha doğru olur.
İlgili 38 soru bulundu
"En basit açıklaması pişmemiş besinlerle beslenmektir. Çiğ beslenme felsefesi de pişirme gibi herhangi bir işlemden geçirilmemiş gıdaların tüketilmesi temeline dayanır . Bu besinler sindirim için gerekli yüksek oranda enzim içeriyor ve bunun vücut için yararlı olduğu düşünülüyor.
Çiğ beslenme, kısa vadede pek çok faydası olmasına rağmen, uzun vadede vücutta bazı vitamin ve minerallerin yetersizliğine neden olabilmektedir. Çiğ yiyeceklerden oluşan bir diyet sonrasında yapılan bir araştırmada, kan kolesterolü ve trigliserid düzeylerinin düştüğü tespit edilmiştir.
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Haşlanmış kabakta karoten maddesi etkili bir antioksidandır. Özellikle kirli havaya maruz kaldığımız şu günlerde bol bol haşlanmış kabak yiyin. Ancak besinsel değerlerinin büyük bölümünün kabuğunda olduğunu unutmadan. Hepsi zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yemelisiniz.
Bu bağlamda beslenme programınızdaki kalorilerinizi hesaplarken tercih etmeniz gereken yol; besinlerin pişmeden önceki değerlerini dikkate almak olmalıdır. Değişmeyen makro değerlerin yanında, “çok pişirilmeden” kaynaklı olumsuz bir etkiye sahip olan ise mikro gıdalardır.
İşlenmemiş gıda diyeti, adından da anlaşılacağı gibi işlenmemiş veya en az işlenmiş gıdalara dayalı bir beslenme yaklaşımını ifade eder. Bu diyetin temelini taze sebzeler, meyveler, tam tahıllar, protein kaynakları (örneğin, tavuk, balık, tofu) ve sağlıklı yağlar oluşturur.
Mutfak terminolojisinde, meyve genellikle herhangi bir tatlı tadı olan bitki parçasıdır ve sebze, herhangi bir tuzlu veya daha az tatlı bitki ürünüdür. Bununla birlikte, botanikte bir meyve, tohum içeren olgunlaşmış yumurtalık veya karpeldir, örneğin fındık bir meyve türüdür, tohum değildir.
Taze meyvelerin içeriğindeki bulunan su miktarının çeşitli kurutma yöntemleriyle uzaklaştırılması sonucunda elde edilen kuru meyveler, iki ana öğün arasında kan şekerini dengelemek, tokluk hissini sağlamak, tatlı isteğini gidermek için oldukça lezzetli ve sağlıklı ara öğün seçeneklerden birini oluşturmaktadır.
Meyveleri kilo değil, porsiyon ölçüsüyle tüketin
Vitamin, mineral, su ve lif açısından zengin meyveler her yaşta sağlıklı yaşam ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanılması için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Sağlık Bakanlığı - Brokoli, karnabahar, maydanoz, biber gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalıdır. | Facebook.
Havuç pişirildiğinde besin değerleri değişen bir sebzedir. Çiğ havuçta C vitamini fazlayken, pişmiş havuçta beta-karoten daha fazladır. Öte yandan havuçta bulunan A vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğu için hafif pişirilmeyle daha çok öne çıkar.
Hava, su, toprak, uygun şekilde yıkanmamış çiğ yenen sebze/meyve, süt ve et gibi hayvansal gıdaların az pişmiş veya pişmemiş olarak tüketilmesi hastalıklara neden olan parazitlerin insanlara bulaşmasında rol oynayan faktörlerdendir.
Brokoli, sotelenmiş, buğulanmış, haşlanmış veya kavrulmuş dahil olmak üzere çeşitli şekillerde hazırlanabilir, ancak salatalarda veya soslarla çiğ olarak da servis edilebilir.
Bu besinleri uzun süre pişirme ve pişirirken sık sık karıştırma şeklinin bozulmasına vitamin kaybetmesine neden olur. Sebzeler pişirilirken kendi suyunu bırakacağı için susuz veya az suda pişirilmelidir.
Temiz beslenme temel olarak taze, besin değeri yüksek, mevsiminde ve mümkün olduğunca az işlenmiş yiyeceklerin tüketildiği beslenme biçimi anlamına gelir. Bu beslenmenin temeli, faydalı yağlar kullanılarak hazırlanmış sağlıklı ev yemeklerine dayanır.
Sağlıklı beslenme, en temel anlamıyla tüm makro ve mikro besin ögelerini kişinin ihtiyaç duyduğu miktarlarda içeren, aynı zamanda bireyin ihtiyaç duyduğu enerji miktarını tam olarak karşılayan, ideal kilonun korunması için uygun olan beslenme türüdür.
Sağlıklı ve dengeli beslenirseniz kendinizi daha iyi ve daha enerjik hissedeceksiniz. Ayrıca sağlıklı bir şekilde beslenerek vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığı ve bu da enerji seviyenizi artıracağı anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri