1531 senesinde Hürrem Sultan'dan dünyaya gelen evladı Cihangir, Kanuni Sultan Süleyman üzerinde en büyük tesiri meydana getiren şehzadelerin başında geliyordu. Doğuştan kambur olması nedeniyle bizzat Kanuni tarafından "Dünyanın yükünü çeken" anlamına gelen Cihangir ismi verildi.
1553 yılında yapılan Nahçıvan Seferi'nde ağabeyi Şehzade Mustafa'nın öldürülmesinden çok etkilenen Şehzade Cihangir, bir süre sonra akli dengesini kaybetmeye başladı ve hastalandı; kısa bir süre sonra 27 Kasım 1553 tarihinde sefer sırasında Halep'te öldü.
Cihangir, doğuştan kamburdu ve birtakım rahatsızlıkları bulunuyordu. Kimi kaynaklarda Hürrem Sultan'ın bu nedenden dolayı Cihangir'i hiç sevmediğinden; kimi kaynaklarda ise tam aksine onu el üstünde tuttuğundan bahsedilir. Şehzade Cihangir, tüm şehzadeler gibi eğitimini sarayda tamamladı.
Tabiplerin isteği üzerine iklimi daha müsait olan Lahor'a giderken, yolda 28 Ekim 1627 günü öldü. Cesedi Ravi Nehri kıyısındaki, Şah Dârâ denilen yerde toprağa verildi. Daha sonra mezarının üstüne büyük bir türbe yapıldı. Âdil bir hükümdar olan Cihangir, alimleri sever, onlara izzet ve ikramda bulunurdu.
Dr. Ahmet Şimşirgil (Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü): "Hürrem Sultan'ın ölümüyle ilgili kaynaklara yansıyan bilgiler kulunç hastalığı olarak ifade edilir. Bugün doktorlar kulunç hastalığının öldürmediğini ifade ediyorlar. Hürrem Sultan, oğlu Cihangir'in ölümünden sonra büyük üzüntüler yaşadı.
İlgili 35 soru bulundu
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558'de İstanbul'da öldü. Kayıtlarda eceliyle öldüğü yazılır. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camii avlusuna gömüldü. Mezarı üzerine türbesi eşi Süleyman tarafından yaptırıldı.
Saraydaki gücünü gelecekte de sürdürmeye kararlı Hürrem Sultan, Cihangir'i hiçbir zaman sevmedi. Hürrem Sultani, güzel ve sağlıklı bir kadın olarak Cihangir gibi sakat bir evlat doğurmaktan hoşnutsuzdu. Bu hoşnutsuzluğunu sarayda çevresinden gizlemedi.
Şehzade Cihangir (Osmanlı Türkçesi: شهزادة جيهانغير; d. 1531, İstanbul - ö. 1553, Halep), Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan beşinci oğlu. Babası I. Süleyman, hastalığı sebebiyle Şehzade Cihangir'i sancağa çıkarmayıp yanında tutmuştur.
Çok Sayıda Kişinin İlgisini Çeken Hürrem Yüzüğü
Hürrem Sultan'ın yüzüğü orijinaline sadık kalınarak imal edilir.
Şehzade Cihangir İlk Seferine Çıktı!
Oğulları Şehzade Bayezid ile Şehzade Selim arasında yaşanan Konya Muharebesi'nde büyük oğlu Şehzade Selim'in taraftarı oldu.
Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Hürrem, Süleyman'ın kollarında öldü - Muhteşem Yüzyıl 134.Bölüm - YouTube.
Rüstem Paşa azledilip, Şehzâde Mustafa'ya yakınlığı ile bilinen Kara Ahmed Paşa veziriazamlığa getirildi. Şehzâdenin cenazesi Bursa'ya gönderilerek defnedildi. Hürrem Sultan'ın kışkırtmasıyla, babasının intikamını alır gerekçesiyle Şehzâde Mustafa'nın 7-8 yaşlarındaki oğlu Şehzâde Mehmed de öldürüldü.
Selim (Osmanlıca: سليم ثانى Selīm-i sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Selîmî ve Tâlibî), Sarı Selim veya Sarhoş Selim (30 Mayıs 1524, İstanbul - 15 Aralık 1574, İstanbul), 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur.
Hürrem Sultan tarafından kendisine, Afife yani "namuslu" adı verilmiştir. Döndüğünde ise güzelliğiyle de Hürrem Sultan'ın beğenisini kazanmayı başaran Nurbanu Sultan Şehzade Selim ile evlenir ve Hürrem Sultan'ın gelini olur.
Mektuplarda Osmanlı döneminde yaşanan büyük sevda ve özlemlerin satırlara, edebiyatın tüm yönleriyle ele alınarak aktarıldığı görülüyor. Osmanlı tarihinde Kanuni Sultan Süleyman'ın siyasi başarılarının yanı sıra eşi Hürrem Sultan'a olan aşkı da önemli bir yer tutuyor.
Haseki Sultanlık dönemi
Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Saruhan'a gitti. 6 Ekim 1553 tarihinde Süleyman, Konya'da bulunan oğlu Mustafa'yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu.
Mihrimah Sultan 1578 yılında yeğeni (kardeşi Selim'in oğlu ) III. Murat'ın saltanatı sırasında eceliyle öldü ve babası I. Süleyman'ın Süleymaniye Camii'ndeki türbesinde babasının yanına gömüldü. 2011 yılından beri yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Mihrimah Sultan karakterini oyuncu Pelin Karahan canlandırıyor.
HÜRREM SULTAN, BİR AKREP ARKETİPİ
Akrep sembolik olarak ele geçirmeyi, sahip olmayı sever. Kanuni'nin çok toprak fethetmesi Mars'nın Akrep burcunda olmasından kaynaklanıyor.
Mahidevran Sultan, Osmanlı Devleti'nin onuncu padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve onun en büyük oğlu Şehzade Mustafa'nın annesidir. Gülbahar Sultan adıyla da bilinir. Bir dönem haseki sultanlık yapmıştır. Hayattayken oğlunun ölümünü görmüştür.
Hatice Sultan'ın Hürrem Sultan'a yaptırdığı büyü tuttu. Hürrem'in başına öyle şeyler geliyor ki Kanuni Sultan Süleyman'da ne yapacağını bilemiyor. İşte dizinin 88. bölüm 2. fragmanı... Muhteşem Yüzyıl'a geçtiğimiz hafta Hatice Sultan'ın Hürrem Sultan'a yaptırdığı büyü damgasını vurmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri