* Yeni düzenleme ile araç satışında plaka değişimi yapılması ve yapılmaması durumunda devir ücreti aynı kalıyor. Plaka yenileme için arka veya ön plaka başına 80 TL, yani iki plaka için 160 TL ödemesi gerekir.
2024 yılı Sıfır Araç Tescil ücreti 717.13 TL'den 1.138 TL'ye yükseldi.
2024 yılı için araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL'dir. Plaka basım ücreti, adet bazında değişiklik gösterir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalarda, tek bir plakanın basımı için gerekli ücret 195 TL'dir. Aracın her iki plakasının da yenilenmesi gerekiyorsa çift basımın bedeli 390 TL'dir.
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Noterdeki işlemlerinizin ardından evrakınız ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı esnaf odasına gittiğinizde de plaka basım ücreti ödemeniz gerekiyor. 2023 plaka basım ücreti ise en az 340 TL'dir. Yapılması gereken farklı işlemlere göre tutar artabilir.
Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu belge araç sahibine verilir. Bu işleme paralel olarak yeni plakaya ait bilgiler ruhsata işlenir. Sürecin devamında, noterden alınan belge ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya başvurulur.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sıfır araç satın aldığınızda plaka işlemleri tarafınızca yürütülür. Plakaların orta kısmında belirli bir sıralama izlenir. Örneğin A harfiyle başlayan ikili ve üçlü kombinasyonlar tükenince B harfiyle başlayanlara geçilir. Eski dönemlerde ise harfler bir şehrin farklı ilçelerini ifade ederdi.
Değiştirme nedenine göre belgeler derlenip notere başvuru yapıldıktan sonra yeni plakanın basımı için tıpkı plaka yenilemede olduğu gibi Şoförler Odası'na gitmeniz gerekli. Ayrıca plaka değiştirme işlemlerinin yapılabilmesi için aracın MTV borcunun olmaması ve aracın muayenesinin yapılması da şart.
Araçsatış ücreti 2024 yılı sıfır araç tescili için 1.138TL, ikinci el araç plakası değiştirme işlemi için 1.489,36TL olarak belirlenmiştir.
Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Trafik tescil şubesine gidilerek eski plaka ile nüfus cüzdanı veriliyor, yeni plaka kaydı da 1 aylığına üzerine alınıyor. Araç ve plaka için gereken dosyalar açıldıktan sonra bilgiler işleniyor ve kişi ruhsatla beraber plakacıya giderek yeni plakayı tahsis ediyor.
İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir.
Plakasız/Tek Plakalı Trafiğe Çıkmak Yasak mı? Tescilli aracın plakasız olarak trafiğe çıkması durumunda sürücüye güncel trafik cezası oranında idari para cezası uygulanır. Araç, tescil plakası uygun yere takılıncaya kadar trafikten men edilir.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
Noterler 6 Nisan'dan itibaren haftasonları da hizmet vermeye başladı. Özellikle araç alım-satımında vatandaşın talebini karşılama amaçlı uygulama kapsamında İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası da nöbetçi plaka basım atölyesi sistemine geçti.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
Henüz doğmamış çocuğa kimlik çıkarmak gibi bişey istiyorsun.Plaka aracın üstüne alınır.Araç olmadan plaka tahsis etmezler.Arkadaşın bahsettiği gibi 100cc altı bi motor alırsınız onun üstüne tahsis edersiniz istediğiniz zamanda istediğiniz arabaya alırsınız.
Öncelikle satış aşamasında noterde plaka değişikliği talebi iletilir. Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır.
- Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaları yanınıza almanız gerekir. - Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. - Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri