Bu teknolojinin adı Virtual Reality (VR). Türkçe karşılığı Sanal Gerçeklik olarak çevrilen VR temel olarak, gözlerinizi tamamen saran bir gözlük vasıtasıyla bilgisayar ekranında görmeye alışık olduğumuz 3 boyutlu sanal dünyaların içinde dolaşabilmemize olanak sağlayan bir teknoloji.
Sanal gerçeklik gözlüğü bulunduğu ortamdan farklı bir ortamdaymış gibi algılanmasını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kullanıcılar başlarına geçirdikleri bir sanal gözlük ile gerçek dünya ile tamamen bağlantılarını kopararak farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Sanal gerçeklik, ilk izlenimde oyun tabanlı olduğu düşünülse de; farklı sektörlerde ve konularda gün geçtikçe büyüyen uygulama alanları sunuyor. Şu anda dünyada ivme kazanan 5 temel kullanım alanından söz edilebilir: Eğlence, Mimarlık-İnşaat, Eğitim, Sağlık ve Kültür-Turizm.
Sanal gerçeklik (İngilizce: virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır.
Sanal gerçekliğin en çok kullanıldığı alanlar özellikle otomotiv, gemi inşa, havacılık, savunma, tasarım ve görselleştirme, ARGE ve ÜRGE, imalat, sanal bakım-onarım-teknik eğitim, enerji, sağlık, eğitim ve üniversiteler, oyun teknolojisi, inşaat – mimarlık, kültür ve turizm, eğlence, e-ticaret ve spor gibi alanlardır.
İlgili 33 soru bulundu
Çok boyutlu düşünebilme, soyut tasarım olanağı, bireyleri destekleme, yaratıcılığı ön plana çıkarma, deneyimi arttırma, öğrenmeyi kolaylaştırma gibi daha birçok fayda sağlayan sanal gerçeklik teknolojisi günümüzde endüstriden, eğitime kadar birçok alanda önemli bir yere sahiptir.
Artırılmış gerçeklik (AR) sınırlı etkileşim ile gerçek dünya görünümlerine dijital öğeler eklemek için tasarlanmıştır. Sanal gerçeklik (VR) genellikle bu tür etkinlikler için tasarlanmış kulaklık cihazı ve kulaklıklar aracılığıyla kullanıcıları gerçek dünyadan izole etmeye yardımcı olan kapsamlı deneyimler.
Sanal Gerçeklik (VR), 3D modelleme veya 360 derece video çekimi ile benzetilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıyla 5 duyu organımızın, sanal bir dünyanın içerisinde gerçekten bulunuyormuşuz gibi hissetmesini sağlayan dijital ve fiziksel elementlerin bütününe sanal gerçeklik denir.
Sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR), bilgisayar teknolojisiyle oluşturulan bir simülasyon ortamıdır. Bu ortamda kullanıcılar, gerçek hayatta olmayan bir dünyada, kendilerini farklı deneyimler yaşarken bulurlar. Sanal gerçeklik teknolojisi, genellikle eğlence, eğitim, askeri ve sağlık gibi alanlarda kullanılır.
İngilizce “Virtual Reality” kalıbının kısaltması “VR” adıyla bilinen sanal gerçeklik; kişiye bilgisayar ortamında yaşanan olayların günlük hayatta, olayın adeta içindeymiş gibi yaşaması imkânını sağlayan ortamdır. Sanal gerçeklik tamamen bilgisayar ile oluşturulmuş sanal bir ortamda deneyim sağlanmasıdır.
Bazı sanal gerçeklik gözlükleri, bir VR uygulamasını mümkün olan en sürükleyici şekilde görüntülemek için cep telefonunuzu gözünüze uygun mesafede tutan basit ve plastik gözlüklerdir. Bazıları ise, başka bir düzeyde izleme ve görüntüleme yetenekleri sunmak için bir ekran ve bazı işleme ekipmanlarından oluşur.
Vr gözlükler takılarak sanal dünyaya giriş yapılır ve oyunun içinde yaşanarak oynanır. Sanal gözlük seçimlerinin fiyatına göre yapılmaması gerekir. Önemli olan ihtiyacınızı karşılayacak, size uygun gözlük seçimini yapmanızdır.
Artık sanal gerçeklik gözlüğüyle bir filmi 360 derece izleyebiliyoruz. İşte size bugüne kadar çıkmış ve 360 derecede izlenmeyi haketmiş 12 film, pornolar hariç.
Sürükleyici videolar veya küresel videolar olarak da bilinen 360 videolar 360 VR video olarakta bilinir, her yöndeki bir görüntünün çoklu lensler ile 360 derece çekim yapan kameralar ile aynı anda kaydedildiği, çok yönlü bir kamera veya bir kamera koleksiyonu kullanılarak çekilen video kayıtlarıdır.
Virtual Reality VR, bilgisayar ve özel kameralar ile tasarlanarak yapılan görüntülerde insanların gözlük sayesinde deneyimleme sistemine denir. Gözlük içerisine yerleştirilen 2 ekran ile sanal gerçeklik için tasarlanmış video görüntüleri, oyunları ve yazılımları deneyimlemelerine olanak sağlıyor.
Artırılmış gerçeklik, cihazınızı kullanarak dijital içeriği gerçek dünya ile harmanlar. Sanal gerçekliğin (VR) aksine, mikrofonlu kulaklık, gözlük veya başka ekipmanlar gerektirmez. Artırılmış gerçeklik için cihazınızın kamerası ve bir AR uygulaması yeterlidir.
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
Sanal gerçeklikte deneyimlenen evren, tamamen sanal olarak tasarlanır ve dijital verilerden oluşur. Artırılmış gerçeklikte ise ana unsur, gerçek bir görüntüdür ve bu görüntüyü kullanıcı için daha eğlenceli ya da daha verimli hâle getirecek dijital detaylarla güçlendirilir.
Samsung Gear VR, Samsung Electronics şirketinin ilk nesil Sanal gerçeklik kulaklığıdır. Oculus VR ile işbirliği içinde Samsung tarafından üretilmişdir. Kulaklık, 27 Kasım 2015 tarihinde serbest bırakıldı. Touchpad ve geri düğmesi.
Android'de YouTube uygulamasını açın. simgesini arayın. Bir VR videosu seçin. Oynatmayı başlatmak için oynatma düğmesine dokunun.
Çoklu Pencere özelliği, birden fazla işi aynı anda yapabilmeniz için uygulamaları bölünmüş ekranlarda açmanızı sağlar. Bölünmüş ekran modunu etkinleştirme: Çoklu Pencere düğmesini görüntülemek için bir uygulama açın ve sol veya sağ kenardan içe doğru kaydırın ve basılı tutun.
Sanal gerçeklik gözlükleri, VR uyumlu cihazlara bağlandığında görüntüyü 3D olarak aktarıyor. Sanal gerçeklik gözlüğü ile gözlere aralarında çok az fark olan iki görüntü göndererek, görüntüyü gerçekmiş gibi yansıtıyor. Bir nevi beyni kandırmak da diyebiliriz.
Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir? Sanal gerçeklik (VR) gibi, artırılmış gerçeklik (AR) de gelişmiş bir alanda bağlantı kurmamıza yardımcı bir alandır. VR görüşünüzün yerini alırken AR ise sanal gerçekliği destekler. Ayrıca, Microsoft HoloLens ve çeşitli kurumsal düzeydeki "akıllı gözlükler" gibi AR cihazları şeffaftır.
Özel VR ekipmanları sayesinde kişinin gerçek dünyayı görüşü tamamen engellenir ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde kişiye tamamen bilgisayar ortamında tasarlanmış bir görüntü sunulur. Aynı zamanda bu görüntü ses ve koku gibi diğer öğelerle de desteklenerek kişiye tamamen farklı bir ortamda olduğu hissi yaşatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri