Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Tek bir yumurtalıkta çikolata kisti olan kadınlarda hamilelik gelişebildiği araştırmalarla gösterilmiştir. Çikolata kisti yırtıldığında, bulunduğu yumurtalığın olduğu tarafta şiddetli karın ve pelvis ağrısı hissedilir.
Çikolata kisti olan kadınların büyük bir kısmında adet öncesi dönemde başlayan ve adet döneminde de devam eden şiddetli kasık ağrısı, cinsel ilişki esnasında ve sonrasında devam eden pelvik ağrı şikayetleri olabilmektedir.
Adet ağrılarının beraberinde hastada kronik kasık ağrısı, bel ağrısı gibi yakınmalar olabilir. Ağrıların bacaklara bile yayılımı söz konusu olabilir. Çikolata kisti hastalarda cinsel ilişkide ağrıya sebep olan bir etkendir.
Hem adetleri ağrılı hem de cinsel ilişkide ağrısı olan kadınlarda, öncelikle çikolata kisti hastalığı (endometriozis) akla gelmelidir. Ağrının şiddeti, hastalığın yaygınlık derecesi ile doğru orantılı değildir. Ağrının süresi ve şiddeti genellikle zaman geçtikçe artar ve sıklıkla bel ağrısı ile birliktedir.
İlgili 21 soru bulundu
4 cm çikolata kisti ve daha büyük olanların ameliyatla alınması tavsiye edilir. 5-6 cm aralığındaki kistler çok tehlikeli olarak kabul edilir. Çünkü bu durumda çikolata kisti patlaması ihtimali vardır. Eğer kistler patlar ise acil ameliyat gerekebilir.
Herhangi bir şikayeti olmayan ve muayene sırasında tesadüfen çikolata kisti saptanan hastaları bir süre takip etmek en doğru yaklaşımdır. Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm'nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir.
Çikolata kisti patlayan kadınlarda ani başlayan şiddetli karın, bel ve kası ağrısı oluşur. Bununla birlikte bulantı ve kusma görülebilir. Ultrasonda ise karın içerisinde sıvı ve büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Kan testinde akut batın belirteçleri yükselir.
Eğer çikolata kisti zamanında teşhis ve tedavi edilmezse çok daha büyük hacimlere ulaşıp yırtılabilir. Bu durumda içerisindeki sıvı hastanın karın boşluğuna yayılarak son derece ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.
Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın girişimsel radyolojiyle uygulanan "Skleroterapi" diye isimlendirilen tedaviyle yok ediliyor.
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Çikolata kisti hastalığında kistin boyutu ve yerleştiği yer kolay bir şekilde belirlenmektedir. Bazen 3 cm bazen 4 cm olabilen kistlerin boyutları 10 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir.
Çikolata kisti hastalarında olan ağrılı adet kramplarının azaltılması için, steroid olmayan anti inflamatuar ilaçlar, ibrufen yada naproksen tarzı ağrı kesici ilaçların kullanımı tavsiye edilir.
Çikolata kistleri, rahme baskı uyguladıklarından dolayı, ağrılı semptomlara neden olur. Bu tür durumlarda, cerrahi müdahaleler ile kistlerin alınması gerekir.
Endometriozis (çikolata kisti), yumurtalıklarda yerleşirse yumurtaların kalitesini ve ayrıca fallop tüplerinin işleyişini olumsuz yönde etkiler ve karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa neden olur. Bu hastalık, belirtiler hafife alındığı için kısırlık ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez.
Hastanın jinekolojik muayenesi sırasında bazen kasık bölgesindeki kitle elle bile hissedilebilir.
Yumurtalık kisti patlaması hastada karnına bıçak saplanmış gibi ani ve şiddetli bir ağrı yapar. Bu ağrının 12-24 saat içinde azalarak kesilmesi beklenir. Kist içeriği ne kadar yoğunsa ağrı o kadar şiddetli olur.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Kapalı çikolata kisti ameliyatı endometriozisin neden olduğu şikayetlerin giderilmesi amacıyla yapılır ve zararlı değildir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Yani şeker hastalığı gibi bir kere oluştuktan sonra sürekli vücutta devam eder ve tedavi ile kontrol altında tutulması gerekir. İyi bir takip ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir, takip ve tedavi ile kadının yaşam kalitesini yükseltmek hedeflenir, fakat çikolata kisti hastalığı kendiliğinden yok olmaz yani geçmez.
Bugüne kadar yapılan araştırmalarda çikolata kisti ve kilo problemi arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır.
Çikolata kisti bir kanser değildir.
Adet sancısına, kasık ağrısına, kısırlığa yol açabilen bir durumdur.
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır.
Çikolata kisti, çocuk sahibi olamayan kadınlarda %17 oranında görülmektedir. Hastalık, karın boşluğunda inflamasyon oluşturması, tüp ve yumurtalıklarda yapışıklıklara yol açması nedeniyle rahim iç duvarının gebeliğe uygunluğunu bozmakta ve yumurtalık rezervinin azalmasına, dolayısıyla da kısırlığa yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri