Ciltte tahriş genellikle dış etkenlerin cildinde kaşıntı, kızarıklık ve gerginlik yarattığı durumlara deniyor. Vücutta tahriş ise alerijk sebeplerden veya aşırı kuruluk durumlarında meydana geliyor. Ciltte tahriş oluşması cilt tipinden bağımsız gelişebilir. Kuru, yağlı veya hassas ciltlerde tahriş olabiliyor.
Doğaya zarar veren içerik cilde de zarar veren ortak etken maddeleridir. Bunlar; paraben, vazelin, sodyum sülfat, silikon, triklosan, talk pudrası, dioksin, setil alkol, SLS, SLES, PG, DEA gibi içeriklerdir.
Cilt tahrişi, aslında cildin dış etkenlere karşı gösterdiği bir reaksiyondur, bir yardım çağrısıdır. Genellikle cilt üzerinde belirli bir bölgenin kızarıklık, kaşıntı, yanma veya pullanma gibi belirtiler göstermesi şeklinde ortaya çıkar.
Cilt tahrişi; alerjik nedenler ya da dış faktörlere bağlı olarak ciltte meydana gelen döküntü, kızarıklık, kaşıntı gibi durumlardır. Oldukça rahatsızlık yaratan cilt tahrişi, ilaç tedavisine gerek kalmadan da kontrol altına alınabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Cildini nemlendir ve yatıştır
Tahriş olmuş ciltler için uygun olan ve cilt onarıcı kremleri kullanmanı öneriyoruz. Cildin dermis tabakası %70, epidermis ise %15 sudan oluşuyor. Tahriş olan cildine nem sağlayarak cildin su ihtiyacını karşılayabilir ve cildin kendini onarma sürecini başlatabilirsin.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Cilt bariyerini güçlendirmek için en çok da cildin su kaybına engel olacak nemlendirici etkili ürünlerden destek almak gerekiyor. Bunun için cilt bakım rutininde gliserin, hyaluronik asit ve çeşitli doğal kaynaklı yağlar içeren alternatiflere yer vermek etkili olabiliyor.
Bepanthol Onarıcı Bakım Merhemi cildi nemli, pürüzsüz ve yumuşak tutarak doğal bir bakım süreci oluşturur. Koruyucu, paraben, parfüm ve renklendirici içermeyen yapısıyla cilt tarafından iyi tolere edilebilen bir özelliğe sahiptir. Dirsekler ve lar gibi tahrişe eğilimli bölgelerde kullanıma uygundur.
Tahriş ediciler
Mukoza veya cilt ile direkt olarak ani uzun sureli veya tekrarlanan temasında lokal eritem (mukoza veya deride meydana gelen kızarıklık), eskar (yanıklar sonucu deride meydana gelen kuruma ve kabuklaşma) veya ödem oluşumuna neden olabilen, aşındırıcı olarak sınıflandırılan yan maddelerdir.
Tahriş Edici Maddeler: Zehirli, patlayıcı, yanıcı ve yakıcı bir etkisi olmamakla birlikte, deriyi ve diğer vücut dokularını aşındırıcı veya alerji oluşturucu etkileri olan maddelerdir.
Kozmetik cilt veya saç ürünleri cildi tahriş edebilir ve koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Tahriş ve Sivilce Geçirmek İçin Yapılması Gerekenler
Ilık, nemli bir bez kullanarak rahatsızlığınızın olduğu bölgeye kompres yapabilirsiniz. Tıraştan sonra cildinizi rahatlatmak için doğal içerikli, serinletici, hipoalerjenik bir nemlendirici sürün. Daha doğal bir yöntem olarak çay poşetlerini deneyebilirsiniz.
Cilt Bariyeri Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Cilt bariyerinin bozulması durumunda çeşitli belirtiler gözlemlenebilir. Bunlardan ilki genellikle ciltte görülen kızarıklıktır. Cilt bariyeri zayıfladığında veya bozulduğunda, cilt dış etkenlere karşı daha hassas hale gelir ve bu durum genellikle ciltte kızarıklıkla sonuçlanır.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Düzenli uyuyarak cildinizi dinlendirmeniz ve yenilemeniz gerekir. Gece boyunca cilt hücreleri kendilerini daha hızlı bir şekilde yeniler. Gece salgılanan melatonin güçlü bir antioksidandır. Gün içerisinde güneşin ve çevrenin ciltte yol açtığı hasara karşı, daha hızlı toparlanmaya olanak verir.
Bol miktarda su tüketilerek hem daha sağlıklı bir cilde hem de daha yumuşak ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Özellikle su en fazla cilde iyi gelir. Bunun sebebi ise suyun cilt hücrelerini tamir etmesidir. Su sayesinde yenilenen cilt hücreleri cildin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
- Cilt için en önemlisi su tüketimidir. Günde en az 7-8 bardak su içmek gerekir. - Sigara kullanmamak, günde iki fincandan fazla kahve içmemek, günde 2 veya 3 fincan yeşil çay içmek cilt sağlığı için önemlidir. - Cilt sağlığını korumak için antioksidan özellikli önemli besin gruplarını tüketmekte fayda vardır.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri