An- nemizin ve babamızın babasına dede deriz.
Babanın babası veya büyükbaba ;nene yerine annenin annesi veya anneanne kullanılmaya başlanmış ve son zamanlarda yaşlılar tarafından da tercih edilir olmuştur.
büyükanne için de durum aynıdır. eğer bizim gibi vampir sülalesinden geliyorsanız, yaşlılar ortalama yüz küsür yaşında ölüyorsa, babanızın babasının babasının babası yaşıyorsa, babanızın babasına büyükbaba denir, büyükbabanızın babasına dede denir, dedenizin babasına büyükdede denir.
birl. i. Annenin veya babanın babası, dede: Benim büyük babam burada şehit oldu (Ömer Seyfeddin).
Dede / Alevî, Alevilik'te Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlere içtimai ve dinî liderlere, yani önderlere verilen addır.
İlgili 40 soru bulundu
Türkçe'de babanın ve annenin babasını, büyük babayı ifade eder.
annenin veya babanın babası, dede, büyük peder.
An- nemizin ve babamızın babasına dede deriz. Annemizin kız kardeşi teyzemiz, erkek kardeşi dayımızdır. Babamızın erkek kardeşi amcamız, kız kardeşi halamız olur.
Babasının kızı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: her yönüyle babasına benzeyen kız çocuğu.
Büyükanne, nine veya nene, bir kimsenin annesinin veya babasının annesi. Babanın annesine babaanne, annenin annesine anneanne de denir.
Kaynata kelimesi, zamanla yerini “baba” kelimesine bırakır. Kişiler dilerse birbirlerinin babasına “X Amca” gibi hitaplarda da bulunabilir.
Büyükbaba kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Büyükbaba kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türklerde eskiden babaya, “kang” derlerdi. Göktürk Kitabeleri'nde Kültigin babası İlteriş Kağan'ın devleti kuruşunu anlatırken, “kangım kağan yit yegirmi, erin taşıkmış taşra” (babam kağan on yedi adamla başkaldırmış) diyor. Aynı babanın oğullarına “kangdaş” üvey kardeşler için ise, “kangsık” deniyordu.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.
Babasının oğlu deyimi, fiziksel özellikleri ya da davranışları babası ile benzerlik gösteren çocuk demektir. ''Huyu Suyu Bir'' sözü bu deyim ile eş anlamlıdır.
Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda baba olarak hitap edilir.
Babanın bacısına hala denir. - Babanın kız kardeşine hala denir.
denir. DAYI: Annenin erkek kardeşi veya ağabeyine denir. HALA: Babanın kız kardeşi veya ablası TEYZE: Annenin kız kardeşi veya ablasına denir.
Yol evlatlığı (babagan) ve bel evlatlığı (çelebiler) şeklindeki kabule ek olarak bölgede Hacı Bektaşın mücerret olduğunu ve bel evladı bulunmadığını ileri süren nefes evlatlığı şeklinde bir kabul daha oluşmuştur[13].
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Geleneksel Alevi sosyal örgütlenmesinde dedeler en tepe noktada yer alırlar. Dedeler sadece dini rehber olarak değil aynı zamanda dünyevi lider olarak da kabul edilirler. Geleneksel Alevi yaşamında dedeler her yönüyle toplumsal hayatın merkezinde yer alırlar.
Ebeveyn kelimesi kısaca anne ve baba olarak bilinir. Aynı zamanda çekirdek aile şeklinde anlatılır ve bir çocuğun annesi ile babasını temsil eder.
Akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluk. Yeni doğan çocuğa veya ihtida eden kimseye İslâmî geleneklere göre isim verme.
Miras hukukunda sahih dede ile diğer dedeler iki ayrı statüde ele alınır ve dede kelimesiyle, ölenle arasına kadın girmeyen dedeler (sahih dede) kastedilir. Sahih dede, İslâm miras hukukunda hem belirli payları olan mirasçılar (ashâbü'l-ferâiz) hem de asabe içinde yer alır.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri