Hz. Musa'nın Tûr'daki kırk günlük Allah ile olan özel görüşmesinden esinlenerek, halvet genelde kırk güne hasredilmiştir. Bu kırk güne bağlı kalınarak, halvete kırk anlamına gelen çile (çihil) ve erbaîn kelimeleri de aynı anlamda kullanılır.
“Kırk” anlamındaki Farsça çihl (چهل) kelimesinden gelen çile, çihle veya çille şeklinde de söylenir. Bazı tarikatlarda çile yerine yine “kırk” anlamına gelen Arapça erbaîn kelimesi kullanılmıştır. Tasavvuf kaynakları bazı âyetleri (bk. el-Bakara 2/51; el-Mâide 5/26), özellikle Hz.
Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir. Bilindiği gibi "Çile" sözü, Farsça'daki çihil (kırk) kelimesinden alınmıştır. Bu deyim zamanla zorluk ve ızdırabı göğüslemek anlamında "Çile doldurmak" ya da "Çile çekmek" şeklinde kullanılmış; tekkelerdeki halvethanelere çilehane de denilmiştir.
Anadolu'da halk arasında 40 gün süren halvet eğitimine “çile” denilir. Çile sözcüğü de Farsça kökenli bir sözcük olup; kırk (çihil) manasındadır (Uludağ, 2002: 102). Zamanla Türkçe'de zorluk çekmek anlamında kullanılmıştır. Bu neden- le tekkelerdeki halvethanelere “çilehane” denilmeye başlanmıştır.
Büyük Çile 40 gün devam eder. 21 Aralık'ta başlar ve 31 Ocak'a kadar devam eder. Küçük Çile 20 gün sürer. 1 Şubat itibarile başlar ve 20 Şubat'ta biter. Çile” sözüne Divani Lügat it-Türk eserinde de rastalamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Çiller ve lekeler C vitamini açısından zengin besinler ile önlenir. Bir yumurta akı ve bir yemek kaşığı bal eklenmelidir. Gül suyu eklenmeli ve krema kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Haftada bir kez maske olarak kullanabilirsiniz.
Çile, saf ipeğin önce güneşte kurutulup sonra kaynatılarak sağlam bir sicim haline getirilmesiyle elde edilir. İpek, yün gibi her türlü iplik kangalı.
Kürt takvimine göre kış ve yaz ayları iki kırk gün olarak hesaplanır. Kürtçe Çileyê bicuk(Küçük kırk) ve Çileyê mezin (Büyük kırk) olarak parsellenan aylar 30 gün değil kırkar güne bölünmüştür.
Ocağın 20'sinden Şubatın 20'sine kadar olan süre de Küçük Çile diye tabir edilir. Çile 20 Şubatta biter, ondan sonra üçer gün mevsimlerden olmak üzere sayılır.
Şimdi, bu Hızır ayı içerisinde, Hızır bölümü içerisinde bakın neler var. 21 Aralık en uzun gecedir, biz buna şebiyelda deriz; 21 Aralık ile 20 Ocak arasındaki süreye zemheri, çille yani 40, Kürtçe ve Farsça 40; çille deriz çile, büyük çile. Bir de küçük çile vardır 20 Ocak ile 20 Şubat arasında.
Günahtan korunmak ve daha iyi ibadet etmek için ıssız yerlerde yaşamayı tercih etmek anlamında bir tasavvuf terimi.
Kırkıncı gün geldiğinde şeyh, dervişin bulunduğu çilehaneye girer. Sonra kurban kesilerek derviş erbainden çıkarılır. Gerektiğinde üç erbain çıkaran dervişler de vardır. Mevlevîler'de çile, bin bir gün süren hizmet ile yapılır.
Sâlikin kırk gün süreyle özel bir mekânda inzivaya çekilip kendisini ibadete vermesi anlamında tasavvuf terimi.
Tüm rotayı yürümek yaklaşık 25 ila 30 saat sürer. Bazılara göre yolculuğa başlamak için en iyi zaman Safer ayının 16 günüdür. Bazı ziyaretçiler ise Kerbela'ya yaklaşık 520 kilometre uzaklıktaki Basra gibi şehirlerden yolculuğa başlıyor.
Biri çilehane diğeri ise itikaf. Anadolu İslam geleneğinde çeşitli tarikatlara mensup dervişlerin tasavvufi amaçlarla çileye girmeleri vardır. Çile çekilen mekanlara çilehane denir.
Dünmyada benzeri olmayan büyüklük ve kalabalıktaki Erbain yürüyüşü, Fav'ın güneyindeki Resu'l-Bişe bölgesinden Kerbela'ya kadar 20 gün sürüyor. Basra'dan Kerbela'ya en yakın güzergah yaklaşık 470 km olmasına rağmen Basra halkı 20-25 gün boyunca bu yolu yürüyerek, Erbain gününde Kerbala'da olmaya çalışıyor.
Hükümetten yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm resmi kurumlarda 25 Aralık 2023 ile 1 Ocak 2024 tarihleri arasında resmi tatil ilan edildiği duyuruldu. Açıklamada, tüm hükümet kurumlarıdan mesailerin 2 Ocak 2024'te yeniden başlanacağı kaydedildi.
Kürt takvimi veya Kürtçe takvim, Güneş sistemine dayalı 12 aydan oluşmaktadır. Yılın ilk günü Miladî takvime göre 21 Mart olan, 1 Newrozdur. Günümüzde kullanılan Miladi takvim ile arasında 20 günlük bir fark vardır.
Eski takvime göre bir yıl iki bölüme ayrılır. Birinci bölüm “Kasım Günleri” ismini alır ve 180 gün olarak kabul edilir; 8 Kasım'da başlar, 5 Mayıs'ta sona erer.
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
Kürtçe'de Çele( kışın başı), Hemberi ise ( kış ortası) demektir.
Sivas'ın kuzeyinde yer aldığı için geçmişte Kuzköy adı verilen köyün sakinleri, bölgede Kürtçe de konuşulması ve 'kuz' kelimesinin Kürtçe'de kadının cinsel organı anlamına geldiği için köylerinin adının değiştirilmesini bekliyor.
Çile, İzmir ilinin Menderes ilçesine bağlı bir mahalledir.
Manevi olgunlaşmanın yolu insanın nefsine, yani aşırı isteklerine savaş açmasıdır. Bu savaşın uygulamasına Mevlevilikte "çile" denir ve 1001 gün sürer, hizmetle yapılır. Hizmet, olgun birinin yanında, onun eğitimi altından bulunarak devam eder.
Günahtan korunmak ve daha iyi ibadet etmek için ıssız yerlerde yaşamayı tercih etmek anlamında bir tasavvuf terimi. Sûfîlerin halvete çekildikleri ufak boyutlu, genellikle dış dünyaya kapalı mekân. İbadet niyetiyle camide kalmak anlamında bir fıkıh terimi. Nefis terbiyesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri