Keratin hücreleri, kolajen üreten doku ve kan damarlarının hasar alması ile vücut kendini onarım sürecini başlatır. Cildin alt tabakalarında yoğun şekilde kolajen üretilerek cilt alt tabakalardan itibaren kendini yeniler.
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Derinin üst tabakası kendini yenileyebildiği için hiçbir iz kalmadan iyileşir. İşlem sonrası soyma derinliğine bağlı olarak iyileşme süresi değişir. Yaklaşık 5-7 gün sürebilir. İlk günler kızarıklık fazladır daha sonra pul pul deri dökülmeleri ile iyileşme olur.
Dış etkenlere karşı vücudumuzu korumakla görevli olan cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Ortalama 4 haftada bir ölü hücreler atılarak yerine yenileri gelir. Cilt üzerinde oluşan bir yaralanmada doku kendini 7 gün içerisinde onararak iyileşir.
Cilt bariyerini güçlendirmek için en çok da cildin su kaybına engel olacak nemlendirici etkili ürünlerden destek almak gerekiyor. Bunun için cilt bakım rutininde gliserin, hyaluronik asit ve çeşitli doğal kaynaklı yağlar içeren alternatiflere yer vermek etkili olabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Cilt bariyerinin bozulması ve sonuçları
Cilt bariyerinin bütünlüğü bozulunca, cilt nemsizleşir, elastikliğini ve esnekliğini kaybeder. Kuru ciltte ince çizgiler ortaya çıkar, cilt yüzeyi sertleşir ve ışıltısı azalır.
Cilt Bariyerini Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Cilt bariyeri düzgün çalışmadığında bazı cilt problemleri meydana gelebilir. Cilt bariyeri bozulduğunda en çok hissedilen, cilt hassasiyetinin artmasıdır. Cilt bariyeri incelmesi ile cilt; kızarık, hassas, nemsiz ve tahriş olmuş bir şekilde görülebilir.
Ciltte bulunan epidermis hücreleri saat 23.00 ile 04.00 arasında, gündüz saatlerine nazaran tam 8 kat daha hızlı bölünerek kendini yeniliyor.
Bizi üzgün, mutsuz ve daha yaşlı gösterir. Aşırı stresle birlikte kortizol hormonu artışına bağlı olarak derideki kan akımı yavaşlar, deri hücrelerinin beslenmesi bozulur. Bunu takiben hyaluronik asit ve kollajen sentezi azalır ve ciltte kurur, ince kırışıklıklar artar, cilt cansız ve mat görünmeye başlar.
Cildi Güzelleştirir
Böbreklerin daha verimli çalışması toksinlerin atılmasını sağlayarak genel sağlığa olduğu kadar cilt güzelliğine da pozitif bir yansıma sunuyor. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Cilt yaşlanması; ciltte gevşeme, incelme, kırışıklık, lekelenme ve cansız bir görünüm olarak ortaya çıkar. Cildin % 5'lik üst tabakası kendini ayda bir yeniler. Ancak altta kalan % 95'lik alt tabaka kendini yenilemez. Dolayısıyla cilt yıllar geçtikçe yaşlanır.
Tüm bu cilt problemlerinin hem de siyah nokta, sivilce gibi cilt pürüzlerinin oluşma sebebi, cildin olması gerekenden daha fazla miktarda sebum üretmesidir. Karma ciltlerde ise cilt pürüzleri ve özellikle yağlanma problemi genellikle alın, burun ve çeneyi kapsayan ve T bölgesi olarak bilinen alanda görülür.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Pürüzsüz bir cilt için yapılması gerekenler arasında, tıraş öncesi bölgenin nemlendirilmesi, doğru tıraş bıçağı seçimi, tıraş sonrası cilt bakımı, düzenli olarak peeling yapılması ve mikrofiber havlu kullanımı sayılabilir. Bunların yanı sıra, yüzün pürüzsüz olması da önemlidir.
Bir kâse içerisinde zeytinyağı ve toz şeker karıştırılır. Tonik veya yıkama jeli ile temizlenmiş olan cilde sürülür ve yuvarlak hareketler ile cilde masaj yapılır. Uygulamadan sonra cilt ılık su ile durulanır. Bu peeling cildi ölü derilerden arındır, sıkılaştırır ve nemlendirir.
Çatlamış ve tahriş olmuş cilt, dudak köşelerinde yaralar, atopik egzama, çizikler, yanıklar, böcek ısırıkları, yeni dövme yapılmış cilt, dermatolojik tedavilerden veya cerrahi işlemlerden kaynaklanan yara izleri...
C Vitamini Güçlü Bir Antioksidandır
Bunun sonucunda cilt bariyeri hasar görür, cillteki kolajen miktarı azalır, lekelenmeler ve ton eşitsizlikleri başlar, nihayetinde erken yaşta kırışıklıklar baş gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri