HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) - Hayvan giren eve, melek her gün girer... | Facebook.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'evde kedi beslemek caiz değil' şeklinde bir fetvası bulunmuyor.
İslam geleneğinde, kediler temizliklerinden dolayı hayran kalınan hayvanlardır. Ritüel olarak temiz oldukları düşünülmektedir ve bu nedenle evlere ve hatta Mescid-i Haram dahil camilere girmelerine izin verilmektedir.
Rüyada eve kedi girmesi rüya sahibi için aile halkının bazı sıkıntı ve sorunlar ile karşı karşıya kalabileceği yönünde yorumlanır. Özellikle bu durumun maddi olarak öne çıkacağını rivayet edilir. Ayrıca ailenin arasını açacak ve fitne sokacak bazı insanları uzaklaştırılacağı önünde işaret eder.
İlgili 28 soru bulundu
Bazı kediler ilginç bir şekilde sizin niyetiniz olmasa bile eve girmek isteyebiliyor. Evin sıcaklığını, sizin merhametinizi hissettiklerinden kendilerine kalacak bir yer buldukları için seviniyorlar ve evin yeni üyesi olmak için kendiliğinden eve girebiliyorlar.
Kediler narenciye kokusundan hoşlanmazlar, bu nedenle bitkilerinizin etrafına daire şeklinde portakal kabukları yerleştirmek, kedinizi uzakta tutmak için güzel bir engel oluşturabilir. Biberiye oldukça hoş kokulu bir bitkidir, bu da kedilerin bundan hoşlanmama eğiliminde olduğu anlamına gelir.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Kedinin açlık, üşüme gibi fiziksel durumlarını ve korku, endişe, sıkılma gibi psikolojik durumlarını anlamayı öğrenecek; ona karşılaştığı olumsuz durumlar karşısında yardımcı olmaya çalışacaktır. Kedilerin sorumluluğunu almak, çocuklara sorumluluk bilinci aşılamak için de faydalıdır.
hem de insan lisanına çok yakın 1 dille kediler. eğer iman kulağıyla şöyle bi kulak kabartırsan. kedilerin zikrini sen de işitebilirsin. kediler insan diline lisanına çok yakın 1 şekilde. ya rahim ya rahim diye. o mırmırları hırhırları arasında bu zikri çekerler. o yüzden kedinin.
Bir İslam alimi, “Kedinin adı Abdül Rahim'dir” der. Çünkü kediler, Allah'ın Rahim ismiyle zikir ederler.
Kediler gerçekten şifacı varlıklardır. Aynı zamanda gözlemcidirler. Kediyi okşamanın yüksek tansiyonu dengelediğini pek çok kimse bilmez. Ayrıca onlar üzerinizdeki negatif enerjiyi çeker ve sizi rahatlatırlar.
Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Muezza koymuş.
Günümüze dek yapılan araştırmalara göre evcil hayvanlarla birlikte yaşamanın sağlık üzerinde çeşitli pozitif etkileri bulunuyor. Örneğin yapılan bir araştırma kedilerin kalp krizinden korunmaya yardımcı olduğunu, stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesinin düşmesine katkı sağladığını gösteriyor.
Çünkü kediler küresel ekosistemin vazgeçilmez bir parçasıdır. Onlar olmasaydı, yeryüzü kısa süre içinde kemirgenlerin istilasına uğrardı. Fareler ve sıçanlar tahıl stoklarımızı eritir, hastalık yayar ve bazı kuş türlerini de ortadan kaldırırlardı.
"Evcil hayvanlar sizi çok mutlu eder. Siz de temel önlemleri alırsanız bu hayvanlarla mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz" Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
İslamiyet'te kediler 'temizlik' ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır.
Peygamber efendimiz kedilerle ilgili neler yaşamış ve onlar hakkında bize nasıl bir mesaj vermiş bakalım. Peygamber efendimizin kedisinin adı Müezza'dır. Siyah ve beyaz renkleri vardır. Üst damağında da lekeler bulunmaktadır. Evde kediniz varsa damağına bakarak Müezza'nın soyundan gelip gelmediğine bakabilirsiniz.
Pençeleri ile buldukları hayvanları öldürüp onları yiyebilirler. Kedilerin yılan yediğine de rastlanmıştır. Bu yüzden yılan da kedilerin yediği görülen hayvanlar arasında yerini alır. Ancak bu kedilerin her zaman yılanlarla uğraşacağı ve onları yemek isteyeceği anlamına gelmez.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Kediler nane kokusuna bayılırken limon, portakal, mandalina, turunç ve greyfurt gibi narenciye kokularından deyim yerindeyse nefret ederler. Hatta içeriğinde turunçgillerin kokularının esansı bulunan özel spreyler kedi uzaklaştırıcı olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri