Isı, güneş yanığı ya da rosacea gibi durumlarda meydana gelen yüz kızarıklığı için soğuk bir banyo yapabilir ya da yüzünüze soğuk kompres uygulayarak kızarıklığın ve yanma hissinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Soğuk, yüzdeki iltihabın azalmasını destekleyerek cildinizi rahatlatabilir.
Sinir bölgelerine fiziksel yapılan ya da bazı rahatsızlıklar sonucunda yapılan baskılar, yüz bölgesinde kızarıklık ve yanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Şeker hastalığı, nöropati ve diyabetik nöropati gibi sinirsel hastalıklar yüzde kızarma ve yanmaya neden olabilmektedir.
Yüzde kızarıklık için ne yapılmalı diye düşünüyorsanız aloe vera jel kızarıklık için en etkili bitkisel tedavilerden biri. Aloe vera jel ağrıyı ve kızarıklığa bağlı yanmayı azaltmada etkilidir. Yüz kızarıklığının azalması için aloe vera jeli günde iki kere nazikçe yüzünüze sürebilirsiniz.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kızarıklık ilerlediyse ilaç
Tıbbi tedavi olarak; kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda, harici uygulanan ve damarları daraltıcı özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. İltihabi lezyonların az olduğu durumlarda antibiyotikli kremler kullanılır, yoğun olduğu durumlarda ise ağızdan antibiyotikler kullanılabilir.
Kırmızı yüzün sebebi yüzdeki damarlarda genişlemedir. Özellikle alkol, acı ve baharatlı yiyecekler, fazla sıcak içecek tüketmek, soğuk ya da sıcak hava, egzersiz, emosyonel durum yüzdeki kırmızılığı arttırmaktadır. Deri rengi açık, gözleri renkli kişilerin yüzleri de genellikle daha kırmızı olma eğilimindedir.
Rosacea; kronik bir deri hastalığıdır ve bir dermatolog kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Yüz kızarmasına yol açan iç hastalıkları ile ilgili hastalıklar ise; karsinoidsendrom, feokromoasitoma, mastositoz, bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi), bazı nörolojik hastalıklardır.
Cilt Tahrişi Kaç Günde Geçer? Cilt tahrişi; tahriş nedenine, şiddetine ve uygulanan tedavi yöntemine göre kısa ya da uzun süre devam edebilir. Genellikle cildin kendine gelme süresi 14-28 günü bulabilir.
Yüz kızarmasının tedavisinde vücudun sempatik tepkisini azaltmak için beta blokerler de dahil olmak üzere bir takım ilaçlar kullanılabilir. Bazı hastalarda anti-anksiyete ilaçları, kızarıklığı tetikleyebilecek stres tepkilerini azaltmada etkili olabilir.
Yüzde çıkan kızarıklık, cilt kuruluğu ve cilt hassasiyetiyle kendini gösteren kronik bir cilt hastalığı olan rosacea, kaşıntıya da neden olabilir. Baharatlı yiyecekler, alkol, güneş ışığı, stres ve helicobacter pylori adlı bakteri, rosacea semptomlarını şiddetlendirebilir.
Yüzdeki güneş yanıkları için bol su içmek, soğuk kompres uygulamak ve çeşitli nemlendirici kremler sürmek faydalı olacaktır.
Kızarıklıklar genel olarak 24 saat içerisinde ortadan kalmaktadır. Eğer cilt yüzeyinde bir soyulma ya da kabuklanma durumu gerçekleşmiş ise bu da 1 hafta içerisinde kendiliğinden düzelecektir.
Hassas ciltlerde kan damarları cilde daha yakın bir konumdadır. Bu durum genetiktir. Dış etkenlerden kaynaklı bu kan damarları genişleyebilir. Bir tahriş unsuru ciltle temas ettiğinde hızlıca temas edilen noktaya kan hücum eder ve cilt anında kızarmaya başlar.
Damarlarda genişlemeye neden olarak sıcak- soğuk ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı- acı gıdaların çok tüketimi, kortizonlu kremlerin kontrolsüz kullanımı sayılabilir. Yeni başladığında bu durumlarda kaçınmak çok önemlidir fakat problem ilerledikçe yeterli olmamaya başlar.
Ciltte kırmızı lekeler, cilt tahrişi, güneş yanığı, akne, rozasea veya alerjik reaksiyonlar gibi birçok nedenle oluşabilir. Akne sonrası lekeler veya rozasea gibi kronik durumlar kırmızı lekelere yol açabilir.
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Kırmızı cilt, inflamatuar bir bozukluk olarak kabul edilir. Cilt, tehdit olarak gördüğü belirli tetikleyicilere aşırı tepki verir. Bu tetikleyicilere maruz kaldığımızda kan damarları genişler, epidermal sinir uçları uyarılır ve kendimizi sıcak ve rahatsız hissederiz.
Aşırı sıcak ve soğuk hava cildin bariyerinin bozulmasına neden oluyor. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarıda zaman geçirildiğinde ya da cilde koruyucu krem sürmeden soğuk havaya maruz kalınan durumlarda ciltte kızarıklık görünümü oluşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri