Deri döküntüsünün en yaygın sebebi cildin kurumasıdır. Cilt yüzeyini yaplayan nemli ve yağlı olan katman kuruduğunda, cilt pul pul dökülmeye başlayarak imdat sinyalini verir. Kuruluk dışında deri döküntüsünün sebepleri, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilir.
Kişinin psikolojik olarak kendini rahatsız hissedebilmesine neden olabilen bu durum, çoğunlukla cilt kuruluğundan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda yaşlanma, güneş ışığına maruziyet, sert kimyasallarla temas, bazı ilaçların kullanımı ve bazı rahatsızlıklar da ciltte pullanma sorununa yol açabilir.
Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur. Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
İlgili 21 soru bulundu
Cildin kuruması, pul pul dökülmesi ve cildin mat bir görünüm alması, yeteri kadar A vitamini almadığınızı gösterir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye, A vitamini içeren besinleri bolca tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Aşırı stresle birlikte kortizol hormonu artışına bağlı olarak derideki kan akımı yavaşlar, deri hücrelerinin beslenmesi bozulur. Bunu takiben hyaluronik asit ve kollajen sentezi azalır ve ciltte kurur, ince kırışıklıklar artar, cilt cansız ve mat görünmeye başlar.
Tüm cilt tiplerine uygun olan Bepanthol cilt bakım kremini herkes kullanabilir. Özellikle çabuk kuruyup çatlayan ciltler için idealdir. Cildi pul pul dökülen kişileri de memnun edecek bu krem, ciltte bariyer oluşturarak derinin onarımını sağlar. Böylece nemini geri kazanan cildin yumuşak olmasını da mümkün kılar.
Egzama(Atopik Dermatit)
Bu cilt hastalığı özellikle ciltte kaşıntı pullanma, kızarıklık ve kuruluk meydana getiren, tekrarlayıcı ve süreğen şekilde kendini gösteren bir rahatsızlıktır ve kişiden kişiye bulaşma riski yoktur.
Cilt kuruluğu gerginlik, pullanma, kaşıntı, kızarıklık belirtileri ile ortaya çıkabiliyor. Mevsime, yaşa, beslenme alışkanlıklarına, kullanılan ilaçlara ya da hastalıklara bağlı olarak gelişebilen cilt kuruluğundan korunmak için uzman kontrolünde bazı önlemlerin alınması önem taşıyor.
Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir belirtidir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir.
Cilt kuruluğu yaşayan kişilerde kuruluk dışında cilt bariyer fonksiyonu bozukluğu nedeni ile de alerjik reaksiyonlara daha açık hale gelirler. Kızarıklık ve kaşıntı da kuruluğa eşlik eder. Özellikle egzama ve atopi problemi hayat kalitesini düşürmektedir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Cildin doğal koruyucu bariyer görevini üstlenir ve cildi dış stresten korur ve ciltteki su kaybını azaltır. Epidermisin üst tabakası iyi bir su ve lipit dengesine sahip olmadığında, bariyer işlevini artık etkili bir şekilde yerine getiremez ve kuruluk kaynaklı kaşıntı, gerginlik ve rahatsızlık hissine neden olur.
Kuru cilt ise ciltte minumum yağ üretimi olan cilt tiplerine verilen genel isim. Kuru cilt bir cilt sorunu değil, cilt tipidir. Kuru ciltlerde az sebum üretilmesinin sebebi genetik, iklim, hormonlar veya bir türlü çözülemeyen nemsizlik sorunu olabilir.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Allerjik kontakt dermatit
Deterjanlar, kozmetikler, bitkiler deriye sürülen ilaçlar, ışık, güneş, sıcak- soğuk teması gibi çok farklı etkilerin cilt üzerine temas etmeleri sonrasında oluşur. Meydana gelen bu döküntüler, bağışıklık sisteminin cilde teması gerçekleşen maddeye karşı alerjik cevabıdır.
Atopik dermatit yani egzama, ciltte kurumaya, kaşıntılı leke ile döküntülere ve enfeksiyona neden olan, bulaşıcı olmayan inflamatuar bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt kuruluğu, çatlama, kabarıklık ve şişlik, ciltte kaşıntı ve pullu deri döküntüsü egzamanın en tipik belirtileridir.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
Cildi nemli tutar. Ciltteki nem oranını dengeler. Özellikle pul pul dökülen, kuru ve çatlak problemiyle sık karşılaşılan bir cilde sahip olan kişilerin düzenli olarak kullanması tavsiye edilir. Düzenli olarak kullanılan Bepanthol krem, cilde kaybettiği nemi tekrar kazandırarak bu gibi problemlerin önüne geçer.
Cilt kuruluğu doğuştan gelen bir durum olabileceği gibi çeşitli nedenlerle de ortaya çıkabilir. Cilt çok hızlı su kaybettiğinde cilt susuz kalır. Bu da aşırı kuru cilt oluşumuna yol açabilir.
Duygusal stres kaşıntı, terleme, yüzde kızarma ve yanma gibi geçici probemler yanında prurigo nodularis, atopik dermatit, psoriasis, seboreik ekzema, kronik urtiker, akne vulgaris, liken planus, alopesi areata ve telojen effluvium gibi geniş bir grup deri hastalığada neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri