Rüyada diş kırılması; baba tarafından akrabanın sağlık durumuyla alakalı çok önemli problemlerle karşılaşmasına, ani ölüm haberi alınmasına delalet eder. Bunların yanı sıra, çeşitli sorunlardan ötürü yaşanan problemlere işaret eder.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Diş kırılması, diş minesinin incelmesiyle birlikte gerçekleşir. Diş kırılması sebepleri de oldukça çeşitlidir. Bu rahatsızlığa zemin hazırlayan asıl şey ise çürük dişlerdir. Bu yüzden diş bakımına özen göstermek gerekir.
Diş kırılması, tedavi edilmezse çok ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle de diş kırıldığı zaman vakit kaybetmeden geçi olmak gerekir. Tedaviye silmeyen diş, zamanla zayıflar ve diş kaybına yol açabilir. Çok çabuk bir müdahale ile dişin kurtarılma ihtimali vardır.
Kırık dişler genel olarak sinire zarar verir. Aynı zamanda kök kanalı ihtiyacına neden olabilir. Aynı zamanda yayılan enfeksiyon, vücudun diğer bölgelerine ulaşır ve ciddi komplikasyonlar oluşmaya başlar. Günümüzde yemek yerken diş kırılması gibi sorunlar çok sık görülüyor.
İlgili 45 soru bulundu
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir. Dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için bir takım zorluklar meydana gelebilir.
Kırık dişlerin tedavisi günümüzde çok başarılı şekilde yapılabilmektedir. Kırık dişler için birden fazla çözüm yöntemi var. Estetik dolgu, lamina, porselen / zirkonyum kaplama, implant gibi teknikler kırılmış dişlere başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Endodonti kliniğinde, çürük, kırık, enfeksiyon ve travma gibi nedenlere bağlı olarak diş pulpasında ve çevre dokularda oluşan hasar tedavi edilir. Bu amaçla endodonti hekimi, kanal tedavisi uygulayabileceği gibi dişin canlılığını korumak amacıyla rejenerasyon tedavileri de uygulayabilir.
En yaygın olarak karşılaşılan kırık diş türlerine yakından bakacak olursak: * Çatlak Diş:Çatlak bir dişi evde kendi yöntemlerinizle tedavi etmek imkansızdır. Dişinizde bir çatlak ile karşılaştığınız anda doğrudan diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Dişler kırıldığı zaman genellikle ağrı yapmaz. Ancak tedavi edilmediği durumlarda zamanla diş ağrısının oluşmasına neden olur. Bu nedenle kırık diş tedavisi için bir an önce diş hekimine başvurmalı ve gerekli tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız. Hafif kırıklarda kırılmış olan dişin tedavisi oldukça kolaydır.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Dişler arasındaki boşlukların önlenmesine yardımcı olmasının yanı sıra, şekersiz sakızın, dişlerin zarar görmesini önleyen koruyucu dış tabaka olan diş minesini güçlendirmeye yardımcı olduğu araştırmalarda gösterilmiştir.
Ön Diş Kırıklarına Karşı Uygulanan Tedavi
Ardından hiç vakit kaybetmeksizin diş hekimine gidilmelidir. En geç 1 saat içinde dişin tekrar yerine oturtulması gerekir. Dişin canlılığını kaybetmemesi ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda diş tekrar yerine takılabilir.
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Kırık bir diş, çekimi zorlaştırır, ancak çoğu durumda bu bir vazgeçme kriteri değildir. Genellikle küçük bir kolla kolayca kırık diş çekilebilir. Bu işe yaramazsa, diş hekiminin dişi tutmak için kullanabileceği özel penseler vardır. Azı dişlerinde bazen diş köklerinin hala birbirinden ayrılması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri