Eğer biopsi sonucu CIN 1 olarak rapor edilmiş ise hiçbirşey yapılmadan 2 yıl takip edilir. Bu süre içinde CIN 1 % 60-70 normale kendiliğinden döner. 2 yıl içinde düzelme olmazsa CIN 2 veya 3 gibi kabul edilip tedavi edilir. CIN 2 veya 3 gelirse LEEP konizasyon veya soğuk konizasyon yapılarak lezyon temizlenir.
CIN'ler CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 olarak sınıflandırılır. Bu hastalığın şiddetine göredir. CIN 1'lerin çoğu geçicidir, CIN 2 ve 3 daha ileri lezyonlar olup CIN 3 10 yıl içinde %30-50 oranında kansere ilerleyebilir.
CIN kanser özelikleri taşımayan ancak kansere dönüşme olasılığı olan bir hastalıktır ve bu özeliğiyle tedavi edilmeksizin doğal seyrine bırakıldığında hem gerileyerek ortadan kaybolma hem aynı kalma de ilerleyerek kansere dönüşme olasılığı vardır.
İstatistiksel olarak bakıldığında, 1 milyon HPV infeksiyonu sonrasında kanser öncülü (CIN=carcinoma in situ) olan lezyon gelişimi ancak 100.000 kadında görülür. Bu lezyon tedavi edilmediğinde ise, 1.600 kişide kanser gelişmesi beklenir. HPV virüsünün kuluçka süresi yaklaşık 9 aydır.
Bağışıklık sistemini destekleyen yöntemler ile tedavi sağlanır. Rahim ağzı çıkartılmaz. 2 yıl takip sonrası hastalık düzelmez ise tedavi gerekir. CİN 1 tedavisi. 6 aylık aralar ile smear testi ile takip edilebilir ve hastalık devam ederse LEEP işlemi ile tedavi sağlanır.
İlgili 37 soru bulundu
CIN-1 tespit edilen olgularda kanser gelişimi için 10 - 14 yıl kadar bir zaman vardır. Bununla birlikte; CIN-1 olguların büyük çoğunluğunun kendiliğinden iyileştiğini ve kanserleşmediğini bilmek önemlidir.
CIN1 düşük dereceli kanser lezyonu olarak kabul edilirken, CIN2 ve CIN3 rahim ağzı kanseri riskinin daha yüksek olduğu seviyedir. CIN'in hangi evresinde olursa olsun kansere ne zaman dönüşeceği konusunda net bir kanıya varılamaz. CIN1 seviyesinde olan kanser hücreleri çoğunlukla kendi kendine geriler.
HPV, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve zamanla virüsü ortadan kaldırması ile vücuttan atılır. AHCC bileşeninin HPV'yi vücuttan atmaya yardımcı olduğu söylense de bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamıştır. HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır.
CİN I: Rahim ağzını örten epitelin 1/3 alt kısmında hücresel anormallikler olmasıdır (hafif displazi). CİN II: Rahim ağzını örten epitelin 2/3 kısmında hücresel anormallikler olmasıdır (orta derecede displazi). CİN III: Rahim ağzını örten epitelin tamamında hücresel anormallikler olmasıdır (şiddetli displazi).
Human Papilloma Virüsü genellikle birçok hastada 1 yıl içerisinde %70 oranında vücuttan atılır.
Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır. Rahim kanseri 2. Evre de %74 beş yıllık yaşam süresi vardır.
HER ZAMAN TEDAVİ GEREKMEYEBİLİR
Yaraya sebep olabilecek bir neden varsa (doğum kontrol hapı v.b.) bu nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla çoğunlukla kendiliğinden iyileşecektir.
HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır. Jinekolojik kontrole giden kadınlarda kanser önsüsü lezyonlar tedavi edileceği için kanserleşme olması düşük bir ihtimaldir .
Genital siğil elektro koter ile yakıldıktan sonra bazı vakalarda 6 ay ila 1 yıl süre içinde tekrarlayabilir. Fakat tekrarlayan vaka sayısı azdır. Tedaviden sonra hastanında dikkat etmesi gereken hususlar vardır.
Her HPV enfeksiyonu kansere neden olmaz. Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV'nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir.
Yapılan çalışmalarda günde 200 mg yeşil çay ekstresi ve %10 yeşil çay esktresi içeren krem kullanımı ile HPV temizlenmesine fayda sağlanabileceği rapor edilmiştir (7, 8).
Bu nedenle, 2006 kılavuzunda sitoloji sonucu LSIL olan hastalara kolposkopi yapılması önerilmiştir. Ancak 21 yaş altı ergenlerde invazif servikal kanser riski çok düşüktür ve yapılan ileriye dönük çalışmalarda birkaç yıl içinde LSIL'ın %90'ından fazlasının kendiliğinden düzeldiği gösterilmiştir.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Erkeklerde de kansere yol açıyor
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Fakat HPV testi pozitif çıkan kadınların aynı dönemde yapılan smear testlerinde smear sonucu negatif yani normal çıkanlarda HPV enfeksiyonunun iki yıl içerisinde yüzde 90 ila yüzde 95 oranında vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılacağıdır.
1-Normal hücreler: Smear sonucunda hücresel bozukluk olduğunu gösteren bulgular olmasına rağmen kimi zaman biyopsi sonucu temiz olarak rapor edilebilir. Bu durumda 3-6 ay sonra smear testini tekrar etmek yeterlidir. 2-CIN-1: Smear testi 3-4 ay sonra tekrar edilmelidir.
Rahim Ağzı Yarası Kansere Dönüşür mü? Her rahim ağzı yarası kanser olacak diye bir durum yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri