KDV tevkifatına tabi bir malın iade edilmesi halinde tekrar KDV tevkifatı yapılmaz. Sonuç itibariyle yapılan işlem bir düzeltme işlemidir.
Tevkifatlı olarak teslim edilen malların iade edilmesi durumunda iade faturasında uygulanacak KDV oranı TEVKİFATA TABİ TUTULMAYAN TUTAR ÜZERİNDEN HESAPLANMASI gerekiyor. Tevkifat iade gönderimleri https://efaturacim.orkestra.com.tr/ adresi üzerinden yapılabilmektedir.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
117 nolu genel tebliğde yapılan düzenleme ile sadece kısmi tevkifata tabi işlemlerde iade uygulaması yapılmakta olup, tam tevkifata tabi işlemler için iade söz konusu değildir.
Tevkifat yoluyla, satıcıya ödenmeyen KDV'nin iadesi mümkün olup bu iade talebinde, vergiyi kesenlerin ödeme yapmış olma şartı aranmamaktadır. Alıcı tarafından tevkifat yapılmadığı halde satıcı tarafından KDV'nin tam olarak beyan edilip ödenmesi durumunda alıcının vergisel yükümlülüğü ortadan kalmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse; Satıcı 100 TL'lik teslim/hizmetle ilgili %8 den 8 TL KDV hesapladı. (5/10) tevkifat yapıldı. 4 TL tevkifat 4 TL beyan etti. Bu işlemin iadesinde, Alıcı iade faturasında 100 TL iade tutarı ve 4 TL KDV hesaplayacak ve toplam fatura bedeli 104 TL olacaktır.
İade edilecek Mal oranı Tevkifat Oranını ifade etmektedir, örneğimizde Tevkifat Oranı (5/10) olduğundan iade edilecek mal oranı %50 olarak yazılacaktır. Yine örneğimizde Tevkifatsız KDV Tutarı 18 TL olduğundan dolayı bu alana 18yazılır, KDV tutarı ilgili tevkifat oranına göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Yapılan düzenleme ile kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden kaynaklanan KDV iade talep süresi tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen yıl başından itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Belge üzerinde tevkifat oranı, alıcının tevkif edeceği KDV, tevkifat hariç ve tevkifat dahil toplam tutarlar ayrı satırlarda gösterilerek belirtilmelidir. Alıcı açısından : Tevkif edilen KDV tutarı işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin tevkifata tabi farklı işlemleri tek fatura ile belgelendirilmesi mümkün olup, bu durumda tevkifata tabi her bir işlem bedeli ve bu bedel üzerinden hesaplanan KDV ile tevkif edilen KDV tutarının fatura üzerinde ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektededir.
Tercihini bu yönde kullanan mükellefler tarafından iade hakkı doğuran işlem bedelleri KDV Beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan edilir; ancak tabloların “Yüklenilen KDV” veya “İadeye Konu Olan KDV” sütunlarına “0” (sıfır) yazılır.”
Mükellef, bu kapsamda sattığı malın alıcı tarafından yurt dışına çıkarılmasına bağlı olarak alıcıya KDV yi geri verdiği ayda beyannamenin “İNDİRİMLER” bölümündeki “Türkiye'de İkamet Etmeyenlere Bu Dönemde İade Edilen KDV açıklamalı 104 no.lu satıra alıcıya geri verilen KDV tutarı yazılır.
Netice itibariyle bu düzenlemeden sonra, - tam veya kısmi tevkifat ile ilgili 2 no.lu KDV beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi durumunda bu beyanla yüklenilen KDV fiilen ödenmemiş bile olsa, aynı aya ait 1 no.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabiliyor.
Konu ile ilgili sıkça karşılaşılan bir diğer soru da; "Tevkifatlı fatura kimlere kesilir?" Her ürün ya da hizmetin satışında tevkifat işlemi uygulanmaz. Gelir vergisi yasasının 94. maddesinde sayılan gelir türleri kapsamında tevkifat yapılabilir.
Tevkifatlı Fatura, faturanın içerisinde yer alan verginin, satıcı ve alıcı arasında paylaşıldığını belgeleyen fatura türüdür. Düzenlenen faturalara konu olan faaliyetler çeşitli sebeplerle iade edilmek istendiğinde tevkifatlı iade faturası kesilerek yapılabilir.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
2 Nolu KDV Beyannamesini Kimler Verir? Tam ve kısmi tevkifata tabi hizmet/mal ticareti yapan Türk vergi sistemindeki mükelleflerin düzenlediği tevkifatlı faturalardaki vergi dairesine bildirilen KDV tutarları, 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edilmelidir.
Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
KDV 2 Beyannamesi Verilmezse Ne Olur? KDV 2 Beyannamesi verilmediğinde, mükellefler için cezai yaptırımlar söz konusu olabilir. Bu beyanname, tevkifat gerektiren işlemler için zorunlu olup, zamanında ve doğru bir şekilde verilmediğinde, gecikme faizleri ve vergi ziyaı cezaları ile karşılaşılabilir.
KDV Kanunu ve KDV Uygulama Tebliği'ne göre belirli kurum ve kuruluşlara yapılan satışlarda alıcı kurum tarafından belirli oranlarda KDV Tevkifatı uygulanır. Satışı yapan ise bazı şartları sağladığı takdirde tevkif edilen verginin iadesini alabilir.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Örneğin; Bakanlar Kurulu Kararı yürürlük tarihi olan 25.11.2016 tarihinden önce % 18 KDV ile satışı yapılan bir malın KDV Oranı % 8'e düştükten sonra iade edilmesi durumunda satışı yani işlemin tabi olduğu KDV Oranı % 18 olduğundan iade faturasında KDV %18 olarak düzenlenecektir.
Sıkça Sorulan Sorular. İade Faturasında KDV Olur mu? Alıcıların yaptığı iade işlemlerinde düzenlenen faturalarda, satın alım sırasında düzenlenen fatura üzerinde bulunan mal bedeli ve ona tabi olan KDV oranı yer almalıdır.
Peki, iade faturasına iade kesilir mi? Çoğu fatura tipi gibi iade faturaları da reddedilebilir. Reddedilmediği ve üzerinden zaman geçtiği takdirde ise iade faturasının iadesi yapılabilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri