Klasik satranç veya dama tahtasında oynanır. Toplam on sekiz taşa ihtiyaç vardır. Her rakibin dokuz taşı, tahtanın oyunculara göre sağ köşesine üç kareye gelecek şekilde sırayla dizilir. 3+3+3=9.
Bir diğer oyun şekli olan Çin daması ise 8 x 8 kareden oluşan oyun tahtası üzerinde 9 adet siyah, 9 adet beyaz taş ve yine iki oyuncuyla oynanmakta.
Klasik dama ile karıştırılmaması gereken Çin daması, iki, üç, dört ya da altı kişi ile oynanabiliyor. Karşılıklı strateji kurma ve rakibin stratejisini engelleme üzerine kurulu olan bu oyunun, iki farklı çeşidi bulunuyor.
Oynayış Türk daması 64 kareden oluşan 8x8 bir tahta üzerinde 16'sı siyah, 16'sı beyaz olarak 32 taş ile oynanır.
Çin damasında taşlar ileri ve yan olarak tek kare ilerleyebilir.(Eğer önünde atlayacağı taş yoksa). Çapraz gitme yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Çapraz gitme yoktur. Geri gitme sadece rakibin 9 taşlık alanında yapılabilir. Bu oyundaki amaç, rakibinin köşesine dokuz taşınızı ilk dizilişteki gibi taşımaktır. Bu şekilde ilk taşıyan oyunu kazanmış olur.
FMJD'nin resmi olarak kabul ettiği 4 Dama oyunu 10×10 Çapraz Dama (Checkers, International Checkers, 10×10 Draughts), Rus Daması, Brezilya Daması ve Türk Damasıdır.
Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Normal Taşların Hamleleri
Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür. Dama oyununda başarılı olmak için bazı püf noktaları dikkate almak önemlidir. Rakip oyuncunun taşlarını yeme şansını azaltmak için kendi taşlarınızı koruyun.
Bir iddiaya göre dama oyununu yunanlı savaşçı Palamed icat etti. Bu oyunu icat etmesinin nedeni ise Truva'nın kuşatmasının 10 yıl devam etmesi ve askerlerin can sıkıntısını gidermek için Palamed bu güzelim oyunu icat eder.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Go (Japonca: 囲碁, igo; Çince: 圍棋 / 围棋, wéiqí; Korece: 바둑, baduk), tahta üzerinde oynanan iki kişilik bir strateji oyunudur. Go çok eski bir oyundur. Çin kökenli bir oyun olmakla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır.
Taşlar bir kare ilerler. Taşlar geriye doğru hamle yapamaz. Rakip taşın arkasındaki kare boş ise taşınız, rakip taşı devre dışı bırakmak için üzerinden atlayabilir. Oyuncuların amacı bir taşı rakip taraftaki son kareye ulaştırmak.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Taşlar çapraz olacak şekilde, beyaz ilk hamleyi başlatır. Çapraz taş yeme zorunluluğu da oluşur. Çapraz damada ise normal hamlede geriye dönmek mümkün değildir.
Dama oyunu, 12. yüzyıldan bu zamana oynanagelen eğlenceli ve kolay bir oyundur. Dama oyununu kazanmak için parçalarını rakibin tarafına geçirmen gerekir. Rakibinin taşları üzerinden zıplayarak ve onları yiyerek daha hızlı ilerleyebilirsin.
Dama oyunu iki kişi üzerinden oynanıyor. Amaç rakibin tüm pullarını yok edip hiçbir pulu kalmadığında ise oyunu kazanmış oluruz. Rakibin pullarını bulunduğu kısma bir pul geçirdiğimiz zaman o pulumuz artık dama olur. Umarım size fayda sağlamıştır.
Tavla ve satranca olan benzerliğiyle bilinen dama, çok eski çağlardan bu yana insanların keyifle oynadığı, boş zamanlarını değerlendirdiği bir zeka oyunudur. İki kişi ile oynanan damanın Yunanlı savaşçı Palamed tarafından icat edildiği bilinmektedir.
Dama oyununun çıkmaza girmemesi için ahtapot taktiği oldukça kullanışlıdır. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakip taşları tuzağa çekerek, onu yenmeye çalışır. Ahtapot taktiğinde taşların bir kısmı saldırı için kullanılır. Geriye kalanlar savunma amaçlıdır.
[1] Sık sık bir yerden bir yere göndermek ya da atamak.
İmparatorluğu döneminde Padişah Abdülaziz'in damaya olan tutkusu, halk üzerinde etkili olmuş; oyun, geniş bir yaygınlığa ulaşmıştır. Bu nedenle bu dönem, Türk dama oyununun altın çağları olarak adlandırılmaktadır.
Maksimum alma yapabilecek taş ile oynamak gerekir. Taş, rakibin taşının veya taşlarının üzerinden atladıktan sonra, üzerinden atlanan taşlar tahtadan alınır. Taşlar tüm hareket tamamlandıktan sonra kaldırılır, atlama hareketi sırasında kaldırılmaz. Aynı parça iki kez üzerinden atlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri