21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Resmi olarak “ateist” Çin Halk Cumhuriyeti'nin anayasasında yurttaşlara “uygun tüm dini aktiviteler” için “dini inanç özgürlüğünün” garanti edildiği kaydediliyor. Çin devleti resmi olarak 5 dini inancı tanıyor: Budizm, Taoizm, İslam, Katoliklik ve Protestanlık.
Bu iki örneğin dışında bir de Marksist bir ideolojiyle siyasal yönetimlerini sürdüren Çin, Küba, Venezuela gibi ülkelerde din ve ilgili tüm faaliyetler görünür olan kültürel kısımları dışında tamamen yasaklanmışlardır.
Çin'de resmi niteliğe sahip üç din vardır. Bu dinler Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizmdir. Çin'in dışında Japonya'da doğup gelişen Şintoizm ise dördüncü bir din olarak kabul edilir.
Çin dinleri Taoizm ve Konfiçyanizmdir. Japon dini ise Şintoizm'dir. 'Tao' kelimesi Çince' de yol anlamına gelmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Çok tanrılı bir din olan Şintoizmde yağmur, yıldırım gibi doğa olaylarını temsil eden tanrılar vardır. Bu yönüyle panteizm ile de benzer özellikler taşır. Bu inanç sistemine göre tabiattaki her şeyin bir ruhu vardır ve insanlar bu ruhlara saygı göstermek zorundadır.
Bu yüzden Çin'de inanç sistemleri olarak Çin kültürünü tarihi boyunca şekillendiren Konfüçyüsçülük, Taoizm ve çok sonradan gelen Budizm düşünce okulları sıralanır.
Sihizm her yerde, her zaman var olan ve sonsuz özelliklere sahip tek bir Tanrı'ya inanç üzerine kuruludur, bunu savunur. Bu özellik Guru Granth Sahib'de çeşitli kereler tekrarlanmıştır. Sihler Tanrı'ya herhangi bir cinsiyet atfetmezler ve Tanrı'nın insan formu alabileceğine de inanmazlar.
Çin'de, bugün; İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik dışında, baş lıca üç resmi din vardır. Bunlara Çinliler San-Kiao yani '''Üç Din" adını veriyorlar.
Söz konusu uygulamaların, "pornografi, fuhuş, kumar ve şiddetle ilgili içeriklerle mücadele amacıyla yasaklandığı" iddia ediliyor.
Yasak Şehir'deki üst düzey güvenlik önlemleri
Çin'de yaklaşık 600 yıl boyunca, 24 hükümdara ev sahipliği yapan saraya Çince "Yasak Şehir" deniliyor. Saray'ın “Yasak” olarak tanımlanması, dönemin hükümdarlarını korumak için alınan üst düzey güvenlik önlemlerinden kaynaklanıyor.
Sağdaki, modern Çin'in atası Sun Yat-sen.
Çin nüfusunun yaklaşık %19'unun Budist, %22'sinin geleneksel inançlara bağlı, %6'sının Hıristiyan %2'sinin ise Müslüman olduğu varsayılıyor.(bkz.) Bu durumda %61'lerde olduğu varsayılan Ateizmin 10-11 puan gerilediği görülüyor.
Mandarinin bir değişkesi olan Standart Çince (Çin'de Putonghua olarak bilinir), Çin anakarasındaki resmî dil olup Mandarinin konuşulduğu bölgelerde ve daha az oranda da anakaranın diğer bölgelerinde bir lingua franca olarak işlev göstermektedir. Çin'deki özerk bölgelerin kendi ek resmî dilleri vardır.
Sih, Sanskiritçe "öğrenci" anlamına geliyor ve bütün Sihler, "Üstad Guru Nanak'ın öğrencisi" olduklarına inanıyor. Tek tanrıya inanan Sihler, inançları gereği makas ve jilet kullanmıyor.
Sihizm, Tek Tanrı İnancı etrafında oluşan bir dinî harekettir. Nanak İslâm'ın Tek Tanrı ve onun sıfatları gibi bazı konulardan etkilenerek, Tanrı'nın tek, ebedî, görünmez, sözle anlatılamaz, heryerde hazır ve nazır olduğunu savunmuştur. Nanak, “Bir Allah vardır.
Hint yarımadasındaki halkın çoğunun dinî inanç ve geleneklerini ifade ettiği için Hinduizm terimini kullanmaktadır. Hindular ise dinlerini "Sanatana Dharma" yani ezelî ve ebedî din veya bâkî din diye adlandırırlar. Bu dine mensup kişilere de "sanatani", yani bâkî denir.
Günümüzde Şintoizm:
Günümüzde Şintoizm milli bir din olması nedeniyle Japonlar arasında yaygındır.
Ülke Müslümanlarının profili Kadimciler, Menhuanlar (Sufiler), İhvan ve Selefiler olarak çıkarılabilir. Sünni İslam geleneğine adapte olan Çinli Müslümanlar Hanefi mezhebine bağlıdır. Çinli Müslümanlar içinde İran kökenli kesimler olsa da ülkede Şiilik çok karşılaşılan bir akım değildir.
Şintoizm, daha ziyade ataların ruhlarıyla ilişkilendirilen tabiat üstü varlıklara veya güçlere (kami) belli ritüeller çerçevesinde tapınma, Japon geleneğine ve aileye saygı gösterme üzerine kurulu bir dinî öğreti veya hayat biçimidir.
Günümüzde, dünya nüfusunun %2,3'ü kendini ateist, %11,9'u dinlere inanmayan olarak tanımlamaktadır. Bu oran Rusya'da %48'in üzerine çıkmakta, Japonya'da ise %64 ila %65 arasında seyretmektedir.
Şintoizm'e ait 2 kutsal metin vardır. Bunlardan biri ''Kojiki '' diğeri ise ''Nihongi'' dir. Bu metinler Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran gibi kutsal bir kitap şeklinde anlaşılmamalıdır. Şintoist metinler, daha öncede bahsettiğimiz gibi efsaneler ve destanları içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri