2021 yılındaki 3,3 trilyon dolarlık ihracatı ile dünya lideri olan Çin, en fazla ihracat yaptığı elektrikli cihazlar sektöründe dünya ihracatının %26'sını, en fazla ihracat yaptığı ikinci sektör olan makine ve mekanik cihazlar sektöründe ise %22'sini elinde tutmaktadır.
Çin'in ithalatı, önemli maddeler bazında incelendiğinde ilk sırayı 175 milyar dolar ile elektrikli makina ve cihazlar ve bunların aksam ve parçaları almaktadır.
Türk firmalarının önümüzdeki dönemde Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, Çin'e ihracat yapmayı düşündüğü potansiyel "sanayi ürünleri" yüzde 10'luk oranlarla elektrikli cihazlar, plastik ve mamülleri, demir çelik, tekstil; yüzde 5'lik oranlarla da otomotiv ve yan sanayi, eczacılık ürünleri ve mücevherat oldu.
Türkiye'den Çin'e ihracatı artan sektörler şunlar oldu; otomotiv, çelik, demir ve diğer metaller, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş sebze ve meyve, hazır giyim ve konfeksiyon, mobilya kağıt ve orman ürünleri, tütün.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır. Çin'deki tarım sektörü kapsamında üretilen başlıca ürünler pirinç, buğday, patates, sorgum, yer fıstığı, çay, darı, arpa, pamuk, yağlı tohum, domuz eti ve balık.
İlgili 37 soru bulundu
Tekstil, hazır giyim, oyuncak, elektronik cihazlar, saat ve mücevher gibi ürünlerin dünya çapında ihracatçısı olan Hong Kong, imalat sanayi ürünlerinin % 80'ini ihraç etmek üzere imal etmektedir.
Türkiye'nin geçen yıl Çin'e en yüksek ihracat kalemi 790 milyon 142 bin dolarla hayvansal ve bitkisel gübreler, tuz, kükürt gibi mineral maddeler olarak dikkati çekti. Çin'in Türkiye'den en fazla satın aldığı ikinci ürün kalemini 560 milyon 556 bin dolarla metal cevherleri ve hurdalar oluşturdu.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Çinli şirketlerin ihraç ürünlerinin yüzde 60'ına yakını Çin'deki KOBİ'ler tarafından üretiliyor. Devlet, bu şirketlere belli teşvikler sağlayarak, ürünlerini daha ucuza mal etmelerine yardımcı oluyor. Vergi kolaylıkları, toprak bedelinde indirimler ve yatırım teşvikleri, bu açıdan başı çekiyor.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Çin malları neden ucuz diyorsunuz, bunun birkaç sebebi var. Bunların en başında, Çinlilerin çok çalışkan olmaları geliyor. Kişi başına düşen milli gelir düşük olduğu için işçilik nispeten ucuz. Bunların yanı sıra, Çinli ustalar çok becerikli ve yetenekli, onun için iyi mallar üretiyorlar.
1,4 milyar nüfusuyla dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, yavaş büyüme, yüksek genç işsizliği ve emlak piyasasında karmaşa gibi birçok sorunla karşı karşıya.
Çin için Türkiye Balkanlar ve Avrupa'ya bir çıkış kapısı, Orta Doğu ve Orta Asya'da iyi bir ekonomik ortaktır. Türkiye ise Çin'i siyasi, ekonomik ve güvenlik ile ilgili alanlarda karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi gereken bir partner olarak görmektedir.
Bununla birlikte; Çin porseleni ve seramiği, Yi Etnik gümüşü ve Tibet gümüşü, Çin düğüm sanatı, Çin kaligrafisi, Mao hatıra eşyaları ve Çin'in geleneksel giysileri olan hanfu, tangzhuang ve qipao da bir alışveriş sırasında ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği ürünlerdir.
Başlıca ihracat kalemleri: Telefon, tekstil ürünleri, bilgisayar ve elektronik ürünler, makine ve teçhizatlar, ayakkabı, ahşap ürünler.
Türkiye'nin ilk çeyrekte ülkeler bazında gerçekleştirdiği ihracat 54.3 milyar dolara yükselirken, en fazla dış satımın 4.9 milyar dolarla Almanya'yı, 2.97 milyar dolarla ABD, 2.9 milyar dolarla İtalya, 2.76 milyar dolarla Birleşik Krallık, 2.48 milyar dolarla Fransa ve Rusya, 2.43 milyar dolarla İspanya izledi.
Britanya'nın Yeni Bölgeler'de 99 yıllık kiralamayı elde ettiğinde daha da büyüdü. Bu toprakların tümü 1997'de Çin'e geri verildi. Egemenliğin devri sonrasında özel idari bölge statüsü verilmiş Hong Kong, "tek ülke, iki sistem" prensibiyle Çin anakarasından ayrı yönetim ve ekonomik sistemlerine sahiptir.
Çine: Kuvars Kristalleri,Protili,Kuvars,Mika,Maden kömürü,Talk,Potasyum,Altın,Granit.
Çine köftesini merhum Tahsin Işık ve babası 1900'lü yılların başında icat etmiştir. Gerçekten de değişik bir tat yaratmak için uzunca ve zahmetlice denemeler yapmışlar ve bugün yediğimiz köfteyi yaratmışlar.
(ﭼﻴﻨﻪ) i. (Fars. çіne) Kuş yemi: Bir dâne-i dâme dahi sen çîne mi dersin (Kadı Burhâneddin).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri