Geçtiğimiz haftalarda 5G'nin kullanımına başlayan Çin, 6G teknolojisi için planlarını açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda 5G teknolojisini kullanılmaya başlayan Çin 6G için ilk adımı atmış ve 6G'nin araştırılması için akademisyenler ve özel sektörden uzmanlardan oluşan 37 kişilik ekip kurulduğu açıklamıştı.
Güney Kore (108,26 Mbps) Çin (104,44 Mbps)
29 Temmuz 2022 tarihinde bir ilk gerçekleşti ve Türkiye'deki 5G dönemi başladı diyebilriz. Bu tarihte Türkiye'de halka açık 5G bağlantısı ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanıma sunuldu. Pilot bölge olarak kabul edilen İstanbul Havalimanı'ndaki 5G bağlantı çalışmaları ve testleri hala devam ediyor.
6G, 5G teknolojisinden sonra gelen, 5G ağlarından daha yüksek frekansları kullanarak ve önemli ölçüde yüksek kapasite ve çok daha düşük gecikme süresi sağlayabilen ağ teknolojisidir.
Çinli bilim insanları, kablosuz 6G internet testlerinde 300 Gbps'ye ulaşarak yeni bir rekor kırdıklarını açıkladı. Bizler henüz 5G beklerken dünya 6G için çalışmalarını sürdürüyor.
İlgili 19 soru bulundu
7G beklenilen akıllı hücresel teknolojidir.7G şebekeleri, iletişimde daha yüksek frekanslar kullanacak, önemli ölçüde yüksek kapasite ve düşük gecikme sağlayacaktır. Çok yüksek bant genişliği, neredeyse sıfır gecikme ve evrensel entegrasyon beklentimiz 7G tarafından karşılanacak.
Dünya'nın pek çok ülkesi henüz 5G'yi bile görememişken, 5G ile birlikte büyük bir atılım yapan ülkeler, 6G için tarih vermeye de başladı bile. Güney Kore, 2028'de ilk altıncı nesil (6G) ağını devreye alacağını duyurdu. Ülke, K-Network 2030 planının bir parçası olarak bunu gerçekleştirecek.
6G'nin yeni öncü spektrumları,;daha büyük kapasite, geniş kapsama alanı ve 100 Gbps'yi aşan en yüksek veri hızları sunacak.
Bununla birlikte 2022 yılının Temmuz ayında pilot bölge olarak seçilen İstanbul Havalimanı'nda 5G teknolojisi ilk kez hizmete sunuldu.
Türkiye'nin 5G yolculuğu başladı! Bu kapsamda İstanbul Havalimanı ülkemizde 5G teknolojisinin aktif olarak kullanıldığı ilk yer olma özelliğine sahip olacak.
iPhone 12 veya sonraki modelleri, belirli operatörlerin 5G hücresel ağlarıyla çalışır.
Samsung, Huawei, LG başta olmak üzere pek çok telefon üreticisi telefonlarına 5G desteği kazandırırken, Apple'ın yeni iPhone modellerinde bu teknolojiye geçiş yapmaması dikkat çekti. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerin hiçbirinde bu teknoloji desteklenmiyor.
Güney Kore, dünyada 5G'yi kullanmaya başlayan ilk ülke oldu. Birçok firma 5G destekli cihazlarını piyasaya sürdü. Ancak Avrupa'da İsviçre ve Belçika gibi ülkelerde 5G karşıtı yapılan kampanyalar, bu teknolojinin ülkede yasal olarak kullanılması ve yayılmasının önüne geçti.
Japonya'da internet hız rekoruna ulaşıldı. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamaya göre saniyede 127 GB veri aktarmak mümkün. Japonya'da yapılan son testlerde veri iletim hızında için yeni bir rekor kırıldı.
İnterneti 1993'te, cep telefonuyla görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine olanak sağlayan 2G'yi ise 1994'te kullanmaya başlayan ülke, sesin yanında datanın da önem kazanmasıyla 2009 itibarıyla 3G'ye geçti. Türkiye, 1 Nisan 2016'da ise mobil cihazlarda internet hızını 12 kat artıran 4,5G teknolojisiyle tanıştı.
Türkiye, sabit internet erişiminde 31.7 Mbps indirme hızı ile 178 ülke arasında 106'ıncı sırada yer alıyor. Katar mobilde 169.51 Mbps indirme hızı ile liderliğini korurken Singapur ise sabit internet hızında ortalama 225.71 Mbps hız ile lider konumda.
Dünyada 5G'yi tanıtan ilk ülke olan Finlandiya, bu gibi listelerde öncelikle yer verilmesi gereken öncü ülkedir. Finliler 5G'yi, Avrupa'da öncü frekans bantları olarak belirlenmiş 00 MHz, 3.400–3.800 MHz ve 26 GHz dahil olmak üzere çeşitli frekans bantlarında kullanılabilir hale getirdi.
Almanya 5G ağlarında Huawei ve ZTE ekipmanlarını yasaklıyor
Bakana göre Çin şu anda 5G gelişiminin ön saflarında yer alıyor. Ülke hali hazırda 2.54 milyondan fazla 5G baz istasyonu kurdu ve 5G destekli akıllı telefon kullanıcılarının sayısı 575 milyon kişiyi aştı.
Ancak 5G ile artan hız ile paralel olarak daha büyük miktarlarda veri tüketimi aynı zamanda pil tüketiminin de artması anlamına geliyor. Mesele şu ki, parmaklarınızın ucunda bu 5G hızına sahip olduğunuzda normalden daha fazla veri tüketerek pil ömrünüzü de tüketmeniz mümkün.
Hız. Günümüz 5G teknolojisiyle gerçek şebekelerde 4.7 Gbit/sn hızına, laboratuvar ortamlarında ise 7.5 Gbit/sn hızlarına ulaşılmıştır.
5G, 4G'den daha güvenilir bir şekilde güçlü ve hızlı hizmet sunar çünkü bant genişliği kullanımı daha iyidir ve daha fazla bağlantı noktasına sahiptir. Ağ üzerinde daha az bir zorlama olduğundan veri maliyetleri 4G ağlarına göre daha düşük olabilir.
Öncelikle 5G uyumlu bir cihaz ve 4.5G/5G uyumlu SIM kartınızın olması, ardından 5G'ye kayıt olmanız gerekmektedir. Vodafone Yanımda uygulaması üzerinden veya 5G yazıp 7000'e göndererek hem cihaz ve SIM kartınızın 5G uyumlu olup olmadığını öğrenebilir, hem de 5G ye kayıt olabilirsiniz.
Avrupa'da ise 5G ticari hizmetleri 2020'nin eylül ayının sonunda, 18 ülkede (Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık) kullanıma sunulmuştur.
Türkiye, 5G'ye 2024'te geçmeyi planlıyor:
5G'ye geçiş için çalışmalarımızı hızlandırdık.
Çin, 2030 yılında mobil işletim sistemini bir üst seviyeye çıkararak 6G teknolojisini kullanmaya başlayacağını daha önce açıklamıştı. Yeni bir açıklama Güney Kore'den geldi. Güney Kore Bilim ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı, 6G şebekesinin 2028 yılında aktif edileceğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri