Genelde bunun için en fazla 60 gün gibi bir süre belirlenmektedir. Belirli bir sürecin takip edilmesi gerektiği için verilen bu maksimum süre içinde tüm kat maliklerinin evlerini boşaltması önemlidir çünkü yıkım başlamalı, ardından diğer sürece geçilmelidir.
Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilir, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilir, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilir ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar ...
Kentsel Dönüşüm Kanunu'na göre yapılacak yenileme işleminde yıkım kararı almak daha kolay. Binanın riskli olduğuna yönelik karar çıktıktan sonra 90 gün içinde yıkım gerçekleşiyor fakat yıkımdan sonraki süreçte eğer inşaatı yapacak firma konusunda 3'te 2 çoğunlukla uzlaşı sağlanamazsa herhangi bir işlem yapılamıyor.
Hak sahipleriyle alınacak tahliye ve yıkım kararından sonra, binanın yeniden inşası için bir müteahhitle anlaşılması gerekir. Bu anlaşma kat karşılığı ya da nakit ödeme şeklinde olabilir. Yeniden inşa kararı almak için hak sahiplerinin katılımıyla yapılacak toplantıda üçte ikilik çoğunluk yeterlidir.
Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak başvurudan itibaren en geç 5 gün içerisinde yıkım ruhsatı verilir. (6) Yıkım ruhsatında yapı sahibinin, müteahhidin ve fenni mesulün imzalarının alınması ve bilgilerine yer verilmesi zorunludur.
İlgili 16 soru bulundu
Genelde bunun için en fazla 60 gün gibi bir süre belirlenmektedir. Belirli bir sürecin takip edilmesi gerektiği için verilen bu maksimum süre içinde tüm kat maliklerinin evlerini boşaltması önemlidir çünkü yıkım başlamalı, ardından diğer sürece geçilmelidir.
Yıkım Ruhsatı
Başlama süresi ruhsat tarihinden itibaren bir ay olup, üç ay içinde yıkım bitirilmediği takdirde ruhsat hükümsüz kalacaktır. Bina tamamen boşaltılmadan; su, gaz, elektrik bağlantıları ilgili idareler tarafından kesilmeden ruhsat tanzim edilemez.
Riskli Yapı Olduğu Tespit Edilen Bina Kaç Gün İçerisinde Boşaltılmalı? İdare tarafından altmış günden az olmayacak şekilde bir süre verilecektir. Yapı verilen bu süre içerisinde boşaltılmalıdır. Eğer bu sürede yapı boşaltılmaz ise İdarece otuz günü geçmeyecek şekilde ek süre verilecektir.
Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir.
Yapı malikleri, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içerisinde riskli yapının bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne veya belediyeye itiraz edebiliyor. İtiraz edilmemesi halinde tebligat tarihinden itibaren 60 günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapı yıktırılıyor.
İmar planı ve inşaat ruhsatına aykırı olarak yapılan yapıların inşaatını durdurma ve yıkım işlemleri hakkında karar alma yetkisi belediyelere aittir. Belediye genel olarak yapıların ruhsat ve gereklerine uygun olarak yapıldığını denetlemek zorundadır.
Yıkım kararları, yapı tatil tutanağına dayalı olarak ruhsata uygun hale getirilmediği hallerde belediye encümeni veya il idare kurulu tarafından onaylanmak suretiyle ve kolluk kuvvetlerince tatbik edilir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Binanın kat karşılığı yeniden yapılması için kat maliklerinden oluşacak bir kurul seçilmesi, gerekli şartların belirlenmesi ve bu şartlara arsa payları itibariyle maliklerinin en az 3'te 2'sinin onayını almak yolu ile yeterli referanslara sahip yükleniciler arasında bir ihale açılması önerilir.
1) Afet gören alanlarda “yıkık” ve “acil yıktırılacak yapı” niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması kesinlikle yasak.
İnşaat durdurulduktan sonra yapı sahibine ruhsat alması veya yapının ruhsata uygun hale getirilmesi için süre verilir. Eğer süresi içinde ruhsat alınmaz veya yapı ruhsata uygun hale getirilmezse yıkım kararı verilir.
Yerel yönetimlere yapılacak başvuru ile bina yıkımı için ilk adım atılmış olacaktır. Bu konuda yetkili otoriter olarak kabul edilen belediyeler ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü ilgili aşamaları takip eden ve bu konuda onay verecek olan mercilerdir.
Gökçe, “İlgili kanuna göre yıkılan veya ağır hasar gören yapı ile mülkiyet ilişkisini belgeleyebilen kişiler hak sahibi sayılıyor. Bu kapsamda; afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları veya işyerleri yıkılan, yanan veya oturulamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler hak sahibi statüsünde yer alıyor.
“Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?” konusunda, konut maliklerinin konutları için para desteği alabileceğinden bahsedebiliriz. Ayrıca kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Tapu Kadastro Çağrı Merkezi ALO 181'e konu hakkında her türlü görüşü iletebiliyor. Oturduğum bina riskli çıktı ne yapacağım? Belediyenin yaptığı çalışmalar sonrasında oturduğunuz bina 'riskli bina' olarak belirlendiyse 15 gün içerisinde bu duruma itiraz etme hakkınız bulunuyor.
Eski bina yıkım kararı nasıl alınır sorusunun cevabı aslında gayet basit. Vatandaşlar oturdukları binadan şüpheleniyorsa oturdukları meskene bağlı olan belediyeye dilekçe yazmak zorunda. Dilekçe talebinin hemen akabinde belediyelerden sadece binaya ilişkin rapor alabiliyorlar.
Binalar depreme bağlı olarak ya da kendiliğinden yıkıldığında bir zarar ortaya çıkar. Bu zararda diğer kişilerin yanı sıra idare de müteselsilen sorumlu olacağından idarenin binalar yapılırken denetleme yetkisi bulunmaktadır. İdarenin denetlemesi sonucunda verilecek yıkım kararı hukuka uygun olmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri