Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çinekop, lüfer, kalkan, torik, tekir ve mezgit balıkları avlanabilir. Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda hamsi, çinekop, mezgit, barbunya, kefal ve levrek gibi balıklar avlanabilindiğini gözlemleriz.
Karadeniz'e göç eden çinekop balığı kış mevsiminin gelişi ile birlikte yağlanmaya başlar ve oldukça lezzetli bir ete sahip olur. Kalp ve damar hastalıkları riskini minimuma indirgeyen çinekop ayrıca kalp ritmini düzenler ve kalp krizine karşı vücudu korur.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Bayat balığın gözleri donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları kırmızıdan çok kahverengi olmuştur. Bayat balığa bastırıldığında parmak izi kalır ve yumuşamıştır. Bayat balık suyun üstünde kalır ve ağzı açılır.
Balığın büyüklüğüne göre pişirme süresi değişse de çinekop çabuk pişen bir balık. Yaklaşık 25-30 dakika da hazır olacaktır.
Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Çinekop, sarıkanat ve lüfer ile aynı familyadan gelen bir balık türüdür. Lüferin daha küçük hali olan çinekop, ılıman deniz ve okyanuslarda yaşar. Genellikle su sıcaklığı 12-26 derece olan sularda yaşar. Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan bu balık, üreme işlemini Marmara Denizi'nde yapar.
Belli başlıcaları lüfer, istavrit, dülger balığı, hamsi, sardalya, kılıç balığı, orkinos veya ton balığı, palamut, uskumru ve kolyozdur.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Lezzet kaybına uğramamaları için çinekop gibi orta büyüklükteki balıkların pişirilmeden önce çok iyi temizlenmesi gerekir. Balığın alt tarafından yukarı doğru bir kesik atılarak karnı yarılmalı, iç organları dışarı çıkarılmalı ve karın boşluğu kan pıhtıları ve siyah zarlardan arındırılmalıdır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Tavada Çinekop Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Temizlenip ,yıkanmış balıkları tuzlayıp mısır ununa bulayın. Kızdırdığınız yağda her iki tarafını kızartın.
Başta kalbi koruduğu bilinen çinekop ayrıca sperm sayısını da artırıyor. Çinekop balığı, sperm sayısını ve kalitesini arttırıyor, enerji üretimini sağlarken, sinir ve sindirim sistemini korumaya alıyor. B12 vitamini içeriği açısından oldukça güçlü. Günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Çinekoplarınızı yağlanmış bir pişirme kabının içerisine aktarın veya pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 10-15 dakika üzeri kapalı biçimde pişirin. Ardından üzerini açıp üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
YEMLİ ÇİNAKOP AVI
Yemli lüfer takımına oranla Çinakop için kullanılan takım daha ince, zokası daha ufaktır. Kullanılan yemler, bütün halde hamsi, çamuka, aterina, yaprak ve sülük biçiminde küçük ve uzunlamasına kesilmiş istavrit, Kıraça, zargana, uskumru vonozu, izmarit ve istrongilos gibi balıklardır.
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri