Bu dil Hint-Aryan dillerine mensuptur ve Çingeneler Hindistan kökenli oldukları için Hint dilleriyle yakından akrabadır. Çingenecenin en büyük özelliği, bulunduğu muhitin yaygın dilleri Türkçe, Sırpça ve Arnavutçadan yoğun bir şekilde etkilenmiş olmasıdır.
Oyunlarda sıkça “Çingenece”, “nasılsın, ne yapıyorsun” anlamına gelen “sos kerosa”yı Karagöz'ün ya da oyunun Çingene tiplemesinin ağzından duyarız.
Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır.
Günümüzde geniş bir coğrafyaya yayılan Çingene halkı, kendi içinde Rom, Dom, Lom, Abdal olarak çeşitli gruplara ayrılır.
Resmi kaynaklar 35.000 kişinin Türkiye nüfusunun % 3.78'ini oluşturduğunu göstermektedir. Türkiye'deki Çingenelerin çoğu yerleşiktir. Esas olarak Adana, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İzmir, İstanbul, Kemer'de ikamet ederler.
İlgili 43 soru bulundu
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Çingenece ya da Romanca, Çingenelerin yaşadığı tüm ülkelerde konuşulur, ancak bölgeden bölgeye çok fazla değişkenlik gösterir ve birçok Çingene bu dili unutup yaşadıkları ülkenin dilini konuşmaya başlamıştır.
Sünnet derisinin gömülmesi
Khitan (sünnet) sonrası sünnet derisinin (Sunet Bijav) yerel mezarlığa gömülmesi Balkanlar ve Türkiye'deki Müslüman Romanlar arasında bir gelenektir.
Çingeneler Avrupa'nın en eski topluluklarından biri. Romanya'da Romanlara resmen de Çingene denilecek. Romanya'da koalisyonun ana ortağı Liberal Demokrat Parti tarafından parlamentoya sunulan öneriye göre bundan böyle Romanya'da, Romanlara resmen de Çingene denilecek.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Ali Arayıcı çalışmasında Avrupa ülkelerinde yaşayan Romanlara ve Romani dilini kullananların oranına ilişkin ülke ülke verilerin yer aldığı bir tabloya yer vermektedir. Buna göre Avrupa'da Roman nüfusun en yüksek olduğu ülke, Romanya'dır. Türkiye'de yaşayanların nüfusu ise 540 bin dolayındadır.
Çingene dendiğinde genellikle akıllara“Kıpti” sözcüğünden dolayı Mısır gelir. Oysa bilimsel araştırmalarda Çingenelerin Hindistan'dan, Pencap eyaletinden dünyaya yayıldıkları yazılıyor. Onuncu yüzyılda Çingeneler, Hindistan'dan İran'a ve Anadolu'ya doğru göç etmeye başlamışlar.
Lomlar, Domlar, Romlar ve Abdallar
Bir de İçanadolu'da Romanlar gibi yaşayan Abdallar mevcut. "Ancak dört yıl öncesine kadar Çingeneler olarak adlandırılan bu gruplar Roman açılımından sonra Roman olarak adlandırılmaya başladı. Ancak bu gruplar kendilerini etnik olarak kendi isimleriyle tanımlıyor.
și eu te iubesc.
Romani Godi'ye gelecek olursak eğer Roman dilinde “Roman aklı” demek.
Türkçede Çingeneler için pek çok kelime kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları “çingene”, “kıptî”, “poúa”, “karaçı”, “roman” gibi kelimelerdir.
Gaziantep Müzesi'nin 1998 yılında yaptığı kurtarma kazısında Çingene Kızı olarak tanımlanan mozaiğin yan odasından çıkarılmıştır. Mozaikte, adı “yönetici,aktarıcı” anlamlarına gelen Akratos ile "neşe ve sevinç veren" anlamına gelen su perisi Euprosine görülmektedir.
Kazılar sırasında bir işçinin bu figürü çingeneye benzetmesiyle “Çingene Kızı” takma adı ile belleklere kazınmış olan bu figür aslında Yunan mitolojisinde iyi bilinen Menad figürlerinden birine aittir. 1998 yılındaki kazılarda Çingene Kızı olarak adlandırılan Menad figüründen dolayı mozaiğin ele geçtiği bu Roma konutu ...
Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Belkıs Mahallesinde bulunan Zeugma Antik Kenti'nden miras kalan bir eser Çingene Kızı.
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
Doğu Avrupa, Çingenelerin en yoğun bulundukları bölgedir. Bulgaristan'da nüfusun yüzde 10'nunu, Romanya'da yüzde 9'unu, Macaristan'da yüzde 6'sını (yaklaşık 600) Çingeneler oluşturmaktadır.
Çingenelerin İstanbul'a ne zaman ve hangi tarihte geldikleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Bizans döneminde İstanbul'da oldukları bilinmektedir. Türklerin 1071'de Malazgirt zaferiyle Anadolu içlerine girmesiyle birlikte Çingenelerin de batıya doğru göç ederek Bizans topraklarına girdiği tahmin edilmektedir.
Çingenelerin Kökenleri
[ Hindistan'ın Pencap-Sind (Pakistan, Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden 1050 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.
Gaco, Rom (Çingene) kültür dairesinin dışındaki şahıslara, bizzat kendileri tarafından yapılan nitelemedir. Bu niteleme Rom olmamaya denk düşmekte ise de Rom kültürünü kaybetmiş şahıslar için de kullanılır.
Çingeneler, genellikle kağıt-hurda toplayıcılığı, gündelik/mevsimlik işçi, bohçacılık, işporta- cılık, ayakkabı boyacılığı, hamallık, çobanlık, seyyar satıcılık gibi enformel işlerle geçimlerini sağlamaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri