Hazırlayanlar: Kullanılan İlaçlar: Adrenalin:1mg, 3-5 dk da bir KPR süresince tekrarlanır (kilodan bağımsız). Vazopressin: 40 Ü 1. ya da 2. adrenalin dozu yerine kullanılabilir.
Kalp durması durumunda dozaj: Büyüklerde kalp reanimasyonu için 0.5-1 mg (0.5-1 ml) ADRENALİN dilüe edilerek intravenöz veya intrakardiyak yolla enjekte edilir. Kalp masajını engellememek için intravenöz yol tercih edilir.
(1mg 10 cc ye, 0.5mg 5 cc ye tamamlanır.
KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON (CPR) Adrenalin: Adrenalin CPR'da ve bradikardide en yararlı temel ilaçtır. ** 1/1000 lik amp. Adrenalin 1/10 sulandırılır.
Adrenalin, anafilaksi gibi alerjik şok tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı bir ilaçtır. Anafilaksi yani alerjik şok ise hızlı müdahale gerektiren şiddetli alerjik reaksiyondur. Bazı ilaçlar, besinler ve böcek sokmaları alerjik şoka neden olabilir. Alerjik şokta çeşitli kimyasal maddeler hızla kana karışmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Adrenalin 1:1000'lik (1 mg/ml) ampul formundan uyluk ön-yan tarafına (vastuslateralis kası) intramüs- küler (İM) yol ile 0.01 mg/kg dozunda, çocuklarda maksimum 0.3 mg; erişkinlerde 0,5 mg uygulanır, gerektiğinde her 5 dk'da bir tekrarlanabilir.
Çünkü adrenalin ampuller 1 mililitrede (mL) ya da 1 cubic centimeter'de (cc) 0.25, 0.5 veya 1 mg dozlarında olabiliyor. Kendi pratik hayatımda 0.25'lik ampuller çok gördüğümü söyleyemem ama 0.5 mg ve 1 mg'lık ampuller bütün dünyada oldukça yaygın olarak kullanılanılıyor.
Hazırlayanlar: Kullanılan İlaçlar: Adrenalin:1mg, 3-5 dk da bir KPR süresince tekrarlanır (kilodan bağımsız).
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. İYD devam ettiği müddetçe her 3-5 dakikada bir 1 mg IV (IO) adrenalin verilmeye devam edilmelidir.
- Adrenalin güvenli bir damar yolundan verilmelidir, çünkü ilacın damar dışına kaçması sonucu lokal iskemiye bağlı doku hasarı ve ülserler ortaya çıkabilir. - Alkalen solüsyonlar içinde inaktive olduğundan sodyum bikarbonat ile bir arada kullanılmamalıdır.
Adrenalin otoenjektörü şeffaf kutusundan çıkarılır, enjektörün olduğu kısımdaki koruma kapağı çıkarılır, tetik mekanizması ok yönünde çevrilir. Hastanın giysisi üzerinden üst bacak yani uyluğun üst dış yan kısmına saplanır, tetik mekanizmasına basılır ve 10'a kadar sayılır.
Adrenalinin anafilakside İM olarak uygulandığı uyluk vastus lateralis kanlanması çok iyi olan bir iskelet kasıdır. Enjekte edilen adrenalin hemen absorbe olur ve sistemik dolaşıma karışır. Adrenalin uygulanmasına rağmen yanıt alınamamasının birçok nedeni olabilir. beta-bloker ilaç kullanıyor olması sayılabilir.
Anafilakside tercih edilen ilk tedavi yöntemi adrenalin iğnesidir. Bu durumda, saniyeler içerisinde hastanın hayatı tehlikeye girebileceğinden, hızlı müdahale kritik önem taşır. Adrenalin iğnesi sayesinde, hastaneye ulaşılana kadar zaman kazanılmış olur.
Hasta kendiliğinden nefes alıp verene veya sağlık ekipleri gelene kadar 2 nefes ve 30 kalp mesajı şeklinde CPR uygulamaya devam edilir. 2 nefes ve 30 kalp mesajı turuna “1 siklus” adı verilir. Her 5 siklus tamamlandığında hastadaki yaşamsal bulgular kontrol edilmelidir.
Göğüs kompresyonları sert ve etkili bir biçimde yapılmalıdır. (Push hard, push fast). Kompresyon sayısı dakikada 100 ve kompresyon derinliği 1.5-2 inches(yaklaşık 4-5 cm) olmalıdır. Her kompresyondan sonra göğüsün yeniden geri çekilmesine izin verilmeli, kompresyon ve relaksasyon süresi yaklaşık olarak eşit olmalıdır.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
CPR hastanın sırasıyla ABC'sini (hava yolu, solunum, dolaşım (eş zamanlı göğüs masajı)) içerir. Öncelikle hastanın hava yolu (A), ikinci sırada solunumu (B) ve üçüncü sırada dolaşımı (C) sağlanmalıdır.
Kan basıncını ve kalp atış hızını artırır
Adrenalin hormonu, kalp kası hücrelerindeki beta-adrenerjik reseptörlere bağlanarak kalbin kasılma hızının artmasına neden olur.
Sadece dakikada 100-120 defa göğüs kafesini 5 cm den fazla 6 cm den az olacak şekilde göğüs basıları (Kalp masajı – CPR) uygulayarak da bu işlemi uygulayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki; her zaman göğüs basıları (Kalp masajı) sunni solunumdan daha önemlidir. Sağlık personeli değilseniz nabız kontrolü yapmayınız.
Yanıt alınana kadar CPR ve ilaç uygulanmasına devam edilmelidir. ACLS kılavuzuna gore asistoli algoritmasında önerilen ilaçlar adrenalin (ya da vazopressin) ve atropindir. PEA ile ilişkili kalp durmasında ise önerilen adrenalin (ya da vazopressin), atropin ve bazı durumlarda kullanılan sod-yum bikarbonattır.
Acilde En sık: Kardiyak arrest ve anaflaktoid reaksiyonlarda kullanılır. Acilde Ayrıca: Ağır astımda, semptomatik bradikardi / hipotansiyonda da kullanılır. -Damar yolu gecikirse; iv dozun 2-3 katı endotrakeal tüpten verilebilir (sınıf 2b, KD B) 10 cc SF ile sulandırılıp verildikten sonra 5 kez ventilasyon uygulanır.
Tedavi süresi klinik gelişime göre ayarlanmalıdır. Çocuklarda Ağır astım ve anafilaksi vakalarında çocuklara subkutan olarak 0.01 mg/kg (0.01 ml/kg) veya 0.3 mg/m2 (0.3 ml/m2) Adrenalin yapılır.
Cilt altına veya kas içine 1/1.000 (1 mg/ml) adrenalin solüsyonundan 0.3-0.5 ml, çocuklarda kg başına 0.01 ml kolun üst-dış kısmına veya uyluğa yapılır. Adrenalinin etkisi 10-20 dakika sürdüğünden, semptomların devam etmesi veya tekrar etmesi durumunda 15-20 dakikada bir tekrarlanır.
Nebülize adrenalin solunum sıkıntısı olan olgularda etkili, iyi tolere edilebilen, ucuz ve güvenli bir ilaçtır. Tedavi sonrası olası rebound ve yan etkiler nedeniyle hastaların 2 saat boyunca gözlenmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
Kan damarlarını daraltarak kan basıncını yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri