Patates, şeker pancarı ve havuç gibi toprak altında yetişen bitkiler için çinko sülfat verilecek en uygun zaman çiçeklenme öncesidir. Buğday, arpa ve çeltik gibi bitkiler için ise bu zaman kardeşlenme dönemi olarak bilinir ve uygulanır.
Çinko sülfat granül, yapraklardaki sararmaları önler. Aynı zamanda erken dökülme ve küçülmelere çözüm sunar. Bitkilerin çinko ihtiyacını karşılar. Miktar olarak besin değerini düşük olmakla birlikte, topraklardaki çinko noksanlığını giderir.
Çinko sülfat, hayvan yemlerinde, gübrelerde, diş macunlarında ve tarımsal spreylerde çinko sağlamak için kullanılır. Çinko sülfat, birçok çinko bileşiği gibi çatılarda yosun oluşumunu kontrol etmek için kullanılabilir. Meyve ve sebzelerin görünümünü güzelleştirir. Ayrıca meyve ağaçlarında meyvenin tutunumunu sağlar.
Çiçek gelişimini düzenler. Fosfor (P) ve Çinko (Zn) eksikliğini engeller. Kış döneminde Fosfor (P) ve Çinko (Zn) alımını arttırır. Soğuk dönemlerde çiçeklenme, döllenme ve meyve tutumuna olumlu etki yapar.
İlgili 43 soru bulundu
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Çinko'nun Bitkideki Görevleri
Klorofil oluşumu için gereklidir. Karbonhidratların taşınması ve şekerin taşınmasında görev alır. Hormonal faaliyetler için gereklidir ve oksinin yapısal elementidir. Suyun bitkiye alınmasında etkisi vardır.
Çinko Sülfat İçerikli Gübre Çözeltisi
İletim ve hücre zarlarının dayanıklılığını, yapraklardaki klorofil oluşumunu, tohumun çimlenme gücünü arttırır. Kök sistemi ve hücre çoğalmasını uyararak bitkinin dengeli büyümesini sağlar. Meyve ağaçlarında meydana gelen kamçılaşmayı önler.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.
Çinko sülfat ve hidratları renksiz katılardır. Özellikle beyaz boya pigmenti yapımında, baskı ve boyamada, spreylerde ve gübrelerde ve tıpta büzücü, kusturucu ve zayıf antiseptik olarak kullanılan kristal bir tuz ZnSO4.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Magnezyum (Mg) Eksikliğinin Belirtileri:
Yaprağın ana damarları, ikinci damarlar ve sürgün uçlarındaki genç yapraklar, Mg (Magnezyum) eksikliğini en son hisseder. Çünkü bitkide Magnezyum daha çok bu bölümlerde birikir. Magnezyum eksikliği daha da ilerledikçe, bitkide kurumalar meydana gelir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Ülkemizde en yaygın kullanılan taban gübresidir. Azot ve fosforu eşit şekilde içerir. Hububat, pamuk, ayçiçeği, mısır başta olmak üzere tüm bitkilerde ekim esnasında taban gübresi olarak kullanılır.
Zeytin, incir, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates başta olmak üzere bütün meyve ve sebze yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Potasyumca zayıf olan topraklar ile potasyum ihtiyacı olan bitkilerin yetiştirileceği topraklarda kullanılır.
Çinko, insan sağlığı için birçok faydası bulunan önemli bir mineraldir. Çinko özellikle hücre büyümesinde, bağışıklık direncinin yükseltilmesinde, cilt yaralarının hızlı iyileştirilmesinde, saç ve cilt bakımında fayda sağlayabilir.
Çiçeklenme ve kök gelişimi döneminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır. MAP suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. Gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.
Mangan (Mn-Sülfat) ve Çinko (Zn-Sülfat)
İçerdiği iz elementler sayesinde uygulandığı bitkilerin klorofil sentezini arttırır. Bitkilerde çiçeklenmeyi ve meyve bağlamayı teşvik eder.
ÇİNKO SÜLFAT (%22) - TOZ GÜBRE (25 Kg)
Yüksek oranda çinko içerir. Suda tamamen çözünebilir hızlı etkili çinko kaynağıdır. Bitkilerin bodur kalmasını önler, bitki boyunu ve sap kalınlığını artırır.
Bu noksanlığa, topraktaki çinko yetersizliği, aşırı fosfor neden olabilir. PH'sı yüksek ve kolay yıkanan hafif topraklarda sık rastlanır. Tedavi için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan, çinko içeren gübre uygulamaları yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri