Tam ciroda ciroyu yapanın, yani cirantanın imzasından başka ciro edilenin adı ve soyadı da yazılır. Beyaz ciroda sadece cirantanın imzası bulunur. Ciro ile ilgili kayıtlar çekin arkasına yazılır. Örnek: İşletme, 90 000 TL.lık çeki, vadesi gelen borcuna karşılık olarak satıcılara ciro etmiştir.
101 Alınan Çekler Hesabı: Bu hesap gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletmeye verilmiş olup, henüz tahsil için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş olan çeklerin izlendiği hesaptır. İşletme çeki alıyorsa burada alınan çekler hesabı kullanılır.
Çek alındığı zaman 101 alınan çekler hesabı borçlu olarak çalışır. Çek ciro edildiği zaman veya bankaya tahsile verildiği zaman 101 alınan çekler hesabı alacaklı olarak çalışır. 101 Alınan Çekler hesabı her zaman borç kalanı verir. Hiç bir zaman alacak kalanı vermez.
Alınan çekler, 101 alınan çekler hesabının borç (sol) tarafına kaydedilir. Çekin bedelinin tahsil edilmesi, geri verilmesi vb. nedenlerle elden çıkışında ise 101 alınan çekler hesabının alacak (sağ) tarafına kaydedilir, yani hesap alacaklandırılır.
İlgili 27 soru bulundu
İşletmeler tarafından verilen çekler ile bankadaki hesaptan aynı bankadaki başka bir hesaba para aktarılması için verilen talimatlar (virman) bu hesapta muhasebeleştirilir. Çek düzenlendiğinde veya ödeme emri verildiğinde açılan bu hesap, çek banka tarafından ödendiğinde veya ödeme emri yerine getirildiğinde kapatılır.
Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır. Başka bir ifadeyle, yevmiyede sol tarafa kaydedilir.
Çek bedellerini tahsil eden banka bir ertesi işi günü bedelleri müşteri hesaplarına geçer. Böylece çek tahsilâtı gerçekleşmiş olur. Bankalar tahsil ettikleri çekler için belli bir oranda komisyon talep ederler. Bu komisyonlar bankadan bankaya ve müşterilerin işlem hacimlerine göre değişiklik gösterir.
Çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapmak mümkün olmaktadır. Çek vadesinde banka hesabı, müsait olmaktadır. Ancak, ticarette hesapların her zaman müsait olması mümkün değildir.
Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hs. 102 Bankalar Hs. Çekin ciro edilmesi; işletmenin elinde bulundurduğu, aldığı çeklerin devredilmesi işlemi olup, yevmiye kaydı “101 Alınan Çekler Hesabı” ile yapılmaktadır. İlgili örneği görmek için tıklayınız.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi
Hesabın yanındaki (-) işareti bu anlama gelmektedir. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
ileri tarihli çekleri ise; "321" veya "329" kod numaralı hesaplarda iz- lemeleri mümkündür.
101. Alınan Çekler. İşletmenin elde bulundurduğu henüz tahsil edilmemiş çeklerdir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
101 Alınan Çekler Hesabı: Bu hesap, işletmenin muhattapları tarafından alınan, henüz tahsili için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş çeklerin takip edildiği hesaptır. Alınan çekin üzerindeki tutar, bu hesaba borçlu olarak kayıt edilir, bankadan tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde alacak kaydedilerek kapatılır.
Ciro Edilen Çek Kimden Tahsil Edilir? Çek çeki düzenleyen tarafın banka hesabından tahsil edilir. Ciro yoluyla çeki devralan kişi ibraz tarihi geldiğinde bankaya giderek çek değerini alabilir.
Takasa verdiğiniz çekin takası onaylandığında, vadesinin de gelmesi durumunda, 1-2 gün içerisinde ödeme hesabınıza yansıtılır. Çek takas ettirmek, ödeme alma sürecini 1-2 gün uzatabilse de alacaklı tarafın kendi bankası ile çalışabilmesini sağladığı için önemli ve avantajlı bir işlemdir.
Çek için icra takibi yetkili icra müdürlüğüne karşı yapılmalıdır. Alacaklı tarafından çek keşide yerinde, muhatap banka şubesinin bulunduğu yerde, borçlunun veya borçlulardan herhangi birinin ikametgâhının veya ticaret sicil adresinin bulunduğu yerdeki icra müdürlüğüne karşı yapılabilir.
- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Çek Kanunu'nun geçici 3'üncü maddesi gereğince, 31/12/2020 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. Eğer bu tarih uzatılmaz ise, 31/12/2020 tarihinden sonra düzenlenme tarihinden önce ibraz edilen çek için karşılıksızdır işlemi yapılabilecektir.
Çekin karşılıksız olduğu tespit edildikten sonra ödeme emri gönderilir. Bu emre 5 gün içinde itiraz edilmediği takdirde de icra takibi başlatılabilir.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri