Ciro, işletmenizin satışlardan ettiği gelir anlamına gelir ve günün sonunda şirketin kasasına giren bakiyedir. Kâr ise; satışların gelirlerinden yani cirodan vergiler de dahil tüm giderleriniz düşüldükten sonra kalan tutardır.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
İşletmelerin belirlenen zaman içerisindeki toplam kazancını gösteren değerlendirmeye ciro denir. Ticari işletmeler için ciro ne kadar yüksek olursa, firmanın büyümesi de o kadar hızlı gerçekleşir. Bundan dolayı gelişmek isteyen şirketler için yüksek ciro yapmak önem taşıyan bir konudur.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder. Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu.
Kira sözleşmesinin 7.3.1 maddesinde " Ciro kirası, T... K..'nın mecurda faaliyete başlama tarihini takip eden her kira ayına ilişkin toplam net satış rakamının %3.50'si üzerinden hesaplanır. Ciro kirası net bedel olup KDV bu orana dahil değildir.
İlgili 25 soru bulundu
kiracının aylık cirosunun belli bir yüzdesi olarak. ödeneceğini kararlaştırabilirler. 🗃Bu şekilde sabit olmayan (değişken) kira bedeline. 'ciro kirası' denir.
Sözleşmede kira parasının aylık cironun bir bölümü olarak ödeneceğinin kararlaştırılması, taraflar arasındaki kira ilişkisinin hasılat kirası olduğunu göstermez.
Ciro, emre yazılı senetlerde, senette mündemiç olan hakkı devretmeye, rehin etmeye veya tahsil etme yetkisi vermeye yönelik, belirli zaman dilimleri içerisinde yapılabilen, tek taraflı, yazılı ve soyut bir irade beyanıdır. Ciro, senedin keşideci tarafından imzalanarak lehtara teslim edildiği andan itibaren yapılabilir.
Fakat şunu noktanın tekrar altını çizmekte fayda var; ciro, o işletmenin kasasına giren gelirler toplamıdır. Ciro hesaplanırken, kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, karlılık hesabı değildir.
(7) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
Bir şirketin belli bir dilimde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerin sonucunda elde ettiği hasılata ya da brüt gelire ciro denir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık türleri bulunmaktadır.
Cirodan güdülen amaca göre; temlik, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç şekilde yapılır.
CİRO TÜRLERİ Ciro devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç türe ayrılır. Kıymetli evraktan doğan tüm hakların devri maksadıyla yapılan ciroya temlik cirosu denir. Temlik cirosu tam ciro ya da beyaz ciro şeklinde yapılabilir.
Kâr ya da getiri,bir mal ve hizmet üretiminde elde edilen gelirin maliyetten yüksek olma durumudur.
Kâr etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kazanç elde etmek, yarar sağlamak. etki yapmak. iyi gelmek, etkisi iyi olmak.
Belirli bir dönem içerisinde işletmenin giderler düşülmeden elde etmiş olduğu kazanç bu şekilde adlandırılmaktadır. Ciro için zaman zaman brüt kazanç kavramı da kullanılabilmektedir. Cirodan giderlerin ve masrafların düşülmesinden sonra net kazanç ortaya çıkmaktadır.
Ciro primi; bayilere ve sürekli mal alımında bulunanlara belli bir sürede, belirli bir miktarın üzerinde mal alımı şartına bağlı olarak yıl içinde yapılan, belli oranda sağlanan nakit, mal ve benzeri şekildeki menfaatlerdir ve satış amacıyla kullanılan bir pazarlama yöntemidir.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Organize perakendede önemli göstergelerden biri çalışan başına düşen ciro. Uzmanlar, buradaki formülün, günlük ciro / 1000 olduğunu belirtiyor. Yani bir mağaza kârlı olmak istiyorsa, çalışan başına 1000 TL günlük ciro yapılabilmeli.
Yıllık gelir tablosunda yer alan Net Satışlar kalemi şirketin ilgili yıla ait yıllık cirosunu gösterir.
ÇEK VE SENET ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? – Çek Banka tarafından, 3167 Sayılı Kanun'da ve bu Kanun 'a ilişkin Tebliğ'de yer alan hükümlere uygun olarak basılan bir kâğıttır. Senet ise resmi bir niteliği olmayan ve matbaalarda basılıp satılan bir kâğıttır.
Kira artış oranının hesaplanmasında, TÜİK tarafından aylık ve yıllık periyotlarla belirlenen TÜFE oranları baz alınmaktadır. TÜİK, belirli kıstaslar çerçevesinde TÜFE oranını belirler ve bu oran, kira artış oranı için üst sınır teşkil eder.
Ev kiraları neye göre belirlenir diye sorulacak olunursa bu soruya verilecek en net cevap TÜFE oranlarıdır. Normal şartlarda ev kiraları artış oranı üretici fiyat endeksi oranına göre belirlenmekteydi. Fakat yeni ekonomi kapsamına göre bu artışların oranı tüketici fiyat endeksi yani TÜFE'ye göre belirlenmektedir.
TÜİK tarafından TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre işyeri kira zammı belirlenir. İşyeri kira zammı oranında üst sınır TÜFE'dir. Yani işyerlerinden en fazla kira artışı TÜFE oranına göre yapılır. TÜFE miktarı her yıl TÜİK tarafından belirlenir.
Madde 270 - Hasılat kirası, bir akittir ki onunla kiralayan, kiracıya ücret mukabilinde hasılat veren bir malın veya hakkın kullanılmasını ve semerelerinin iktitafını terk etmeği iltizam eder. Kira, ya nakit yahut devşirilecek semere veya hasılatın bir hissesi olabilir; ikinci surete, iştirakli kira denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri