Bir cisim yerden yukarı doğru cismin ağırlığına eşit bir kuvvetle hareket ettirilirken yerçekimine karşı iş yapılır. Yapılan iş kuvvet ile kuvvete paralel h yolunun çarpımına eşittir. W = F.h W = mg.h'dir. Eğer cisim h yüksekliğinden serbest bırakılıp aşağı doğru düşerse, yerçekimi iş yapmıştır.
Katı maddeler ağırlıklarından dolayı bulundukları zemine kuvvet uygularlar. Bu nedenle katıların bulundukları zemine uyguladıkları basınç oluşturan dik kuvvet, ağırlıklarıdır.
Birim yüzeye etki eden dik kuvvete basınç denir.
Katı maddelerin ağırlıkları uyguladıkları basıncın kuvvetine eşittir. Basınç hesaplaması yapılırken bazı başka faktörlerde bulunmaktadır. Katı Basıncı Nedir, Neye Bağlıdır? Katı basıncı, katı maddenin ağırlığına ve temas ettiği yüzeyin boyutuna bağlıdır.
Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır. Basınç kuvveti yüzey alana ve dik kuvvete bağlıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kuvvet artarsa basınç artar.
Sıvıların içinde bulundukları kabın tabanına basmasıdır. Sıvı basıncı; yüksekliğe ve sıvının cinsine bağlıdır. Sıvı basıncı sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir. Sıvılarda derinlik arttıkça basınç da artar.
Basınç kuvveti, fizik biliminin konusudur. Her maddenin bir basınç kuvveti vardır. Katı, sıvı ve gaz maddelerinin basınç kuvveti de fizik biliminin inceleme alanıdır. Bu kuvvet maddelerle ilgili olduğu kadar, yüzey alanıyla da ilişkilidir.
Kabın şeklinin ve hacminin bir önemi olmamaktadır. Sıvı basıncı; sıvının derinliğine, yer çekim ivmesine ve öz kütlesine bağlı olmaktadır. Derinlik arttıkça, sıvı basıncının arttığı bilinmektedir. Şekli düzgün olan kaplarda, sıvı derinliği düzgün bir şekilde artmaktadır.
BASINÇ GRADYAN KUVVETİ (PRESSURE GRADIENT FORCE) [i] Belirli iki nokta arasındaki basınç değişikliği nedeniyle havanın hareket yönü ve hızına etki eden kuvvete verilen isim.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Gazlar da sıvılar gibi akışkan olduğu için temas ettiği her noktaya basınç uygular.
Elektrik kuvveti uzaktan hareket üretmektedir; yüklü nesneler dokunmadan birbirlerini etkileyebilir. 1 ve 2 yüklerinin başlangıçta temassız olduğunu varsayalım. Bu iki yük arasında oluşan kuvvete elektriksel kuvvet denir.
Basıncın yönünün olmamasından dolayı basınç skaler bir büyüklüktür. Basınç kuvveti ise vektörel bir büyüklüktür. Vektörel olmasının en önemli sebebi ise basınç kuvvetinin yönünün olmasından dolayıdır.
Birim yüzeye etki eden kuvvete basınç denir. Tüm yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç kuvveti denir.
- Statik: Durmakta veya sabit hızla hareket etmekte olan cisimlerin sabit yükler altında denge durumunu inceler. - Dinamik: Hareket halindeki cisimlerin zamanla değişen yükler etkisindeki hareketi ile uğraşır.
cisim veya yüzey üzerinde kaymasını engelleyen veya yavaşlatan direnç kuvveti olarak tanımlanabilir.
Katı basıncı yüzey alanı ile ters orantılıdır. Yüzey alanı artarsa basınç azalır, yüzey alanı azalırsa basınç artar.
Katı cisimler üzerlerinde durdukları yüzeylere ağırlıklarından dolayı bir yük uygularlar. Bu yük kuvvettir ve yüzeyler üzerinde basınç etkisi oluşturur. Kuvvetin yani ağırlığın artması basıncın da artmasına yol açar. Örneğin; tek bir taş bloğun zemine uyguladığı kuvvet basınç olarak adlandırılır.
Hacmini (V) ve molekül sayısını (N) değiştirmezsek, sıcaklık (T) artarsa basınç (P) da artar. Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır.
Katılarda basınç kuvveti cismin ağırlığına eşittir. genel basınç formülü olan P=F/S ten S 'i karşıya attığımızda F= P.S oluyor. Katılarda basıncın formülü P=G/S olduğu için P' yi yukarıda yerine yazarsak: F= G kalıyor ve dediğiniz doğru oluyor.
Sıvı basıncı yüzeye daima dik olarak etki eder. Silindirik ve düzgün prizma şeklindeki kaplarda sıvıların kap tabanına uyguladığı basınç kuvveti, sıvının ağırlığına eşittir. Derinlikle doğru orantılıdır. Derine inildikçe basınç artar.
Sıvıların sıkıştırılabilme özelliği yoktur. Bu nedenle sıvılar, uygulanan basıncı her yöne ve eşit olarak iletir. Buna pascal prensibi denir.
Bir sıvının ağırlığı nedeniyle içinde bulunduğu kabın herhangi bir yüzeyinin tamamına uyguladığı dik kuvvete sıvı basınç kuvveti denir. Bu kuvvet; F=h.d.g.S bağıntısı ile bulunur. Burada; h: ilgili yüzeyin orta noktasının sıvının üst yüzeyine uzaklığı d: sıvının özkütlesi g: yerçekimi ivmesi S: ilgili yüzeyin alanıdır.
Kişiler bazen, bir sıvının içindeki nesne daha derine indirildiğinde, nesneye etki eden kaldırma kuvvetinin yükseldiğini düşünür. Ancak, kaldırma kuvveti derinliğe bağlı değildir. Sadece yer değiştiren sıvının hacmine , sıvının yoğunluğuna , ve yer çekimine bağlı ivmeye bağlıdır.
Birim olarak, birim yüzey alanı başına düşen kuvvet olarak ölçülür. Basınç ve vakumun ölçülmesi için çeşitli teknikler ve aletler geliştirilmiştir. Basınç ölçen ve ölçüm görüntüleyen bütünleşik aletlere, basınçölçer, vakumölçer ya da vakummetre denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri