Dicle Nehri, Cizre ilçesinden itibaren 32 km Türkiye-Suriye sınırını oluşturmakta ve müteakiben Irak topraklarına girmektedir (Bilen, 1996).
Dicle Irmağı, güneye doğru akarken Cizre ilçesinin içinden Habur Suyu kavşağına kadar 40 km uzunlukta Türkiye-Suriye arasında sınırı meydana getirir.
Cizre, Silopi ve İdil İlçeleri geniş düzlükler halindedir. İlin en önemli akarsuyu Kızılsu, Hezil ve Habur Çaylarının beslediği Dicle Nehridir. Şırnak ilinin iklimini belirlerken ili, bulunduğu bölgelere göre değerlendirmek gerekir.
Jeomorfolojik özellikler. Cizre ilçesi, İdil yolu ile Şırnak yolunun E-90 transit karayolu ile kesiştiği yerde, Dicle nehri kenarında etrafı tepelerle çevrili, yaklaşık 15bin dönümlük düz bir alan üzerine kuruludur. Etrafı dağlar ve tepelerle çevrili olan ilçe, bir çanağı andırır.
Dicle nehri nereden başlayıp nerede bitiyor bundan bahsedelim. Dicle nehri Türkiye'de Elazığ ilinin Sivrice şehrinden doğar, Irak boyunca akar v Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.
İlgili 31 soru bulundu
Fırat Nehri sırası ile; Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür.
Bu nehir Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Batman illerinden geçer. Yaklaşık 40 km uzunluğundaki Türkiye – Suriye sınırında ilerleyen bu nehir, Türkiye – Irak – Suriye sınır üçgeninin yer aldığı noktadan Irak'a doğru geçiş yapar. Dicle nehrinin rejimi oldukça düzensizdir.
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır.
Alanın Tanımı: Cudi Dağı, Şırnak il merkezi, Silopi ve Cizre arasında yer alır. Yan yana sivri tepelerden oluşan bir dağ sırasıdır.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Bu konumu 1990 yılına kadar sürmüştür. 18.05.1990 tarih ve 20522 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşmuştur. İle bağlı altı ilçe bulunmaktadır. Bu ilçeler Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere'dir.
Tarihçe. Daha önceleri Siirt iline bağlı bir ilçe olan Beytüşşebap, 6 Mayıs 1936'da Hakkari iline bağlandı.
“Şırnak İlimizin İlk Coğrafi İşaretli Ürünü” CİZRE'NİN MEŞHUR KURABİYESİ ''MEMİLHEVA'' TESCİLLENDİ Cizre mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Memilheva, Cizre Kaymakamlığı, Cizre Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Cizre Ticaret ve Sanayi odasının ortak çalışmasının ardından coğrafi işaret aldı.
Cizre Usulü Meşhur Zerde - Nefis Yemek Tarifleri.
Şırnak'ın Cizre ilçesinin merkezinden geçen Dicle Nehri'nin ıslahını tamamladık - YouTube.
Cizre, Şırnak il merkezine 42 km, Habur sınır kapısının bulunduğu Silopi ilçesine 34 km, komşu illerden Mardin'e 157 km mesafededir. Günümüzde Cizre, Şırnak'ın ilçeleri arasında hem nüfus bakımından hem de sosyal ve ekonomik hayat bakımından en gelişmiş ilçedir. Cizre, konum olarak Suriye sınırında yer almaktadır.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
TÜİK tarafından yapılan ADNKS göre İlçemiz Şehir Merkezi Nüfusu 121.073; İlçemize bağlı Köylerin Nüfusu 22.051, İlçemizin toplam Nüfusu 143.124 olarak tespit edilmiştir.
Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Şırnak şehrinde görülen iklim tip karasal iklimdir. Orta bölgelere doğru kış aylarında çok fazla yağış almaktadır. Güneybatısında ve Güneyinde ise karasal iklim daha yumuşak bir şekilde geçmektedir. Yüksek dağlar sebebiyle doğu kesiminde kış mevsimi çetin ve çok yoğun kar yağışlı geçmektedir.
1- Nil Nehri 6.695 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olarak biliniyor. 2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor.
Ülkemizin önemli nehirleri den bir tanesi de dicle nehridir. Diyarbakır ilinden de geçer kenarından çay bahçeleri ya Piknik alanlari yürüyüş yolu olan bir yerdir. Uzerinde guzel köprüler bulunur.
Asi Nehri, Lübnan'daki Bikâ Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye'de, 98 km Türkiye'de, 40 km Lübnan'dadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri