Hazırladığınız acı cin biberi turşusunu güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 15 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Acı biber turşusu nasıl tatlandırılır? Biber yerleştirme işlemimiz bittikten sonra turşumuzun suyu için uygun bir kap içerisine içme suyumuzu alalım. Üzerine üzüm sirkesini, limon tuzunu, şeker ve kaya tuzunu da ekleyerek malzemelerimiz eriyene kadar güzelce karıştıralım.
Cin biber ya da cin biberi veya süs biberi, genellikle turşu ya da ezme yapılan çokyıllık Capsicum frutescens türünden güçlü çalımsı gövdeli, yeşil, sarı ya da kırmızı rekte, sivri ya da tombul ufak acı biber çeşitlerine (kültivarlarına) verilen ad.
Kavanoza biberleri düzgünce yerleştirin. aralarına soyulmuş ve ikiye bölünmüş sarımsakları koyun. Ayrı bir kapta sirke, tuz, şekeri karıştırıp Biberlerin üzerine dökün. Kavanozda eksik kalan yeri kaynar su ile doldurun. Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin.
İlgili 27 soru bulundu
Kavanozları ters çevirmek istemiyorsanız, üzerine kalın bir bez örtüp, kendi sıcaklığı ile vakumlanması için yine iyice soğuyana kadar örtülü bir şekilde bekletin. Hazırladığınız acı cin biberi turşusunu güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 15 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Biber turşunuz hazırladıktan 3 – 4 gün sonra sararmaya başlayacaktır. 10-12 gün içinde tamamen olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelecektir.
Biberlerin acısını almak ise bir o kadar kolay. Asidik yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ya da domates gibi eldeki biber acısını geçirmesiyle meşhurdur. Geniş bir kaseye doldurulan sirkede elinizi 10 dakika beklettikten sonra bol suyla duruladığınızda biber nedeniyle yanan ellerinizi eski haline getirebilirsiniz.
Bu yöntem genellikle sıcak bir şeyler tüketirken tercih edilmeli. Öte yandan acı biber yanması sonrası ise; direk olarak nane yaprağı dilin üstüne konularak bir 10 dakika bekletilmeli. Ferahlatıcı etki sayesinde yanmanın etkisini hemen giderir.
Peki eldeki biber acısı nasıl geçer? Bunun için evinizde uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemlerden vardır. Bu yöntemlerin başında ele domates, limon ve sirke sürmek gelmektedir. Örneğin elinizi sirkeli suda bekletip ardından bol suyla yıkarsanız biberin acısında kurtulabilirsiniz.
Üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz. Nohut ve şeker turşunun fermante süresini hızlandırmaktadır.
Kavanoz dolunca en üstüne yarım çay bardağı sirkeyi, 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 yemek kaşığı kaya tuzunu koyun. Kavanozu ağzına kadar sıcak suyla doldurun.
Her kavanoza 1/2 çay bardağı sirke ve 1/2 çay bardağı zeytinyağı koyup kapağını kapatın. Arada ters düz ederek buzdolabında muhafaza edin. 4 gün sonra turşuyu yiyebilirsiniz.
Turşu neden acı olur? Kullandığınız meyve ve sebzelerin çok fazla ham olmasından kaynaklanabilir. Çünkü malzememizin fazla ham olması, içindeki belirli bakterileri yetiştiremediğinden dolayı. Bir diğer sebep de eğer üzerinde küf oluşur ve bu küf alt tabakaya da bulaşırsa turşunun yumuşamasına sebep olur.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur.
Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde zararlı bakteriler oluşabilir. Tuzu fazla olursa da tadı keyif vermez. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz veya yumurta ile ölçebilirsiniz.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Bir fincan pirinci sıcak suyun içerisinde bekletin. Ardından çorba veya sulu yemeklerdeki acılığı almak için içerisine ilave edebilirsiniz. Pirincin haşlanmış olması, acılığı daha hızlı almasını sağlar. Yemeğin hem fazla tuzunu, hem de acısını alan patates, mutfakların kurtarıcı besinlerinden biridir.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Acı biber, ağzımıza değdiğinde neden “yakar”? Çünkü acı biberde kapsaisin adlı bir madde vardır. Kapsaisin, ağzımızda bulunan, TRPV1 adlı bir almaç (reseptör) türünü uyaran bir bileşiktir.
Yemeğiniz pişerken fazla acı olduğunu düşünüyorsanız içerisine bir fincan sıvı yağ eklemeniz yeterlidir. Yemeğin içerisinde bulunan baharatın acılığı sıvı yağın içerisinde hapsolacak ve yağ zamanda yemeğin yüzeyine çıkacaktır. Bu aşamada bir kaşık yardımıyla yağı tencereden alabilir ve acılığını azaltabilirsiniz.
Acı biberin en acı kısmının çekirdekleri olduğuna dair inancın tersine asıl acı olan kısım, o çekirdeklerin tutunduğu merkezdeki zardır. Bu zar, en fazla kapsaisin içeren kısımdır. Kapsaisin bibere ayırt edici acılığını veren renksiz, kokusuz bileşiktir.
Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Acı Turşu Yemek Zayıflatır mı? Acı turşu yemek kişinin metabolizmasını hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra öğünlerde tüketilen turşu, kişide daha hızlı tokluk hissedilmesine yardımcı olur. Bu iki sebepten dolayı acı turşu yemenin zayıflama yönünde olumlu bir etki bıraktığı kabul edilir.
Biberleri iyice yıkayıp daha sonrasında kurulayın. Biberler kuruduktan sonra Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin. Poşetin havasını olabildiğince boşaltın ve derin dondurucu içerisine yerleştirin. 10 ile 12 ay içerisinde tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri