Cizre (Kürtçe: Cizîr), Türkiye'nin Şırnak iline bağlı bir ilçedir. Dicle ırmağının sağ kıyısında deniz seviyesinden 400 m. kadar yüksekte kurulmuştur.
Toponimi. İsminin Şehr-i Nuh'tan geldiği söylenir. Şırnak'ın Kürtçe'de karşılığı Şirnex'dir.
Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir.
Şırnak iline bağlı ilçe merkezi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Dicle'nin Türkiye'yi terkedip Suriye topraklarına girdiği mevkiin çok yakınında bulunan Cizre, Dicle ırmağının sağ (batı) kıyısında deniz seviyesinden 400 m. kadar yüksekte kurulmuştur.
Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Cizre şehir içinin tamamı Müslüman olup, Şafii Mezhebi'ne mesnuptur.
Cizre Usulü Meşhur Zerde - Nefis Yemek Tarifleri.
Etrafında bulunan Arap bölgelerinden ve yakınlardaki yerleşim yerlerinden gelen birçok ailenin yerleşmesiyle Cizre merkezi, heterojen bir yapıya bürünmüştür (Yıldırım, 2022a: 458).
Akkoyunlular Cizre'ye Ceziretuşşeref derlerdi. Cezire Arapça'da "ada" anlamına gelir, Dicle nehri burada kıvrılıp bir su adası gibi bir alan oluşturduğundan adaya benzetilmiştir. Şehir 16. yüzyıldan itibaren günümüzde olduğu Cizre adıyla anılmaya başlamıştır.
Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 14 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının üzerinden 4 yıl geçti. Cizre'de 2 Mart 2016'da sona eren 79 günlük yasak sırasında 177'si üç ayrı binanın bodrum katında olmak üzere 288 kişi yaşamını yitirdi.
Merkezi: Türkiye'de, Suriye'nin Haseke ilinde, Irak'ın Sincar bölgesinde, Ermenistan'da, Gürcistan'da, Azerbaycan'da, Rusya'da, Lübnan'da ve İran'ın Batı Azerbaycan ilinde konuşulur.
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Batman (Kürtçe: Êlih), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'deki yeri ve merkezin konumu.
Yüksekova Belediye Başkanı BDP'li Ruken Yetişkin, başkanlığında toplanan Yüksekova Belediye Meclisi, ilçenin adının Kürtçe'de 'büyük ganimet' anlamına gelen 'Gever' olarak değiştirilmesine karar verdi.
Güçlükonak (Kürtçe: Bâsa), Şırnak ili'nin bir ilçesidir.
Tarihi ve kültürünün yanı sıra mutfağıyla da ön plana çıkan Şırnak'ın Cizre ilçesinde genellikle Ramazan aylarında yapılan bölgenin ilk tescilli tatlısı olan Luzine iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Dicle Irmağı, güneye doğru akarken Cizre ilçesinin içinden Habur Suyu kavşağına kadar 40 km uzunlukta Türkiye-Suriye arasında sınırı meydana getirir.
Mardin'e bağlı bir ilçe iken Şırnak'ın il olmasıyla 1990 yılında Şırnak'a bağlanmıştır. Cizre ilçesi 10 mahalleden oluşmakta olup ilçeye bağlı 32 köy bulunmaktadır.
Şırnak ili çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bir ildir. İl merkezi dahil bütün ilçelerde Kürtler çoğunluktadır. Kürt nüfusunun oranı en az yüzde 85 civarıdır.
Şırnak İli Cizre ilçesi Nur Mahallesi'nde 27 Ağustos 2015 tarihinde, mahallede bulunan Garnizon Komutanlığı'na düzenlenen bombalı ve roketatarlı saldırının ardından, ilçe merkezinde silahlı çatışmalar meydana gelmiştir.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Cizre M. Ö. 4000 yıllarından itibaren Gerzubakarta adıyla Guti devleti hakimiyeti altındadır. Gutiler döneminde ilk Cizre suru yaptırıldı.
Bırınzer. Şırnak'ta az malzemeli çok lezzetli tatlı denildiğinde akıllara ilk bırınzer geliyor. Kaynatılan şeker ve suyun içine pirinç ve zerdeçal ilave ediliyor. Soğuduktan sonra da üzerine biraz tarçın serpilerek servis ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri