Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

CMK 153 madde nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » CMK 153 madde nedir?

(1) Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir. (2) Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Soruşturmada gizlilik kararı neden alınır?

Bu gizlilik, soruşturmanın sağlıklı yürümesine ve şüphelinin haklarını korumaya yöneliktir. Henüz yargılamaya tabi tutulmamış ve hakkında hüküm verilmemiş şüpheli/sanığın “suçlu” sıfatını yüklenmesine engel olmaktır amaçlardan biri.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Gizlilik kararı olan dosyada neler incelenebilir?

Soruşturma Aşamasında Kısıtlama Kararı ( Gizlilik Kararı ) Mağdur Vekil Açısından Uygulanması içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tevfikyildirim.av.tr

Dosyada gizlilik kararı ne zaman kalkar?

CMK'nın 157. maddesi uyarınca, soruşturmanın gizliliği, soruşturma aşamasının başlangıcından sona ermesine kadar devam eder. Dolayısıyla, soruşturmanın başlamasından kovuşturmama kararına veya iddianamenin kabulüne kadar soruşturma işlemeleri, kural olarak gizlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dosyada gizlilik kararını kim verir?

Bunun üzerine ancak savunma hakkının zedelenmeyeceğine hüküm getiren sulh ceza hakiminin kararı dosya üzerinde gizlilik sağlayabilmekte- dir. Uygulamada ise hakimlerin “savcı istedi” ya da “ayıp olmasın” gibi nedenlerle dosyalarda kısıtlama kararı verebildiği gözlemlenmek- tedir4.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Mülakat Savcılığın gizlilik kararının CMK 153 ilticayla alakası

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gizlilik kararı olan dosya Uyapta görünür mü?

Ancak savcılık aşaması, suç olma ihtimali olan eylemleri de, hiçbir şekilde suçu olmayan karalama, iftira veya hatalı bildirimlerin engellendiği bir işlevi de sağladığından, savcılık dosyaları kayıtları, e-devlet üzerinde veya Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) portalı üzerinde gözükmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Gizlilik kararı ne işe yarar?

gizlilik kararı nedir? Topluluklar bakımından bir olay şeklinde karşı karşıya kalınan boşanmanın dava süreci içinde aleniyet ilkesinin öngörüldüğü tarzda davaya taraf olan bireylerin haricinde herkes tarafından açıktır. Bu özgür ve açık olanak ile toplumun güveninin oluşturulabilmesi hedeflenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: agahhukuk.com

Dosyada gizlilik kararı neden verilir?

Soruşturmanın gizli yapılmasının amacı hem şüpheliyi korumak hem de delillerin karartılmasını, yok edilmesini önlemektir. Soruşturmanın gizliliği, lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesinden ayrı düşünülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Savcılığa şikayet edilen kişi kaç günde sonuçlanır?

Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Şüpheli soruşturma dosyasını inceleyebilir mi?

Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğinin 54. Maddesine göre de soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilmesi sebebiyle hakim kararı ile kısıtlanmadığı sürece şüpheli, soruşturma evresinde dosyasının içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerden bir suret ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Savcılık gizlilik kararı nedir?

Soruşturmanın gizliliği ilkesi, sağlıklı ve hızlı bir soruşturma yapılarak şüphelinin leh ve aleyhine olan delillerin toplanmasını, böylelikle adil bir yargılamanın temin edilmesi, masumiyet karinesinin ve özel hayatın korunmasını amaçlayan bir ceza muhakamesi ilkesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?

Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Avukat emniyette dosya inceleyebilir mi?

Ceza Muhakemesi Kanunun MÜDAFİNİN DOSYAYI İNCELEME YETKİSİ başlıklı 153 maddesi:“ Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir. “ şeklinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Soruşturma evresi ne ile başlar?

Soruşturma evresi, yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesiyle (suç haberinin alınmasıyla) başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Soruşturmanın gizliliğini ihlal nedir?

Gizliliğin İhlali Suçu Cezası

Soruşturma evresinde alınan, gizli tutulması gereken karar veya işlemlerin soruşturma tarafı olan kişilere karşı gizliliği ihlal eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacaktır (TCK madde 285/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Savcılığa giden dosya ne olur?

Soruşturma aşamasında delillerin toplanması sonrasında Cumhuriyet savcısı tarafından mevcut delil durumu değerlendirilerek ya “Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (takipsizlik)” verilir ya da iddianame düzenlenerek ilgili ceza mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Savcı her şikayete dava açar mı?

Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ifadem alındı dava açılır mı?

İfadenin alınmasının ardından Cumhuriyet savcısı tarafından şüphelinin tutuklanması talep edilebileceği gibi serbest de bırakılması istenebilir. İfade verildikten sonra ne kadar süre içerisinde dava açılacağı, her somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurses.av.tr

Bir kişiden şikayetçi olduktan sonra ne olur?

Savcılığa şikâyet edilmiş olan kişiler, mahkemeye gönderilmez ise ifadelerini emniyet müdürlüğünde verir. Şüpheli olan yani savcılığa şikâyet edilen kişiler, ifade verdikten sonra ifadeler savcı tarafından incelenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuralaltun.com

Savcılık dosyasını kimler inceleyebilir?

Avukatlık Kanunu m.2 ile aynı doğrultuda düzenlenen bu hükümde, avukatların ve hatta stajyerlerin vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebileceği ve ilgililerin bu incelemeye imkan tanıması gerektiği belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Avukat istediği dosyayı inceleyebilir mi?

Her avukat, vekalet sunmaya gerek duyulmadan gizlilik kararı verilmemiş soruşturma ve kovuşturma dosyalarını inceleme hak ve yetkisine sahip bulunmaktadır. İnceleyen avukattan kimlik sorulması ve talebin yazılı olarak alınması her zaman mümkün olup bu konuda yasal bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirklarelibarosu.org.tr

CMK gizlilik kararı nedir?

CMK Madde 157 Gerekçesi

Bu maddede söz konusu olan soruşturma evresindeki gizlilik ilke veya kuralının ihlâli hâllerinde uygulanacak yaptırımın belirlenmesidir. Soruşturma evresinin gizliliği, ceza adaletinin doğruluk, dürüstlük, gerçeğe ulaşma ilkelerine uyulması için bir zorunluluktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Gizlilik kararı nereden alınır?

6284 sayılı kanundaki tedbirler ivedi işlerden olduğundan tedbir kararını 6284 sayılı kanunun 8/1'inci maddesi uyarınca en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer Aile Mahkemesinden isteyebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatcerenyanik.com

Soruşturma dosyası nasıl incelenir?

Kısa bir süre önce avukatlar soruşturma dosyalarını doğrudan göremeyerek dosyayı fiziki olarak incelemek üzere savcılığa giderlerdi. Ancak şu anda UYAP üzerinden savcılık dosya inceleme talebini UYAP üzerinden göndererek soruşturma dosyasını incelemek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nasuhbugrakaradag.av.tr

Dosyada kısıtlama kararı ne demek?

Kısıtlılık kararı, kanunda gösterilen sebeplerin gerçekleşmesi halinde kişinin korunması ve gözetilmesi amacıyla mahkeme tarafından verilen bir karardır. Kişi hakkında kısıtlılık kararı verilmesi önemli sonuçlar doğurur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT