Çınarcık ilçesinin bulunduğu topraklarda milattan 3-4 bin yıl önce kurulmuş yerleşim merkezleri vardır. Bölgeye milattan önce l220 yıllarında Frigyalıların M.Ö. 700 yıllarında Kimiryalıların akınından sonra Bithinler egemen oldular.
* Çınarcık´ın Rum dönemindeki adı "Kio"dur. Kio, "Havası Temiz Şehir" anlamına gelmektedir. * Adı, bir diğer rivayete göre; bir zamanlar Çınarcık, sık sık çınar ağaçlarının bol ve yeşilliğin göz doldurduğu bir yer idi.
Nüfus büyüklüğü açısından ildeki ilk üç yerleşim merkezi; Yalova (104.737 nüfus), Çiftlikköy (23.858 nüfus) ve Çınarcık (13.004 nüfus) olarak sıralanmıştır. İlde nüfus artış hızının yüksek seyretmesinin en önemli nedeni, göç ile gelen nüfus miktarının yüksekliğidir.
Bugünün Hava Kalitesi-Çinarcik, Yalova
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Coğrafi Konum: Çınarcık, Marmara Denizi kıyısında, Yalova'nın güneybatısında yer alan bir ilçedir. Yalova şehir merkezine 16 km uzaklıktadır. Nüfus: Kış aylarında nüfusu 13.000 civarında olan Çınarcık'ın nüfusu yaz aylarında 300.000'i aşmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Marmara Bölgesinin en gözde tatil beldelerinden biri olan Çınarcık, kolay ulaşımı, temiz denizi, orman ve sayfiye alanları ile her dönemde olduğu gibi bugünde çekiciliğini korumaktadır.
Atatürk'ün, "Kurtuluşa öncü" ve "Benim Kentim" olarak bahsettiği Yalova, adeta yazlık başkent haline gelmiş ve yine Atatürk'ün isteği üzerine 1930 yılında İstanbul'un ilçeleri arasına katılmış, 1995 yılında ise İstanbul ili'nden ayrılarak il yapılmıştır.
Birgün'den Sevil Aslan'ın haberine göre Türk Toraks Derneği, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği limitlere göre havası en kirli ve en temiz kentleri açıkladı. 2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlara göre havası tek temiz kent Rize oldu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Çınarcık sahil kenarında ufak bir tatil beldesidir. Konaklama imkanı çok geniştir. Pansiyonlar, oteller, moteller, kıyıya paralel olarak sıralanmıştır. Yazları güzel bir turistik merkez olan Çınarcık, plajları, pazarları, dükkanları ve gezilecek yerleri ile tam bir cennettir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara Denizi'ndeki depremin saat 23.53'te Yalova'nın Çınarcık ilçesinin 8,52 kilometre açıklarında ve 11,18 kilometre derinlikte meydana geldiğini duyurdu.
Çınarcık il merkezi Yalova'ya 16 km. uzaklıkta olup, Bursa, Armutlu ve Marmara Denizi ile çevrili ilin önemli bir mesiresidir.
Ve Yalova Çınarcık Esenköy Bozburun hattı boyunca İmralı'nın güneyine uzanan fay ve o faya verev gelen Armutlu'dan Gemlik Körfezi'ne uzanan diğer bir fay 17 Ağustos sonrası Kuzey Anadolu Fayının batıdaki devamını oluşturmaktadır. Güneyde bir kol ise Gemlik Körfezi'nin içinden geçerek Bandırma'ya doğru uzanmaktadır.
Çınarcık Plajı
Denizi tertemiz ve berraktır. Plaj bölümü kum ile çakıl taş karışımıdır. Denize girdikten 5-10 m sonrasında derinleşme başladığı için özellikle çocukların ve yüzme bilmeyenlerin dikkat etmesi gerekmektedir. Denizin dibi de taşlık olduğundan dolayı deniz ayakkabısı giymeyi tercih edebilirsiniz.
Çınarcık Kum Plajı, Yalova merkeze 26 kilometre ve Çınarcık ilçe merkezine ise 5 kilometre mesafede yer almaktadır. Tertemiz bir denize sahip olan Çınarcık Kum Plajı, hem yerli hem de yabancı turistlerin gözde plajları arasında bulunmaktadır. Plaj içerisinde duş, tuvalet ve soyunma kabini gibi imkanlar bulunmaktadır.
Rapora göre Türkiye'nin 2023 boyunca PM 2.5 ortalaması 20,3 ile WHO kılavuz değerinin yaklaşık 4 katıydı. Türkiye'de hava kirliliğinin en yoğun ölçüldüğü kent yine Iğdır oldu. Iğdır'ın PM2.5 ortalaması 47,2 olarak ölçüldü.
Greenpeace Akdeniz hava kalite izleme istasyonlarının verilerini analiz ederek hava kirliliğinin en yoğun olduğu 20 bölgesini belirledi. İlk sırada Hatay'ın İskenderun ilçesi (Merkez) yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hava kirliliği dünya genelinde dakikada 13 insanın ölümüne yol açıyor.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air'in yayımladığı raporda da Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında gösterildi.
Türkiye'nin tek temiz havalı şehri belli oldu! Türkiye'deki hava kirliliğine dikkat çekmek için “İstanbul'da Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı Sempozyumu” düzenleyen Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre, Türkiye'de temiz hava açısından yaşanabilecek tek kent Rize.
Bakanlığın Hava Kalitesi İzleme Merkezi'ne bağlı Sürekli İzleme verilerinden alınan bilgilere göre havası en temiz şehir de Bursa oldu. Sanayi şehri olarak bilinen ve birçok sanayi kuruluşunun ilk tercih ettiği şehirlerden birisi olan Bursa'da hava kalite endeksi 10 olarak ölçüldü.
131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında. Ayrıca büyük okyanus ve Karayipler'deki Guam ve Porto Riko'nun da aralarında bulunduğu 7 bölge de bu listedeki yerini aldı.
Yalova; 6 Haziran 1995 tarihinde Bursa ili Gemlik ilçesine bağlı Armutlu beldesi ile Kocaeli ili Karamürsel ilçesine bağlı Altınova, Subaşı ve Kaytazdere beldelerini sınırları içine alınarak il olmuştur.
Yalova nüfusunun az olmasının birçok sebebi vardır. Bu sebepler arasında coğrafi konumu, küçüklüğü ve ekonomik yapısı sebep gösterilebilir. Yalova İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerin arasında yer almaktadır. Bu durum Yalova'nın göç almasını zorlaştırmaktadır.
Yalova, eşsiz güzellikleri ile sakinlerine huzur veren bir şehirdir. Yalova gibi yeşil ve mavinin hakim olduğu, sıcak, güvenli, huzurlu, hayatı kolaylaştıran ve güzel bir şehirde yaşamak isteyenler için şehrin çeşitli bölgelerindeki evler makul fiyatlara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri