Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Altını ucuza alıp pahalıya satmak haram mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Altını ucuza alıp pahalıya satmak haram mı?

Çünkü farklı zaman dilimlerinde yapılan alım-satımdan elde edilen fark bir paranın diğeri karşısındaki değer kaybı veya zararıdır. Bu ise faiz değildir. Bu itibarla, söz konusu piyasalarda, yatırım ve ticari amaçla döviz alınmasında ve satılmasında, dinen bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ucuza alıp pahalıya satmak caiz mi?

Peygamber efendimiz, (Müslümanların, şehre mal getiren köylüleri karşılayıp piyasaya fiyatını gizleyerek, ucuz satın almalarını) yasakladı. Köylü böyle bir satıştan vazgeçebilir. Piyasayı bilmeyenlere yüksek fiyatla mal satmak da haramdır. Hatta, acemi olup, ucuz satan veya pahalı alan ile alışveriş etmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Altın alıp satmak haram mıdır?

Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir. Ancak her iki bedelin kapıda peşin olarak teslim edilmesiyle gerçekleştirilecek olan altın veya gümüş alım-satımı caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bir malı ucuza almak günah mı?

Rayiç fiyattan ucuza almak ise mekruh olur. Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Al sat yapmak dinen caiz mi?

Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Altın alışverişinde dikkat edilmesi gerekenler | [Birfetva-Nureddin Yıldız]

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Altın birikimi yapmak günah mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bigpara.hurriyet.com.tr

Devletin verdiği 1000 TL helal mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Pahalı bir şey almak günah mı?

Pahalı şeyler almanın haram olduğu sık sık işitilir. Gerçekten öyle midir? Aslında, hepsi koşullara bağlıdır. Parayı helal yoldan kazandıysanız ve haram şeylere harcamadıysanız, bu tür şeyleri satın almanızda bir sorun yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tayyab.com.tr

Haram parayı ne yapmak gerekir?

Haram malı, hediye vermek caiz olmaz. Haram olduğunu bilenin de, bunu alması caiz olmaz. Eline, haram mal, mesela para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir. Başka yere vermesi günah olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Haram mal nasıl çıkar?

' İçki, uyuşturucu ve kumar gibi haram yollardan elde edilen mallar, muhtaç olan kişilere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkartılır. Başkasının hakkına girerek elde edilen mallar ise sahibine iade edilmelidir. Olur da sahibi bulunamazsa mirasçıları araştırılır ve kendilerine teslim edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Altın alıp satmak para kazandırır mı?

Altın her zaman kazançlı bir yatırım aracı olmuştur. Yani bugün alıp uzun vadede beklettiğiniz zaman mutlaka bir kazanç sağlarsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: paratic.com

Altın faizi haram mı?

Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Aksi takdirde yani, bedellerden birinin veresiye olması halinde yapılan işlem faize (nesie ribasına) dönüşür. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Para biriktirmek caiz mi?

Günümüzde birçok kişi ev veya araba almak için para biriktirebiliyor. Biriktirilen para helal yoldan kazanılıyorsa, içinden zekâtı veriliyorsa; böyle bir malı biriktirmenin hiçbir sakıncası yoktur. İslam âlimlerinin bir kısmı ihtiyaç fazlası tüm malların biriktirilmesi caiz değildir demektedirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: camiahaber.com

Dinen ticarette yüzde kaç kâr helaldir?

Gerek Kur'an ve Sünnet'te gerekse sahâbe uygulamalarında kâr için belirli bir oran getirilmemiş ve bu husus kural olarak fert veya toplum olarak müslümanlara bırakılmıştır. Çünkü böyle sabit bir oran her zaman, her yerde ve bütün mallar açısından adaleti gerçekleştirmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Ticaretin ne kadarı helal?

Mecelle'ye göre ticaret mallarında %5 olan aldatılma oranı, hayvan satışlarında % 10, taşınmaz mal satışlarında da %20'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net

Islama göre yüzde kaç kâr?

Cevap: İslam dininde ticarette kar yüzdesi ve bir mala yüzde kaç zam yapılacağı hakkında hiçbir hüküm yoktur! Aksine bu iş, vicdanı elden bırakmamak şartı ile o malı satan kişiye bırakılmıştır! Örneğin bir malın kar oranı % 18 ken diğer bir malın kar oranı ise % 233 olabiliyor!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahihhadisler.com

Haram para ile sevap olur mu?

Sadaka olarak verilen haram maldan sevap ummak caiz değildir. Haram paradan verilen sadakayı alan kimse, bunun haramdan olduğunu bilerek, Allah kabul etsin derse, kafir olur. Veren de amin derse, o da kafir olur. Haram paradan sevap ummak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Bir paranın haram olduğunu nasıl anlarız?

Domuz, içki, leş, hırsızlık, rüşvet, gasp gibi sebeplerle elde edilen mallar hem zatı hem vasfı itibarıyla haram mal olurken faiz, kumar, ihtikar gibi sebeplerle elde edilen mallar ise vasfı itibarıyla haram sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Haram yiyenin sonu ne olur?

Yediği, içtiği ve giydiği haram olan kişi, yaşayan bir ölüden farksızdır. Haram, afyon gibi insanı gaflete sürükler; Allah'a itaatten uzak bırakır. Yani zehir bulaşan bir beden nasıl ki elden ayaktan düşüyorsa, haram yiyen ruh da zehirlenmiş olur ve dolayısıyla da ibadetlere karşı elden ayaktan düşmüş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Malı yüksek fiyata satmak caiz mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu

Bir mal ya da ürünü belli bir fiyattan satmak üzere vekil kılınan kişi bu malı müvekkilinin hayrına olacak şekilde daha yüksek bir fiyata satıp bedeli de bütünü ile müvekkiline teslim ederse yaptığı bu işlem caiz olur (Kâsânî, Bedâʾi, 6/27).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Haram parayla hayır olur mu?

İslâm dini, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan sağlamalarını emreder. Gayrimeşru ve haram yollarla elde edilen kazanç ile ibadetler yerine getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bulunan parayı harcamak günah mı?

Diyanet, buluntu para konusunda takip edilecek yöntemi, "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır" sözleriyle açıkladı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Elinde olmayan malı satmak caiz mi?

İslâm'da mevcut olmayan ve meydana gelmeme tehlikesi bulunan ma'dûmun satışı yasaklanmış; fakat selem akdi bundan istisna edilmiştir. Meselâ, on dönüm tarladan çıkacak ürünü peşin para ile satmak ma'dümun satışı olup, câiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Başkasının parasını kullanmak haram mı?

Sual: Samimi bir arkadaşın malını ondan habersiz kullanmak veya yemek caiz olur mu? Başkalarının malını izinsiz kullanmak haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Devletten maaş almak caiz mi?

Yapılan iş meşru olduktan sonra alınan maaş helal olur. Paranın kendisi bizatihi haram olmaz, haram olan onu kazanma yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net
Önceki makale
Su idrar yollarını temizler mi?
Sonraki makale
Transit T1 nedir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT