G71 boyuna kaba tornalama çevrimi ölçüleri X ve Z eksenleri boyunca sürekli artan ya da azalan silindirik dış yüzeylerin ve deliklerin işlenmesinde kullanılır.
G71 ile Z yönünde birleşik tekrar çevrimi (Silindirik boyuna dış/iç tornalama kaba boşaltma çevrimi) ile parçaları kaba olarak işlemek için tekrarlı çevrim komutu kullanılır. Komut Z ekseni boyunca yatay olarak sağdan sola doğru hareket eder.
G71, CNC (Bilgisayar Kontrollü Sayısal Kontrol) torna makinelerinde kullanılan bir komuttur. Bu komut, tezgahın döner eksenine göre simetrik tornalama işlemini gerçekleştirmek için kullanılır. G71 komutu, programcıya iş parçasının kesilme hızı, kesme derinliği ve takım yolu gibi parametreleri belirleme imkanı sağlar.
G70: Myastenia gravis ve diğer nöromüsküler hastalıklar.
G73, gagalamalı delik delme çevrimidir. Derin deliklerin delinmesi esnasında çıkan talaşların takımın sıkışmasına sebep olmaması için kırılarak dışarı atılması gerekir. Bu çevrimde her kademesinden sonra takım, 1 mm geri çıkıp bir sonraki kademeyi delmeye devam eder.
İlgili 45 soru bulundu
G74 delik delme çevrimi alına kanal açmak amacıyla da kullanılır. Eğer alında tek bir kanal açılacaksa G74 parametreleri aşağıdaki gibi kullanılır. G74 çevrim komutu aynı zamanda iş parçasının alnına birden fazla kanal açmak için de kullanılır. Bu durumda G74 çevrim parametrelerine X ve P parametreleri eklenir.
Bu çevrim alın tornalama ve alın tornalama yöntemiyle dış çap tornalama işlemlerinde kullanılır. Özellikle tornalama boyu kısa ve çaplar arasındaki ölçü farkının fazla olduğu dış çap tornalamalarında tercih edilir (Şekil – 111).
G71 boyuna kaba tornalama çevrimi ölçüleri X ve Z eksenleri boyunca sürekli artan ya da azalan silindirik dış yüzeylerin ve deliklerin işlenmesinde kullanılır. kadar geri çekilerek Z ekseninde çevrimin başladığı noktaya geri döner. Bu şekilde talaş alma işlemi en son talaş alınıncaya kadar devam eder.
G17: Makinenin X-Y çalışma düzlemi. G18: CNC makinesinin Z-X çalışma düzlemi. G19: Makinelerin Y-Z çalışma düzlemi. G20: İnç (parmak) ölçü sistemi için kullanılan kod.
Açısal koordinat komutu genellikle bir çember etrafında delik delmek için kullanılır. G16 komutundan sonra kullanılan parametrelerden X yarıçap, Y açı olarak algılanır.İlk delikten sonraki delikler mutlak (G90) ya da eklemeli (G91) olarak tanımlanabilir.
Derinliği fazla olmayan deliklerin delme komutudur. Delik sonuna gelindiğinde takım hızla iş parçası dışına çıkar. Görevi bittikten sonra G80 komutu ile iptal edilmesi gerekir (Şekil – 176).
Bu koordinat sisteminde, girilen kesici takıma ait eksenel yer değiştirme mesafeleri iş parçasının sıfır noktasına göre verilir. Bu koordinat sistemi basit parçaların programlanmasında tercih edilmesine rağmen karmaşık ve kompleks iş parçalarında kullanılması tavsiye edilmez.
G Kodları G kodları, CNC programlarının yazımında kullanılan talaş kaldırma işlemlerini doğrudan ilgilendiren kodlardır. G kod numaraları G00 – G99 arasındadır. GO1 – G1 : Kesici takımın talaş kaldırarak hareketi olup takım iş parçası ile temas halindedir.
G00 – G99 arasında numaralandırılan G kodları, talaş kaldırma işlemlerinde CNC programlarının yazımında en önemli kodların başında gelmektedir. M kodları, CNC torna programlarının yazımında kullanılan yardımcı fonksiyon kodlarıdır.
G21 komutu CNC programında kullanılacak olan ölçü sisteminin metrik olarak tanımlanmasında kullanılır. Ülkemizde kullanılan CNC tezgâhlarının sistem parametre sayfasında ölçü sistemi mm olarak tanıtıldığı için CNC programında G21 komutunun tekrar girilmesine gerek yoktur.
CNC Torna G Kodları
G00-G0: Tornanın talaş kaldırmadan boşta ve hızlı ilerlemesi. G17: Düzlem seçimi. G28: Tezgâhı 0 noktasına gönderme. G96: Sabit yüzey kesme hızı
G40, G41 ve G42 komutları kesici takım uç yarıçapı telafisi ile ilgili komutlardır. Şekil – 103' te görüldüğü gibi kesici takım uçlarının özellikle eğrisel tornalama esnasında iş parçasının yüzeyine temas eden noktaları sürekli olarak değişmektedir.
G90 / G91 - G kodu Komutlarını Konumlandırma
G90, mutlak modu içindir ve G91, göreli mod içindir. Mutlak modda, aletin pozisyonu daima mutlak noktadan veya sıfırdan yapılır. Böylece komut G01 X10 Y5, önceki konum ne olursa olsun, aracı tam olarak o noktaya (10,5) götürecektir.
G22: Başka yerlerde sınıflandırılmış hastalıklarda Parkinson sendromu.
G 28 Tezgâh Sıfır Noktası Nedir
CNC programının başında ve sonunda emniyet için taret iş parçasından en uzak noktaya (Tezgâh Sıfır Noktası) gönderilmesi gerekir. Bunun için G28 komutu kullanılır. Bu işlem için önce G28 kodu ve arkasına kesicinin gitmesini istediğimiz koordinat eklemeli olarak yazılır (Şekil – 100).
G99: Sinir sisteminin diğer hastalıkları, başka yerde sınıflandırılmış hastalıklarda.
CNC İşleme Merkezi G kodları olan G00/G0 komutun kullanılması, tıpkı CNC torna tezgâhlarında olduğu gibi kesici takımın boşta hızlı hareketini tanımlamak için kullanılır. Kesici takımın P1 noktasından P2 noktasına yaptığı hareket G00/G0 hareketidir.
CNC Torna Tezgâhında Kanal Açma ve Kesme İşlemini G75 Çevrimiyle Yapabilirsiniz. Bu çevrim X ekseninde iş parçasının dış çapında ve delik iç yüzeylerinde kanal açmak için kullanılır. Ayrıca parça kesme işlemlerinde de kullanılabilmektedir.
13- CNC torna tezgahında delik delme, kılavuz çekme, diş çekme vb. işlemlerde G97 sabit devir sayısı kodu kullanılır.
G84 çevrimi normal (Sağ diş) kılavuz açma işlemleri için kullanılır. Kılavuz saat ibresinin yönünde dönerek belirlenen ilerleme değerinde diş açar. Hedef derinliğe ulaştığında P değerinde tezgâh mili durur, bekler ve ters yönde dönerek aynı ilerleme hızında geri çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri