Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Çocuğu olmayan kardeşin mirası kime kalır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çocuğu olmayan kardeşin mirası kime kalır?

Çocuğu olmayan kişinin anne ve babası ile nene dedesi sağ değilse mirasın yarısı sağ kalan eşe diğer yarısı da kardeşlere ( ölen kardeş varsa onun çocuklarına yani yeğenlere ) kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Çocuk yoksa miras kardeşe kalır mı?

Miras Hukuku tarafından belirlenen kurallara göre, ölen kişinin eş, çocuk, anne ve baba, büyükanne veya büyükbaba, kardeş gibi hiçbir akrabanın bulunmaması halinde, arkasında bıraktığı malvarlığı, direkt olarak devlet hazinesine aktarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esen.av.tr

Vefat eden kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?

Eğer çocuğu olmayan kişi evli ise, eş TMK 499 uyarınca yasal mirasçıdır. Eş ile birlikte diğer yasal mirasçılar da mirastan pay alacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Ölen kardeşin mirası kime kalır?

Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır. Ölen kişinin hayatta hiçbir akrabasının bulunmaması durumunda ise miras devlet hazinesine aktarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhukuk.com.tr

Hiç evlenmemiş kardeşin mirası kime kalır?

Hukuki açıdan, aynı anne ve babadan, olan kardeşlerin tümü, mirastan eşit şekilde pay alma hakkına sahiptir. Miras bırakan kişinin bekar ve vefat etmiş olması ayrıca hiçbir mirasçının olmaması durumlarında, bekar kardeşin mirası, kardeşler arasında eşit şekilde paylaşılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayuyarkaba.av.tr

Çocuğu olmayan kimse vefat ederse mirası nasıl paylaşılır?

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kardeş kardeşi mirastan men edebilir mi?

Vasiyet olmaması durumunda kardeşler arasında miras paylaşımı, karşılıklı anlaşma çerçevesinde yapılabilir. Aksi durumda paylaşım, Miras Hukuku çerçevesinde yapılır. Vefat eden murisin eşi hayatta ise, mirastan pay alabilir. Mirasçı anne ve baba zümresinden ise, miras payı 1/2 ile 4'te 1 oranında paylaştırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Kardeşten kardeşe miras nasıl kalır?

Kardeşler arasında miras paylaşımı, mirası murisin eşi ile paylaşıp paylaşmadığına göre değişmektedir: Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/4 olur. Geriye kalan 3/4 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Alt soy yoksa miras kime kalır?

Miras bırakanın hiç altsoyu yoksa, anne ve babası mirasçı olur. Miras bırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Yani miras bırakanın kardeşleri halefiyet ilkesi gereği onların yerini alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Yeğene miras düşer mi?

Eğer ana ve baba hayatta iseler kardeşler ve yeğenler mirasçı olamazlar. Burada ölçü ölene en yakın kanuni mirasçıların olmasıdır. Ana veya baba mirasbırakandan önce ölmüş bulunuyorsa bunun altsoyu onun yerine geçerler. Yani mirasbırakanın kardeşleri bu halde mirasçı olabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celik-hukuk.net

Miras kalan evin Kardeslerden birine devredilmesi için ne yapılmalıdır?

Mirasın payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanmasıyla yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Teyzeden yeğene miras kalır mı?

Mirasta Amca, Dayı, Hala, Teyze ve Çocuklarının yani Kuzenlerin Payı Ölen kişinin çocuğu, torunu, ana ve babası, kardeşleri, yeğenleri, büyük ana ve büyük babası yoksa amca, dayı, hala ve teyzeleri, onlar da yoksa çocukları, yani kuzenleri eşit oranda mirasçı olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kuzene miras kalır mı?

Kardeşler. Dayı, amca, hala, teyze, yiğen. Kuzen. Kimse bulunamazsa Devlet yasal mirasçıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Yeğen mirasçı olur mu?

İkinci zümre mirasçıları ,ölenin ana,babası ve onların altsoy hısımlarıdır.Buna göre ikinci zümre mirasçılar ana ,baba,kardeşler,yeğenlerdir. Bunların kanuni mirasçı olabilmeleri için her şeyden önce birinci zümreden kanuni mirasçının bulunmaması lazımdır. Yani ölenin çocuğu veya torunu bulunmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikavukatlik.com

Bir kişinin yasal mirasçıları kimlerdir?

Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir. Kısacası toplamda 4 grup yasal mirasçı bulunmaktadır. Altsoy vefat eden kimsenin kanuni olarak tanımlanmış yasal mirasçısıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: canberksen.av.tr

Ikinci derece mirasçılar kimlerdir?

2.derece mirasçılar, miras bırakanın mirasçıları ana ve babasıdır. Ana ve baba eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi alt soyları alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Saklı pay ne demektir?

Miras hukukunda saklı pay, miras bırakanın miras hakkına tecavüz eden bazı tasarruflarına karşı korunan, yasal miras payının belirli bir oranıdır. Miras bırakan (muris) bu oranlar üzerinde tasarruf edemez. Saklı pay sahibi mirasçının saklı pay üzerindeki miras hakkı hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Miras hakkı kaç yıl sonra devlete kalır?

Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

Yeğenin saklı payı var mı?

Miras bırakanın alt soyundan olan bireylerin tamamı saklı paylı mirasçıdır. Kanunda sayılan kişiler haricinde miras bırakanın kardeşleri, yeğenleri, teyzeleri ya da amcaları gibi akrabalarına saklı pay hakkı tanınmaz. Kardeş, yeğen, kuzen, dede, nine saklı paylı mirasçı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Geriye dönük miras hakkı nasıl alınır?

Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikhukukburosu.av.tr

Saklı paylı mirasçılar kimlerdir?

Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?

Kardeşlerden Biri Mal Paylaşımına İtiraz Ederse Ne Olur? Günümüzde mal paylaşımı genellikle kardeşler arasında yapılır. Kardeşler arasında yapılan paylaşımda uyuşmazlık yaşanması halinde, kardeşlerden biri mahkeme yoluna başvurabilir. Bu durumda mirasa konu olan taşınır ya da taşınmazın satılmasına karar verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Miras Altsoya geçer mi?

Mirasın reddi halinde miras ret eden kişinin alt soyuna geçmektedir. Alt soyunun da ret etmesi gerekmektedir. Ancak, örneğin 2.zümre mirasçılarının hepsinin ret etmesi halinde miras 3.zümreye geçmez. Yani ret halinde ret eden ölmüş sayılmakta ve alt soyuna geçmektedir; ancak diğer zümreye geçmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kardeş hangi durumda mirasçı olur?

Mirasbırakanın kendi kardeşleri ikinci zümre mirasçısıdır. Dolayısıyla, kardeşlerin yasal mirasçı olabilmeleri için birinci zümrede hiçbir mirasçı bulunmaması gerekir. Ana ya da babadan birinin yahut her ikisinin de muristen önce ölmüş olmaları durumunda kardeşler mirasçı olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kardeşlerin saklı payı var mı?

Medeni Kanunumuz yalnızca eş, altsoy ve son olarak ana ve baba bakımından saklı payın varlığını kabul etmiştir. Bir diğer ifadeyle, yalnızca bu kişiler saklı pay sahibidir. Örneğin kardeşin saklı payı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guleryuz.av.tr

Kardeşler arasında mirastan feragat olur mu?

Miras bırakan ile mirasçı arasında yapılan mirastan feragat sözleşmesi kişinin sağlığında gerçekleştirilir. Bunun için herhangi bir süre sınırlaması yoktur dolayısıyla hak düşürücü süre ya da zaman aşımı da bulunmaz. Ancak kardeşler arasında mirastan feragat söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT