Tek başına oynamak, çocuklarda güçlü bir bağımsızlık duygusu geliştirir. Her zaman başka bir kişinin veya bir grup insanın etrafında olmaları gerekmez. Bu sosyal bağımsızlık, her durumda kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır. Bağımsız oyun başkalarından çekinmeyi teşvik etmez.
Korkular, anne ile bağımlı kurulan ilişki, bakıcı ve oyun oynayan anne baba ile birlikte çocuğun kendini sakinleştirememesi, oyuna odaklanma sorunsalları, ekran bağımlılıkları vb. pek çok sebebe dayanan sorun ile çocuğunuzun tek başına oyun oynama alışkanlığı geliştirememiş olabilir.
“Özellikle 1,5-3 yaş arası çocuklar dil gelişimi ile birlikte sembolik oyunlar (evcilik, doktorculuk vb.) kurmaya başlarlar. Bu oyunlarda çocuklar kendi dünyalarını yaratır ve bir izleyici ya da oyuncuya ihtiyaç duyarlar.
1 yaş civarında çocuklar kendi başlarına en fazla 15 dakika kadar oyun oynayabilirler. Ebeveynler çocuklarının kendi başlarına oyun oynayabilmesi için, çocuklarının diğer çocuklarla birlikte vakit geçirmesi ve oyun oynaması için ortam yaratmalıdır.
Oynadığı oyunlar, kurduğu cümleler, hissettiği duygular küçük yüreğindeki büyük ipuçlarını verir. ÇOCUKLAR NEDEN SÜREKLİ OYUN OYNAMAK İSTER? Çünkü oyun çocuğun en ciddi faaliyetidir. Çünkü oyun özgürlük demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Oyun bağımlılığından kurtulmak için psikoterapi ve ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Grup seansları, gerçeklik terapisi, bilinçli farkındalık meditasyonları, BDT, sanal gerçeklik grubu gibi birçok çalışma oyun bağımlılığına tedavi olabilir.
Oyun nedir
Oyun çocuğun ilk dili ve aynı zamanda evrensel tek dilidir. Oyun, duyguları ifade etme, ilişkileri keşfetme ve kendini gerçekleştirme için bir araçtır. Ayrıca oyun çocuğun kendini hayata hazırlamasını sağlar.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Bir süre sonra 2 yaş civarında akranlarıyla yan yana oyunlar oynamaya başlarlar. Bu paralel oyunlarda benzer şekilde oyun kurarlar fakat hala yeteri kadar etkileşim halinde değillerdir.
Tek başına oyun: Çocuk bu evrede, çevresinde başka çocuk olup olmadığı ile ilgilenmez. Çevresindeki çocukları gözlemler fakat onlarla sosyal iletişimi yoktur. Tek başına oynamaktadır. Tek başına ya da yalnız oyun tipik olarak iki-üç yaş çocuklarında görülmektedir.
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Spor aktiviteler, müzik ve enstürman çalma, kitap okuma, doğayı tanıma, resim yapma gibi etkinlikler bir yandan çocuğun sosyalleşmesini sağlarken bir yandan da fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimini de destekleyecektir.
Çocuklar varlıklarını ispatlayabilmek için dikkatleri üzerlerine çekmeye çalışır. İlgi çekme isteği çevresindeki insanlardan beklentileri olduğunu gösterir. Hiç fark edilmemek, isteklerinin karşılanmadığını görmek çocuğun aşırı tepkiler vermesine ve sınırsız isteklerde bulunmasına yol açabilir.
Çocuklarda saldırganlık, ilgisiz ve sevgisiz kaldığı içinde ortaya çıkabilir. Ailesi tarafından yeterince ilgilenilmeyen, istekleri göz ardı edilen, sevildiği hissettirilmeyen çocuk saldırgan tavırla sergileyebilir. Çocuklarda saldırganlığın bir diğer sebebi de anne ve babanın çocuğun davranışlarına verdiği tepkidir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) oyun oynama bozukluğunu, “Oyunun diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere göre öncelikli hâl alması, oyun oynama üzerinde kontrolün azalması ve olumsuz sonuçlarına rağmen oyunun devam etmesi ya da artması” olarak tanımlıyor.
Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
Bazı insanlar iki yaş gibi çok daha erken döneme ait anılarını hatırlarken bazıları 7-8 yaşlarını hatırlamıyor. Ortalama 3,5 yaşından itibaren silik de olsa bazı anılar hatırlanıyor.
Bu dönemde çocuk gördüğü şeylerin etkisi altındadır ve benmerkezcidir. Nesneler arasındaki ilişkileri anlayabilir, eşleştirme yapabilirler. Uzun-kısa ayırımını yapabilirler. Basit-somut sınıflandırmalar yapabilirler (yiyecek, giyecek, hayvan gibi). • Yaş ilerledikçe sayıları görsel olarak tanıyıp ezberleyebilirler.
Saldırganlık, kardeş kıskançlığı, içe kapanıklık, kaygı, depresyon, travma, davranış bozuklukları, tek ebeveynlik, öfke patlamaları, tırnak yeme, dışkı kaçırma, alt ıslatma, evlat edinme, bağlanma sorunları, özgüven problemleri vb. sorunların çözümünde bu oyun terapisi aileye yardımcı olur.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır.
Uyku ve Yeme Bozuklukları, Kardeş Kıskançlığı, Anksiyete ve Takıntı Sorunları, Erken Yaşam Depresyonu, Saldırgan Davranışların Sürekliliği, İstismarcı Psikoz, Ölüm veya Boşanma Süreci, Hiperaktivite, Sosyal Beceri Bozukluğu gibi sorunların oyun terapisi yoluyla profesyonel olarak ele alınması amaçlanmıştır.
Oyun oynamak çocukları bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel olarak geliştirir. Yapılan araştırmalarda, oyun oynamanın sinir hücrelerinin ve sinaps bağlantılarının gelişmesine katkıda bulunduğu görülmüştür. Ayni zamanda, oyun oynama deneyimi, beyindeki üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hisleri ortadan kaldırmaktadır.
Oyun terapisi genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere düzenli şekilde devam ettiğinde 16-20 seans arası sürmektedir. Bu süreci çocuğun gelişimsel dönemi ve terapinin gidişatı da etkilemektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri