Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir.
Çam fıstığı ağacı, Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişir. Çam fıstığı ağacı şemsiye görünümüne benzer. Sert kabuklu kozalakları olan çam fıstığı ağacının boyu ise yaklaşık olarak 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş bir tepesi bulunan çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir.
Olgunlaşan meyveler bir sopa yardımıyla ağaçtan düşürülür. Daha nemli olan çam fıstığı kozalakları serin ve güneş alan bir yerde kurumaya bırakılır. Sıcak havanın etkisiyle kuruyan kozalakların içindeki tohumlar çıkarılır. Suda yumuşatılarak tohumların içindeki fıstıklar ayrılır.
-Çam ağaçları kuraklığa dayanıklı bir ağaç türü olması sebebiyle ülkemizde birçok yerde fidanı dikilmekte ve yetiştirilmektedir. -Çam ağacının en önemli özelliği ise kozalaklarıdır. Özellikle kozalakları süs için kullanılmakta ve yakacak olarak birçok yerde toplanmaktadır.
Çam fıstığı kozalakları kasım ayından itibaren toplanmaya başlanır. Çam fıstığı kabuğu oldukça sert bir yapıya sahiptir. Sert kabuğunun parçalanabilmesi için toplanan kozalaklar haziran ve temmuz aylarında güneşe serilip kurutulur.
İlgili 28 soru bulundu
Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür.
4 veya 5 kozalak bir araya geldiğinde 1 kilo eder. 1 ton kozalaktan ise yaklaşık 80 kilo çam fıstığı çıkar.
Diğer Orman Ürünlerini Sökmek, Kesmek ve Toplamak : Madde 13- Devlet Ormanlarında her çeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
Tepesi düz, sık dallı ve taç şemsiye biçimlidir. Bu özellikleriyle diğer çam türlerinden ayırt edilir. Yapraklar 10 ila 20 cm uzunluğunda, parlak açık yeşil renkli ve sivri uçludur. Yaprak kını kısa ve açık sarı renklidir.
Yeşil çam kozalakları bahar mevsiminde yeni oluşan dalların uçlarında kendilerini gösterirler. Havada uçan çiçek tozları çam ağacında kendilerine bir yer bulurlar ve oraya yerleşirler. Orada çam kozalakları oluşmaya başlarlar.
Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,3 kg ve 118,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.
Çam fıstığı kozalağı genellikle sonbahar mevsiminin sonlarına doğru yani Kasım ayında başlanarak ilkbahar mevsiminin sonlarına yani Mayıs ayına kadar toplama işlemi devam etmektedir.
Köylüler ölümü göze alarak hasadını yaptıkları fıstık kozalaklarının kilosunu 6 lira 50 kuruştan satıyor. 4 tane kozalak 1 kilogram geliyor. Bir köylü günde 150 ila 500 kilo arasında çam fıstığı kozalağı toplayabiliyor. Toplanan çak fıstığı kozalakları işlenmek için fabrikaya gidiyor.
Kozalakları izlemeyi sürdür. Kozalaklar suyun içinde kapanır. Kapanma sıcak suyun içinde hızlı, soğuk suyun içinde yavaş yavaş olur. Sudan çıkan ve kurumaya başlayan kozalakların pulları yeniden açılır ve bir süre sonra eski hallerine döner.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
1- Çam kozalağının içinde bulunan yağlar enfeksiyon ve soğuk algınlığını önler. 2- Yeni olmaya başlayan kozalaklar gastrit ve ülser ağrılarını hafifletir. 3- Mide hastalıkları tedavisinde faydası büyüktür. 4- Çam kozalakları antioksidan bakımından zengindirler.
Kozalak pekmezleri, genelde insan sağlığı için en faydalı ağaçlardan olan çam ağacından elde edilmektedir.
Başta Ege Bölgesi olmak üzere, yer yer Akdeniz, çok sınırlı olarak da Karadeniz Bölgesinde Bartın ve Artvin civarında küçük ormanlar oluşturur. Dünyadaki en geniş yayılış alanı Anadolu topraklarındadır. Kozalakları da tohumları da diğer çam türlerininkinden daha büyüktür.
Gölgeye en dayanıklı çam ağacı türü olarak da bilinen Anadolu Karaçamı, nemli topraklarda çok daha verimli şekilde yetişir. Odunu sert ve dayanıklıdır, bu nedenle mobilya imalatında ve inşaat alanlarında yoğun şekilde kullanılır.
2017 para cezaları cetveline göre; palamut, ıhlamur çiçeği, her çeşit orman örtüsü, mazı kozalağı tıbbi ve sınai nebatları veya orman tohumlarını toplayıp götürmek ile ticaret amacıyla olmaksızın ormanlık alandan kendi ihtiyacı için toprak, kum ve çakıl çıkarmaya da 179 lira para cezası uygulanıyor.
Kızılçam kozalaklarının çabuk yandıkları doğru; ancak patlamak gibi bir huyları yok. Şöminede veya odun sobasında çıra olarak kullanılabilirler, tam da bu yüzden orman yangınları sırasında olağan şüpheli haline gelmiş olabilirler.
Kozalak toplamak isteyen vatandaşlarımız kendi mahallelerinin bağlı olduğu Orman İşletme Şefi veya memurları ile irtibata geçerek toplama izni almaları gerekmektedir.
Çam fıstık, fıstık çamında ortaya çıkan kozalaklar içerisinden çıkarılmaktadır. Daha sonra ise sert kabukları kırılır ve çam fıstık elde edilir. Çam fıstık besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Akdeniz ülkelerinin neredeyse tümünde çam fıstığı yetişmektedir.
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
efendim "çam fıstığı", fıstık çamı'ndan elde edilen ve hani zeytinyağlı dolma ve sarmalara*, iç pilava, helvalara konulan minik beyaz fıstıktır. "şam fıstığı" ise ilk kez şam'dan geldiği için o adla anılan, sonra mezopotamya iklimine sahip olan antep'te de yetiştirilen, diğer adı da antep fıstığı olan çerezdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri