Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Babalardan çocuklara aktarılan genlerin anneden geçenlere göre daha baskın olduğu ortaya çıktı. Haberler Sağlık Genel Sağlık Babalardan çocuklara aktarılan genlerin anneden geçenlere göre daha baskın olduğu ortaya çıktı.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Genelde babaya benziyor olduğu söylenir böyle durumlarda ki; kafalarda soru işareti olmasın. Bu durum sadece görüntüye bakarak bazen doğru olsa bile, bebekler anneye genetik açıdan daha fazla benzer.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
İlgili 27 soru bulundu
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Çocuk her iki ebeveynden izler taşır. Yüzü size, saçları büyük annenizinkine, gözleri babasının gözlerine benzeyebilir. Kahverengi göz rengi genellikle sürpriz sayılmaz. Eğer ailede kahverengi ve mavi gözlere sahip ebeveynler varsa çocuğunuzun gözlerinin kahverengi olma ihtimali daha yüksektir.
Hayır, kadın erkek farketmez genlerin yarısı anneden yarısı babadan geçer. Büyük babalardan ve büyük annelerden de çeyreği geçer. 23 kromozom sperm, 23 kromozom yumurtada bulunur. Bunlar arasında Y kromozomunun var olup olmaması cinsiyeti belirler.
Çiftlerdeki kromozomlar, biri babadan, diğeri anneden alınan birbirinin kopyalarıdır. Ancak son 2 kromozom bebeğin cinsiyetini belirler ve genin geçmesinden baba sorumludur. Çocuğu biyolojik olarak erkek ya da kız yapar. Görünüşümüz, ebeveynlerimizin hangi genlerinin baskın ve hangilerinin çekinik olduğuna bağlıdır.
Cinsiyet kromozomları veya X ve Y kromozomları olarak adlandırılan ikisi, bir kişinin erkek mi yoksa kadın mı olacağını belirler. Dişilerin iki X kromozomu vardır ve erkeklerde X ve Y kromozomu vardır. Dişiler hem annelerinden hem de babalarından bir X kromozomu alırlar.
Teknolojik gelişmeler ile birlikte baba ile çocuk arasında biyolojik bağ olup olmadığı DNA testi ile tespit edilebilmektedir. Çocuğun baba ile soy bağına ilişkin davalarda, DNA testi yaptırılmasına mahkemece verilmekteyse de, mahkeme kararı olmaksızın özel laboratuvarlarda da DNA testi yaptırılması mümkündür.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Babalar ise Y kromozomu farkıyla bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomu verir. Bir bebek eğer babasından X kromozomu alırsa XX olması nedeniyle kız bebek, eğer babasından Y kromozomu alırsa XY genotipi ile erkek bebek olarak dünyaya gelir.
Baskın genler homozigot ya da heterozigot olabilir. Gamzeli yanak, kahverengi göz, kıvırcık saç, uzun boy baskın genlerdir. Baskın genler büyük harf ile gösterilir. Resesif gen çekinik gen ismi ile de bilinmektedir.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Anne kendi annesinden aldığı X kromozomunun yüzde 25'ini çocuğuna taşıyor. Böylelikle anneanne ile torun arasındaki benzerlik çok daha fazla yaşanıyor. Kız çocukları ise anneanne kadar olmasa da babaanneye benzemeye yatkındır.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Mizaç genetik tarafından belirlenir mi? Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genetiğimiz tarafından belirlendiğini tahmin ediyorlar. Mizaç (huy, temperament), doğuştan gelen ve yaşam boyu değişmeyen, kendine özgü algı, arayış, motivasyon ve potansiyelleri bulunan yapısal bir çekirdektir.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha azdır.
Erkeklerin yalnızca bazılarının spermleri eşite yakın miktarda X ve Y kromozomuna sahiptir ve bu da çocuğunun kız ya da erkek olma ihtimalinin eşit olduğu anlamına gelir. Y kromozomlarında X kromozomlarından daha az gen vardır, erkek çocuklarının çoğunlukla annelerine benzemelerinin sebebi de budur.
Esmerlik geni baskın olduğundan, sarışınlar daima daha azdır.
Fakat hatalıdır. Çünkü mavi gözlü ebeveynlerin (yani Mendelyen karakter gibi düşünecek olsaydık, "aa" genotipine sahip 2 bireyin), herhangi bir mutasyon olmaksızın içerisinde A (kahverengi) aleli olması gereken, kahverengi gözlü yavruları olabilir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri