Ne zaman başlaması gerektiği, nasıl davranılması gerektiği konusunda kargaşa yaşanır. Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 18-36 aylar arasıdır (ortalama 27. ay).
Bebeklerin tuvalet eğitimi almaları için en iyi dönem yaz mevsimi. Ancak öncelikle temel kriter bebeğin tuvalet eğitimine uygun yaş aralığında; yani 18 ay ile 3 yaş arasında olması gerekiyor. Çünkü bebekler mesane ve bağırsak kaslarını 18. aydan itibaren kontrol edebilmeye başlıyor.
Her konuda olduğu gibi, tuvalet eğitiminin de çocuktan çocuğa değiştiğini unutmamak gerekir. Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24 ve 36 aylar arasındadır. İdeal çocuk 3 yaşına girdiğinde, tuvalet eğitimini tamamlamış olur. Günümüzde, yapılan yanlışlar nedeni ile bu eğitim 4 ya da 5 yaşa kadar sürebilir.
Tuvalet eğitimi konusunda psikanalitik bakış ne diyor? Sigmund Freud psikoseksüel gelişim kuramında ikinci evre olarak “anal dönem”i ele alır. Bu dönemde çocuk yaklaşık 18 ay ile 3 yaş arasındadır. Freud, bu dönemde çocuğun bağırsak ve mesane hareketlerini kontrol ederek hazza ulaştığını öne sürmüştür.
Çocuklarda tuvalet eğitimine 18 aylıktan önce başlanmamalıdır. Ayrıca tuvalet eğitimi 3 yaşından daha geç de olmamalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Sadece “aferin” denilmesi yeterlidir. Ayrıca, çocuk tekrar tuvalete girmesi için heveslendirilmiş olur.
Tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusu ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan bir diğeridir. Verilecek eğitim genellikle 3-6 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu süreç bazı çocuklar için daha kısa veya daha uzun olabilir.
Anksiyetesi yüksek, kaygılı bir kişi olur. Buna bağlı olarak başka davranış sorunları da oluşabilir. Alt ıslatma, kaka kaçırma kalıcı olabilir. Kekemelik, agresivite, uyum güçlükleri, sosyal fobi gibi sorunlar tabloya eşlik edebilir, çocukta depresyon gelişebilir.
Ancak tahammülsüz, hoşgörüsüz, aşırı korumacı, aşırı baskıcı gibi olumsuz tutumlar ile tuvalet eğitimi kazandırılmaya çalışılan çocuklarda utanma, kendinden şüphe etme, sarsılmış özgüven duygusu ve bağımlı kişilik yapısı geliştirme gibi olumsuz kişilik örüntülerinin gelişimine zemin hazırlanmaktadır.
Yürümeye başlayan çocuğa lazımlığı kullanmayı öğretmek bir gecede yapılacak bir iş değildir. Tuvalet eğitiminde sabırlı olmak çok öemlidir. Genellikle 3 ila 6 ay sürer, ancak bazı çocuklarda daha fazla veya daha az zaman alabilir. Çok erken başlarsanız, süreç daha uzun sürer.
Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.
Oturağın-tuvaletin ne işe yaradığını anlıyor ve bez kullanımı ile arasındaki bağlantıyı kuruyor. Çiş ve kakasının geldiğini farkediyor, yaparken belli ediyor, söylüyor, genital bölgesini tutuyor veya çömeliyor. Kısa süreli de olsa idrarını dışkısını tutabiliyorsa hazır demektir.
Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
Her çocuğun tuvalet eğitimi için hazır olduğu süreç fiziksel ve ruhsal açıdan farklı olduğundan bir başka çocukla asla kıyaslamayın. Tam aksine onu överek ödüllendirin, küçük sürprizlerle onu cesaretlendirin. Tuvalete gittiğinde kontrolün onda olduğunu hissettirin. Yapmanız gereken şey ona seçenek sunmak olsun.
Çünkü, uyanıkken mesane kontrolü sağlamak elbette daha kolay. Çocuğunuz gerçek anlamda gece tuvalet eğitimine, ancak tüm gün boyunca tuvaleti kullanmayı öğrendikten sonra geçebilir. Bu nedenle, tuvalet eğitimine yeni başlayan çocuğunuzun geceyi rahat geçirebilmesi için yatarken bez bağlamanızda hiçbir sakınca yok.
Eğer çocuk tuvalet eğitimini almaya hazır değilse ve aile eğitime erken başlarsa aile istemeden köstekleyici olabilir. Bu durumda çocukla anne baba arasında inatlaşma olabilir ve istemli olarak idrar kaçırma görülebilir.
Çocuğunuzun tuvalet eğitimini çok kısa sürede kazanacağı beklentisiyle değil, sabırlı ve sakin bir biçimde onu teşvik etmeye devam ederek sürdürün. Çocuğunuzun, tuvalete gitme ihtiyacı geldiğinde, onu tuvalete acele ve panik halde götürmeyin. Çocuğunuza karşı çok ısrarcı olmayın.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
Bunun sebebi pek çok şey olabilir: lazımlığın yeni bir banyoda olması, çocuk bakım merkezindeki tuvaletin korkutucu olması veya yeni kardeşin bebek bezi giyiyor ve çok fazla ilgi görüyor olması.
Barsak ya da mesane obsesyonları kişinin insanların önünde idrarını ya da dışkısını tutamayacağı ve küçük dü- şeceği korkusu üzerine temellenen ve az görülen bir obsesif kompulsif bozukluk türüdür.
Tuvalet eğitimi almış tüm çocuklar zaman zaman kaka kazaları yaşayabilir. Bu durum, özellikle 2-4 yaşlarında normaldir. Kaka kaçırma genellikle bir çocuğun tuvaleti kullanmayı öğrendiği 4 yaştan sonra ortaya çıkar. Çoğu durumda, iç çamaşırdaki bulaş şeklindeki kirlenme kronik kabızlığın bir belirtisidir.
*Eğitim süresinde çocuğun bezinin tekrar takılmaması gerekmektedir. Bu sebeple eğitimin ilk zamanlarında, çocuğu bulunduğu ortamdan sık dışarı çıkarmamak gerekir.
Hem ebeveynler için hem de çocuk için kolaylaştıran bir ürün olan alıştırma külodu herkesin beğenisini kazanır. Bu ürün ile çocuğunuz artık normal külot giydiğini düşünüp tuvalet ihtiyacı hissettiğinde size söylemeye başlar. İhtiyacını söylemese bile bez gibi emici yapısı sayesinde içerisinden sıvı sızdırmaz.
Eğitim sırasında bez alışkanlığını tamamen bırakmak gerekir. Bu nedenle en azından eğitime başlanan ilk 2-3 gün dışarı çıkmamak faydalı olacaktır. Çocuğunuz gündüzleri tuvaletini yapmaya, haber vermeye başladıysa gece tuvalet eğitimine de başlamak gerekir. Bunun için yatmadan bir iki saat önce sıvı alımı kesilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri