Kahvaltıda, et yemekleri veya ikindi çayı yanında, balıklara sos olarak, hatta içki sofrasında tüketilir. Arapça da “kırmızılaştırılmış” anlamına gelir. Türkiye, Filistin ve Lüban mutfağında bulunur ve her dilde söylenişi “Muhammara“dır.
Genellikle meze olarak sofralarımızda yer alsa da, akşam yemeklerinde meze olarak ya da sabah kahvaltılarda tüketilebilir. En lezzetli eşlikçisi beyaz peynirdir. Genellikle ekmek ile birlikte tüketilir. Yedikçe yediren bu mükemmel lezzetin ise yapımı oldukça kolay, pişirmenize ise gerek yok.
Muhammara (Hatay Mezesi) Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru soğan, sarımsak, maydanoz, kırmızı biber robota çekilir. Ceviz ve etimek robotta un haline getirilir.
Sarımsağın kabuklarını soyun ve iyice ezin. Biber salçasını bir kaba alın ve ekmek içiyle ovarak karıştırın. Tahin, sarımsak, tuz ve diğer baharatları içine ekleyerek güzelce karıştırın.
İlgili 18 soru bulundu
Muhammara özellikle güneydoğu mutfağında yapılan bir kahvaltılık. Muhammara, meze, ekmek üstü sürülerek veya kebaplara, barbekü etlere, balıklara sos olarak yeniliyor. Batı Türk mutfağında “Acuka”, doğu bölgelerde ise “Muhammara” olarak biliniyor.
Hatta akşam yemeğine gelen konuklarınıza meze olarak ikram edebilirsiniz…. Bu cam kavanozda buzdolabında hava almadan 2-3 hafta saklanabilir.
Her yörede farklılık gösteren ve içerisindeki bolca baharatlarla kahvaltı sofralarımıza gelen muhammara Anadolu mutfağında geniş yer tutuyor. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de bulunan bu lezzet ceviz ve peynirin muhteşem uyumu ile buluşarak hazırlanıyor.
Yemeklik acuka daha tuzlu daha acı ve cevizsiz iken, kahvaltıda tüketilecek ise, tuz miktarı az, acısız ve öğütülmüş ceviz ile yapılır. Taze toplanmış bahçe biberi en başlıca malzemesidir.
Muhammara Nasıl Yapılır? 1- Biberler közlenir ve ince kıyılıp etimekler, ceviz ve sarımsak ile rondoda çekilir. 2- Daha sonra rondoya çırpma ucu takılır ve biberler, peynir, salçalar, baharatlar, yağ, limon suyu ve nar ekşisi eklenip hepsi karıştırılır. 3- Daha sonra tadı kontrol edilip servis tabağına alınır.
Leblebi ile Muhammara Tarifi İçin Malzemeler
Çok güzel oldu. Pratik, yapmak isteyenlere tavsiye edilir.
Muhammara ile ilgili diğer merak edilen sorulardan biri de "Muhammaraya Yoğurt Konur mu?” sorusudur. Bu noktada yoğurt konulmamaktadır.
Leblebiyle Muhammara Tarifinin Servis Önerisi
Servis aşamasında üzerine kekik, zeytinyağı ve ceviz ekleyebilirsiniz.
Ceviz, baharat ve salçanın mükemmel bir uyumla hazırlanan ve kahvaltı sofralarının baş tacı olan muhammara Kafkas mutfağının geleneksel lezzetlerinden.
Kızarmış ekmek ile ceviz bir robotta çekilir ve geniş bir kapta kırmızıbiber limon karışımı ile birleştirilir. Karışım koyu ise su eklenerek macun haline getirilir. Zeytinyağı, kimyon, nar ekşisi ilave edilir. Karışım ekmeğin üzerine sürülerek servis yapılır.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
muhammara, ceviz, ekmek içi, acı kırmızı biber (salçası da olur), sarımsaktan yapılır yağ konmayabilir (cevizin yağı yeterli olur). antep hatay yöresinde muhammara denir. çerkes versiyonu ise acuka/acıka veya çerkes biberi adıyla anılır.
Mayalandıktan sonra bıçakla dilimlenir ve temiz bir tülbente süzülür. Tülbent sıkıca bağlanır, elimizle bastırıp suyu süzdürülür. Üzerine ağırlık konulur ve 10-12 saat boyunca suyunun tamamen süzülmesi sağlanır. Ne kadar çok ağırlık koyarsanız o kadar çabuk suyu akıp, sertleşmis olur.
Biber ve domates salçası yanı sıra zeytinyağı, ince çekilmiş ceviz içi, bayat ekmek içi ya da galeta unu, rendelenmiş sarımsaklar, susam ve olmazsa olmaz baharatlar... Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine.
Çemen Ev Yapımı (Hatay Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya zeytinyağ ve biber salçasını ekleyelim ,pişirelim ve ayrı bir kapta peyniri ezip pişen salçanın üzerine ekleyelim. Sarımsakları küçük küçük doğrayıp ekleyelim, daha sonra nane, pulbiber, kimyon ,ekleyelim. Biraz pişince servis tabağına alalım.
Hemen kullanmayacağınız salçayı poşet içine koyup derin dondurucuda, sık sık tüketeceğiniz salçayı cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri