Sigorta başlangıç tarihinden önce doğan iki çocuk için ise 4 yıl gerileyecektir. Sigorta başlangıcı gerilediğinden dolayı 2 yıl daha erken emekli olabilecek.
Doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabilir. Her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Bu sürenin üzerinde doğum borçlanması yapılamaz. Dolayısıyla, her doğum sonrasında kadın sigortalı 720 gün borçlanma hakkına sahiptir.
Doğum borçlanması yapılacak çocuğun sayısına göre bu prim miktarı artar. Sonuç olarak, doğum borçlanması emekliliği etkileyen bir faktördür. Doğum yapan anneler, emeklilik hakkını kazanmada ve emekli maaşlarındaki artışta avantaj elde edebilirler.
Emeklilik tarihini daha öne çeker mi? Doğum borçlanması ancak doğumdan önce sigorta girişi olan kadın sigortalılar tarafından yapılabilir ve yalnızca prim ödeme gün sayısı kazandırır. Doğumdan sonraki süreler borçlanılabildiği için sigorta girişi geri gitmez ve emeklilik için avantaj söz konusu olmaz.
Doğum ve Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır? Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Ödenecek en alt limit günlük brüt asgari ücretin %32'si çarpı borçlanılacak gün sayısı, ödenecek en üst limit ise bu tutarın 7,5 katını ifade ediyor.
İlgili 38 soru bulundu
1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 76 bin 861,44 TL olacak. 2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 153 bin 722,9 TL olacak. 3 çocuk için 2.160 gün (6 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 230 bin 584,3 TL olacak.
Sefa M. Cevap: Değerli okurum, eşinizin doğumları sigorta başlangıcından sonra olduğu için her iki doğumu borçlanabilir ve 48 ay (1440 gün) ilave prim günü kazanmış olur. Doğum borçlanması eşinizin emeklilik tarihini ve yaşını değiştirmez, sadece prim gününü artırır.
Doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabilir. Her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Bu sürenin üzerinde doğum borçlanması yapılamaz. Dolayısıyla, her doğum sonrasında kadın sigortalı 720 gün borçlanma hakkına sahiptir.
Oysa doğum yaptığı için bu süreyi borçlanarak (satın alarak) 2 yıl erken emekli olabilir. Çünkü her çocuk için 720 gün borçlanma imkânı bulunuyor. Fatma Hanım ise 1989'da ilk kez sigortalı oldu.
Örneğin, Eylül 1999 sonrası sigorta başlangıcı olan kadın çalışan doğum borçlanması yaparak sigorta başlangıcını 1999 Eylül öncesine çekebilir mi? Hayır; çekemez. Doğum borçlanması; doğumdan önce sigorta girişi olan kadın çalışanlara tanınan bir hak.
Her borçlanma sigorta giriş tarihini öne çekmez.
Türkiye'de emeklilik şartları, 1999 yılında yapılan bir değişiklikle birlikte; yaş, prim günü ve sigortalılık süresi olmak üzere üç şarta bağlanmıştır. Bu değişiklikle birlikte, emeklilik için gerekli prim günü sayısı 7000 güne çıkarıldı. Ancak, 1999 yılı öncesinde sigortalı olanlar için ise bu şart 5000 gündür.
Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilir.
e- Devlet üzerinden sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna "borçlanma" yazarak arama yapılır. Doğum borçlanması yapmak isteyen bir kişi "4A ya da 4B Doğum Borçlanması Başvurusu" sekmesi üzerinden açılan ekrandan "yeni başvuru" sekmesi tıklanır. Doğum borçlanması yapılmak istenen tarih aralığı seçilir.
Doğum borçlanması hakkı, annelerin çocuk doğumu nedeniyle sosyal güvenlik primlerini ödeyememeleri durumunda, anne olma süresini borçlanarak emeklilik haklarını korumalarını sağlayan bir haktır. Bu konu Türkiye'de uzun süredir tartışılan ve üzerinde çalışmalar yürütülen bir konudur.
Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Cevap: Babanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 2575 gün daha prim ödeyerek primi 5375 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.
Eğer staj ya da çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında doğumlar olduysa bunlar borçlanıldığında sigorta başlangıcını geri çekebiliyor. Dolayısıyla yaş ve prim şartı da düşüyor.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir.
2024 ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI ÖDEMESİ
Zamların ardından askerlik ve doğum borçlanması en düşük 213 TL, en yüksek 1600 TL oldu.
Borçlanma süreleri
- Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
5510 sayılı Kanunda, kadın sigortalının en fazla üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden itibaren iki yıllık süre için borçlanma yapabileceği öngörülmüştür.
Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkânı bulunmaktadır. Bu imkân 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırmaktadır. Böyle yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilmektedir.
DOĞUM BORÇLANMASINDA TAKSİTLENDİRME NASIL YAPILIR? Doğum borçlanması bedelinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak borçlanma bedelinin tamamının değilde bir kısmının ödenmesi halinde ödenen tutarın karşılığı kadar gün kazanılır.
Normal emeklilik şartlarına göre kadınların emekli olabilmesi için 58 yaşını tamamlaması gerekir. Ayrıca yaş şartıyla birlikte 7000 prim gün sayısı şartı bulunur.
Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri