Büyüme ve gelişim geriliğinin en yaygın nedeni, çocuklarda yetersiz beslenmedir. Sağlıklı gelişimleri için ihtiyaç duydukları besinleri alamayan çocuklar beklenilen büyüme eğrisini takip edemeyebilir. Büyüme geriliğinin diğer nedenleri ise şunlardır: Bazı kalp, sindirim ve akciğer hastalıkları
Beslenme yetersizliği, özellikle protein, vitamin ve mineral eksiklikleri gelişme geriliğine neden olabilir. Genetik faktörler ise aile geçmişinde gelişme geriliği olan bireylerde daha sık görülür. Gelişme geriliği olan çocukların tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişir.
Annenin beslenmesi, annede yaşanabilecek kansızlık durumu, annenin sigara alkol ve uyuşturucu kullanması gibi hallerde bebek anne karnında gelişim geriliği yaşayabilir. O nedenle gebelerin beslenmesine dikkat ederek kendisine ve bebeğine zarar verecek madde kullanımlarından uzak durmasını önemle söylüyoruz.
Beslenme yetersizliği dünyada ve ülkemizde en sık görülen büyüme geriliği nedenidir. Bu durum tüketilen enerji ve/veya protein yetersizliğine bağlı olabileceği gibi bazı besin öğelerinin (demir, çinko gibi) eksikliği sonucu da görülebilir. Bazen besinlerin barsaklardan emilmesini bozan hastalıklar da sorumlu olabilir.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
İlgili 20 soru bulundu
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir.
Aynı zamanda tedavi süreci oldukça zor bir hal almaktadır. Çocuklarda görülen gelişim geriliği için herhangi bir tıbbi müdahale yapılmamaktadır. Uygulanan programlı eğitimler sayesinde çocuktaki gelişim geriliği probleminin aşılması mümkündür.
Çocukların kas-iskelet sağlığı için çok önemli bir besin olan D vitamininin eksikliği başlangıçta sadece kemik, kas ağrısı ve kramplara neden olsa da kritik düzeydeki ve uzun süreli eksikliği raşitizm denilen kemik sendromuna yol açar.
Raşitizm, D vitamini eksikliğinden dolayı kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması anlamına gelir. Bu hastalık, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, büyüme geriliği, göğüs kemiği deformitesi gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilmektedir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bebeğin beyin gelişimi devam ederken, karın çevresi gelişimi duracaktır. Bu nedenle bebekte asimetrik bir büyüme ortaya çıkar. Aynı zamanda bu gebeliklerde bebeğin suyunda azalma gözlenecektir.
Büyüme Geriliği Tedavisi
Tedavi, büyümedeki gecikmenin nedenine bağlıdır. Beslenme faktörlerine bağlı gecikmiş büyüme, ebeveynleri dengeli bir diyet sağlama konusunda eğiterek çözülebilir. Psikososyal faktörler söz konusuysa, tedavi aile dinamiklerini ve yaşam koşullarını iyileştirmeyi içermelidir.
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar? Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir.
İki yaşından büyük bir çocuğun büyüme eğrisinde aşağı kayma gözlenirse büyüme geriliği vardır.
Gelişme geriliği genellikle standart bir ultrason taraması sırasında teşhis edilebilir. Hamileliğin erken döneminde gelişme geriliğinden şüphelenildiğinde doktor fetüs gelişimini düzenli ultrasonlarla izleyecektir. Gelişme geriliğinin kesin teşhisi için amniyosentez testine başvurulması gerekebilir.
Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlardan (fındık, ceviz, badem vb.) oluşur. Bu gruptaki besinler, temel olarak protein ve ek olarak büyümede oldukça önemli olan demir, çinko ve bazı B grubu vitaminlerinden zengindir.
Boy uzaması için vitamin dendiğinde akla ilk olarak D vitamini gelir. Diş ve kemik sağlığını destekleyen D vitamini, genetik olarak ulaşabileceğiniz maksimum boya erişmenizi sağlayabilir.
İşte bir çocuk, kendi toplumunun büyüme eğrisinde, en alt çizgide veya aşağısında yer alıyorsa ve normal yıllık boy uzamasını yapamıyorsa, büyüme geriliğinden söz etmek gerekir. Boy kısalıklarının nedenleri ve oranları da ülkeler arasında farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle büyüme geriliği oranı vermek güçtür.
Gelişim geriliği, çocuğun gelişim basamaklarına göre, beklenilen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması şeklinde açıklanabilir. Çocuklarda gelişim geriliği sadece fiziksel gelişim geriliği değil aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişim gerilikleri de akla gelmelidir.
Demir eksikliği, çocukların sağlıklı büyümesini engelleyebilir. Demir, beyin fonksiyonlarından bağışıklık sistemine birçok hayati işlevde rolü olan bir mineral olduğundan eksikliği tedavi edilmezse gelişim geriliğine varan sonuçlar doğabilir.
Eğer bir çocukta fiziksel gelişim bozukluğu veya sorunları tespit edilirse çocuk hekimine başvurulması önerilir.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Giriş ve Amaç: Gelişim geriliği (GG) ve entelektüel yetersizlik (EY) fenotipik ve genetik olarak heterojen bir grup hastalıktır. GG/EY olguların etiyolojisinde altta yatan önemli bir kısmını genetik nedenler oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri