Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak...
Çocuklarda havale nedir? Vücut ısısının çok yükselmesi durumunda yaşanan nöbet halidir. Genellik 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve ebeveynlerde paniğe yol açar. Havale çoğunlukla zararsız bir durumdur ve hemen hemen her çocuk havaleden sonra tamamen eski haline döner.
Atesli havale 6 ay ila 5 yas arasi çocuklarda görülür. Ne kadar küçük yasta baslamissa tekrarlama ihtimali o kadar fazladir.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Kan şekeri düşüklüğü, kanda kalsiyum eksikliği, kafa travması, kafa içerisinde tümör, kanama ve epilepsi gibi hastalıklar nedeniyle yaşanabilen soğuk havale; bilinç kaybı, göz kayması, kol ve bacaklarda kasma, çırpma veya pelte gibi olmak ve idrar kaçırma şeklinde kendini belli edebiliyor.
Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde üst üste tekrarlayan nöbetler hasar bırakabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.
Ateşli havale genellikle vücut ısısının 38 derecenin üzerine çıktığı zamanlarda olur, bilincin kaybolması, tepkisiz kalma, gözlerin yukarı kayması, aniden nefesini tutma-morarma, kasılma, kol ve bacaklarda titreme şeklinde hareketlerin biri veya birkaçı eşlik eder.
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.
Havale, beynin normal elektriksel aktivitesinin aniden bozulması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir olaydır. Genellikle kas kasılmaları ve bilinç kaybı ile karakterizedir. Havaleler birçok nedenle tetiklenebilir ve her yaş grubundaki insanı etkileyebilir.
Ateşin derecesine göre huzursuzluk, halsizlik, iştahsızlık, sayıklama ve halüsinasyonlar görülebilir. Özellikle 6 ay – 6 yaş arası çocuklarda ateşli havaleler ortaya çıkabilir.
Çocuklarda 38 C'nin üzeri ateşlerde 'yüksek ateş' tanımına girmektedir ve oldukça dikkatli ve kontrollü davranılması gerekir. Zira; çoğu bakteri (Verem hariç) ve virüsler 38,0 C'da ölürler. Bu ateşte vücudun onlara karşı savaşıdır. 38,1 C'de ateş kavranımdan bahsedebiliriz.
Havalenin ateş yükseldikten 24 saat sonra görülmesi nadirdir. En sık görülme yaşı 6 ay-3 yaş arası olup 18. ayda zirve yapmaktadır. Erkek çocuklarda, kızlara oranla daha sık görülür. Anne ya da babasında ateşli havale öyküsü olan çocuklarda 4 kat daha sık ortaya çıkmaktadır.
Buna bağlı olarak kalp atışı hızlanır, sıvı ve kalori ihtiyacı artar. Tüm bunlar da kalp ve solunum sistemine ek yük getirir. Ateş 6 ay – 6 yaş arası çocuklarda havaleye yol açabilir. Ayrıca huzursuzluk, sayıklama, halüsinasyon gibi etkilere neden olabilir.
* Havale geçiren çocuğun eline, yüzüne ve gözüne kolonua benzeri şeyler dökülmemelidir. * Ateşi varsa mutlaka ateşi düşürmek üzere soğuk kompres yapılıp, kıyafetleri inceltilmelidir. Eğer havale 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Sanılanın aksine ateşin derecesi ile havale riski arasında doğru orantılı bir ilişki yoktur. 37,8 gibi düşük derecede ateşte de havale geçirilebilir. Ateşin 39-40 derece olması gerekmez.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Ateşli havale geçiren bir çocukta ileride zihinsel gerilik olmaz. Ancak ateş sırasında, nöbetler aralıksız, uzun süre sürerse, yani febril “status epileptikus” durumu oluşmuşsa durum değişir. Bu çocuklarda konuşma bozukluğu, nörolojik sekeller ve epilepsi ortaya çıkabilir.
Bir kere ateşli havale geçiren sağlıklı çocukların yaklaşık 3'te 1'i tekrar ateşli havale geçirir. Yani tekrar ateşli havale geçirme riski hiç geçirmemiş olan çocuklara göre daha yüksektir. Ancak ateşli havaleyi önceden tahmin etmenin veya önlemenin bir yolu yoktur.
Altı yaş ve altındaki çocuklarda en az bir kere havale geçirmiş olma istatistiği %2 ile %5 arasında bilinir. Ancak ailesinde daha önce bu tarz rahatsızlıklar yaşamış çocuklarda, havale görülme oranı %8 ile %22 arasındadır. Havale riski kaç yaşına kadar sorusunun cevabı ise genellikle altı yaş ve altı olarak görülür.
Ateş düşürücüler, havale geçirilmesini önler mi? Ateşin yükselmesinden önce ateş düşürücünün bir an önce verilmesi ateşe bağlı havale geçirilmesini önlemez. Ateşin yükseklik derecesi ile havale geçirmek arasında bir ilişki yoktur.
14.Çocuğum tekrar ateĢlendiğinde havale geçirmemesi için ne yapmalıyım? Ateşi düşürmek amacıyla parasetamol (Calpol, Minoset) ve ibuprofen (İbufen, Dolven) gibi ateş düşürücüleri kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar ateşi düşürerek çocuğu rahatlatır ve havaleden korur ancak hastalığı iyileştirmez.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri