DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Rahatlıkla yenilebilecek yiyecekler:
*Çok sert olmayan tüm meyveler. *Ekmek, kek gibi gıdalar.
Bunlar, tellere veya bantlara zarar verebilecek veya bir braketin dişten ayrılmasına neden olabilecek yapışkan ve sert yiyecekleri içerir. Ayrıca diş teli takarken şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın.
İlgili 35 soru bulundu
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Diş Teli Takanlarda Alkol Tüketimi
İçinde asit bulunduran her türlü içecek yasak olduğu gibi alkolde yasaktır.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Ortodonti tedavisi süresince yenmemesi gereken yiyecekler: Fındık, fıstık leblebi ve badem gibi sert kuruyemişler. Tost, sandviç, sert simit, kızarmış ekmek, ekmeğin sert kısımları
Yani normal seviyede çay tüketiyor olmanız, sizler için aşırı büyük sorunlara sebep olmaz. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir.
-Yüksek oranda şeker ve asit içeren kola, fanta, gazoz vb. içecekler içilmemelidir. -Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Diş teli'ne zarar veren ve tedavi boyunca yenmemesi gereken yiyecekler ile içecekler; Sert kuruyemişler (fıstık, fındık, leblebi ve badem gibi) Sert gıdalar (tost, sandviç, kızarmış ekmek ve simit vb.) Patlamış mısır.
Gelişimini arttırması için, daha çabuk dişlerinin sürmesini sağlamak için, kalsiyum içerikli süt, yoğurt, peynir gibi, özellikle peynir çok önemlidir, yiyecekler tüketmesi önemlidir. Bunun dışında temiz kalmasını sağlamak açısından çok fazla tatlı türü, karbonhidrat türü yiyecekler tüketilmemesi önerilir.
Pizza, spaghetti, iskender, tavuk vs yiyebilir, yetişkinler pipetle asitli içecek ve alkol tüketebilir.
Diş teli takılıyken uzak durulması gerekli yiyecekler içinde ise şunlar yer alır; dondurma, kalın et kesimleri, kabuklu yiyecekler, turunçgil yemekleri gibi yiyecekleri diş telinin yeni takıldığı zamanlarda yememek daha doğru olabilir.
"Örnek verecek olursak kabuklu kuruyemiş tarzı yiyecekler ve sakız gibi. Ayrıca tüketilen kola ve portakal suyu gibi asitli içecekler dişlerin etrafında çürümeye neden oldukları için sınırlı sayıda tüketilmelidir.Tüketilecekse mutlaka pipet kullanılmalıdır."
Sert, yapışkan veya şekerli yiyecekler yemeyin ya da gazlı içecekler içmeyin: Patlamış mısır, kuruyemiş, cips, balonlu sakız, yumuşak şeker, karamel ve kurabiye gibi yiyeceklerden kaçının. Buz küplerini ısırmayın veya gazoz içmeyin. Tüm bu saydıklarımız diş tellerine zarar verebilir ve/veya dişlerinizi çürütebilir.
1. Tedavi süresince sert kabuklu çekirdekli gıdalar tüketilmemelidir. Kiraz, erik, zeytin gibi çekirdekli besinler çekirdeği çıkartıldıktan sonra tüketilebilir. Ancak patlamış mısır gibi ne zaman içinden sert bir parça geleceğini bilemediğimiz gıdalar tedavi süresince tüketilmemelidir.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Diş Teli Aylık Kontrollerinde Ne Yapılır? Aylık düzenli olarak gerçekleştirilen kontroller ile birlikte dişlerde ne kadar ilerleme olduğu tespit edilir. Daha sonrasında ise tellerin detaylı bakımları yapılır. Son olarak ise uygulanacak ekstra bir tedavi yöntemi varsa eğer kısa sürede tamamlanır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
“Ortodontik diş tedavisi ile dişlerdeki çapraşıklık, ayrıklık gibi sorunları, dişleri çene kemiği içinde adeta yüzdürerek hareket ettirip düzeltiyoruz. Çenelerin konumu bozuksa plastik cerrahların da desteğiyle ameliyatla öne, arkaya, aşağıya, yukarıya, sağa ya da sola almamız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri