Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Çocuğun uyku saatlerinin düzenli olması, uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Her seslendiğinde çocuğun odasına gidilmemeli, odanın dışında veya kapısında durarak onunla konuşulmalıdır. Gece korku içinde uyanan çocuğun yanına hızlıca gidilmeli ve kendisinin hep yanında olduğunuzu hissettirip güven verilmelidir.
Ancak gece erken yatmasını kolaylaştırmak için sabah en geç 08.00'de perdeleri açıp uyanmasını sağlayın. Bebeğin yatağında yastık dahil hiçbir şey olmamalıdır. Yastığı 2-3 yaştan sonra kullanabilir, yorgan veya battaniye örtmek yerine uyku tulumu tercih edebilirsiniz. Gün içinde odasını 1 saat havalandırmak önemli.
Ayrıca beşikte, ayakta ya da başka araçlar yardımı ile yapılan sallamanın şiddetine de dikkat edilmeli. Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Çocuklarda uykusuzluğun nedenleri arasında; astım,kolik sancılar, reflü, otizm, gece beslenme, diş çıkarma, uyku apnesi, dikkat eksikliği, obezite, hiperaktivite bozukluğu, akut üst solunum yolu enfeksiyonları, aile içi sorunlar, çocukta zor mizaç olarak sıralayabiliriz.
Rutin oluşturun
Bazen çocuklar, aktivite ve uyku zamanı arasında yeterince geçiş olmadığı için uykuya dalmakta zorlanırlar. Uyku rutinlerinin devreye girdiği yer burasıdır. Çocuğunuzun yatmadan önce biraz sessiz boş zaman geçirdiğinden emin olursanız, muhtemelen onu uykuya ikna etmekte daha başarılı olursunuz.
Çocuğun kendi odasında ve kendi yatağında uyumasının gelişimi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Aktaş, “En geç 2-3 yaş aralığında çocuğun yatağı ve odası ayrılmalıdır.
| Bebeklerin deliksiz uyuması için dua. Bebeklerin uyku sorununu gidermek için İnşirah suresini okuyabilirsiniz. Hem bebeklerin hem de uyku sorunu yaşayan yetişkinlerin mışıl mışıl uyuyabilmesi için üç kez inşirah suresini okuması tavsiye edilir.
Bebek ve küçük çocuklarımızın kesintisiz ve uzun gece uykuları uyuyabilmeleri için iki önemli koşul vardır: Yatakta kendi kendine uykuya dalmak ve Doğru Zamanlama… 0-4 yaş arası bebek ve çocukların gece kesintisiz uyuyabilmeleri için 18:30-20:30 arasında akşam uykusuna yatmaları idealdir.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
BEBEKLER İÇİN UYKU DUASI
Bebeğinizin uykuya dalabilmesi ve rahat bir uyku çekebilmesi için okunması tavsiye edilen bazı dualar vardır. Bunlar; Fatiha Suresi, İhlas Suresi, İnşirah Suresi ve Nebe Suresi'dir. Bebeğinizi uyutmak için sallarken bu surelerin okunması tavsiye edilmektedir.
4 yaşındaki ve 5 yaşındaki çocuklar için ise yine 10 saat gece uykusu ve 1-2 saat gündüz uykusu ideal sayılabilir.
Bazen bebeklere uykuyu öğretmek, kendi kendine uyumasına destek olmak amacı ile ağlasa da yanına gitmeyerek uyuma davranışı öğretilir. Bu, çocuğun psiko-sosyal gelişimi için yanlış bir uygulama olmakla beraber, ileriki yaşantısında da birçok soruna neden olabilir.
Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması gerekir. Daha geç saatlere kalırsa o saate kadar yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir. Gündüz uykuları için de aynı uyku rutinini oluşturmalısınız.
Uyku getiren içecekler arasında; ayran, süt ve bitki çayları almaktadır. Özellikle bitki çaylarından papatya, melisa çayı ve ıhlamur çayları önerilmektedir.
Uykunuzun açılması için kahve, çay, meyve suyu ya da kola içebilirsiniz. Eğer hazmetmesi uzun süren ya da gaz yapan besinler yerseniz de uykunuz kaçar ve mideniz besinleri hazmedene kadar uyanık kalır. Sakız çiğnemek, yürüyüş yapmak, spor yapmak ya da eğlenceli müzikler dinlemek de uykunun açılmasına yardımcı olur.
Uykuya dalamayanlar için yatmadan önce ılık bir duş almak gevşemeyi ve uyumayı kolaylaştırır. Ilık duş, vücut ısısını artırırken ardından yatağa geçildiğinde vücut ısısı normal değerlerine dönerken kişinin uykusu gelir. Bu sırada uykuya geçiş de sağlanır.
Çocukların öğrenme becerileriyle ilgili ortaya çıkan öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite gibi sorunlar psikolojik yönden baskı, kızgınlık ve çaresizlik hisleriyle birlikte korku yaratabiliyor. Bu durum da miniklerin kendi yatağında yalnız başına uyumak istememesine yol açabiliyor.
Duygusal doyum karşılıklı iletişimle sağlanır. Yani sizin çocuğunuzla olan iletişiminiz, onu ilgiyle dinlemeniz, ilgi içinde onunla birlikte oyun oynamanız , gün içerisinde birikenleri karşılıklı olarak birbirinize aktarmanız çocuğunuzun duygusal doyuma ulaşmasını sağlayacaktır.
Çocukta düzenli uyku, düzenli beslenmeyle doğrudan ilişkilidir. Bebeğin veya küçük yaştaki çocuğun düzene alıştırılma evresinde, ailelerin otoriter ve tutarlı davranmaları bu süreci kolaylaştıracaktır. Sağlıklı bir çocuğun akşamları en geç 20.00 ya da 20.30'da yatakta olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri