Bebeğiniz yenidoğan ya da ilk 5 ayında ise uyku sorununun temelinde genellikle bebeklerde gaz sancısı yatar. Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir.
İlk aylardan bebekler günün çoğunu uykuda geçirir, uykuya kendi kendine geçmeyi bu dönemde öğretmeye başlayabilirsiniz. Emerken uykuya dalarsa omzunuza alıp sırtını sıvazlayarak yavaşça uyandırın Uykulu halde fakat uykuya dalmadan önce yatağına yatırın Üstünü örtüp kendi kendine uykuya geçmesini bekleyin.
“Bebeğin aç veya aşırı tok olması, gazının çıkarılmaması, altının temiz olmaması da uyuma güçlüğüne neden olabilir. Gastroosefajial reflü, kulak enfeksiyonu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, çocuğun büyüme atakları ve diş çıkarma gibi faktörler de uyku düzenini etkileyebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu gibi durumlarda emzik bebeğinizin sakinleşmesine yardım edebilir. Bebeğiniz gece uyanıp ağladığında biraz beklenip tekrar uykuya dalması beklenmelidir. Gece beslenme ve bez değişim saatlerinde çevredeki ses ve ışık miktarı çok az olmalıdır.
Yenidoğan uykusu düzensizdir ve önceden tahmin edilemez!
Ama işin kötüsü, çoğu bebek yaşamının ilk birkaç haftasında gündüz veya gece fark etmeden iki ila dört saatten fazla uykuda kalmaz. Tipik olarak, yenidoğanlar ilk hafta boyunca günde 14 ila 18 saat, bir aylıkken ise 12 ila 16 saat uyur.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
1 Aylık Bebek Uyku Düzeni
Gündüzleri uyku saati çok az da olsa azaldığı için 7 saatlik uykuyu 2-3 periyodluk dilimde gerçekleştirebilir. Geceleri de aynı şekilde 2-3 saat uyuyup sonrasında uyanabilir. Bebeğinizin ilk aylarda bakım ihtiyaçlarını bir yetişkinin karşılaması gerekir. Uyku için de yardıma ihtiyacı vardır.
1 aylık bebek neden uyumaz? Yeni doğan bebeğin uyumamasının birçok nedeni olabilir. Örneğin; bebeğiniz çok sıcak veya soğuk olduğu için huysuz olabilir, kirli veya ıslak bezi olduğu için uyumaya hazır olmayabilir, gaz sorunları yaşıyor olabilir ya da aç olabilir.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Bebeklerde uyku konusunun önemli unsurlarından biri uyuma süreleridir. Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir.
| Bebeklerin deliksiz uyuması için dua. Bebeklerin uyku sorununu gidermek için İnşirah suresini okuyabilirsiniz. Hem bebeklerin hem de uyku sorunu yaşayan yetişkinlerin mışıl mışıl uyuyabilmesi için üç kez inşirah suresini okuması tavsiye edilir.
Bebeğin bir uyku düzenine alışmışsa, her seferinde aynı koşulları yerine getirmeni isteyecek, yerine gelmediği taktirde uykuya geçemeyecektir. Bebeğin olduğu yere yerleşmekte gönülsüz olabilir, uyumamak için direnebilir. Yeterli olarak derin uykuya dalmadan yani uykusunu almadan uyanmış olabilir.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Tracy Hogg Yöntemi
'Yatır Kaldır' olarak bilinen bu yöntem 'şşş-pat' olarak uygulanan bir ilk adıma sahiptir. Öncelikle bebek, uyku rutini ardından yatağına yatırılır ve kulağına şşş denirken sırtına pat pat şeklinde hafifçe vurularak okşanır. Bu aşama faydalı olmadığında yatır-kaldıra geçilir.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir.
Gece Uykusu
Sabah güne başlangıç saatini de ortalama 7.00 gibi düşünebiliriz. Güzelce beslendikten sonra, gece ortalama 22.00-23.00 arası bir saatte gece uykusuna başlayıp, sabah ortalama 7.00 civarına kadar gece genelde 2 veya en fazla 3 beslenme ile karnını doyurup hemen uykuya dönmesi beklenebilir.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Yenidoğan bebeği yan yatırmak önerilir. Bu pozisyonda reflü olmaları da engellenebilir. Yenidoğan bebeği yüzükoyun yatırmak, bebeğin nefes alamama ihtimaline karşı tehlikelidir. Yanına emzik zinciri, fazladan kumaş, yastık bırakmamak gerekir.
Çünkü kucakta sizinle birebir temas içerisinde sizin sıcaklığınız, şefkatli kollarınızda uykuya geçmek bebeğiniz için güven vericidir ve güvenli alanda uyumak çok keyiflidir. Yenidoğan döneminde benim de önerim bebeğinizi sık sık kucağınıza almanız!
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
17 saate kadar çıkabilir. Yenidoğanların günlük rutini 2-3 saatlik uyku ve yaklaşık 1 saatlik uyanık kalma şeklindedir. Bazı bebeklerde uyanık kalma süresi biraz daha uzayabilir.
Yeni doğan bebeğinizin günün 16-18 saatini uyuyarak geçirmeye gelişimi için ihtiyacı var. Bebekler, bu günlük uyku ihtiyacının tamamını genelde 2-4 saatlik periyotlar halinde uyuyup uyanarak karşılıyorlar. Kesintisiz kısa uyku periyotlarının ardından beslenmek ya da çevreyle ilgilenmek için uyanıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri